44 Lucruri Despre Ecuador

steag ecuador

Ecuadorul gazduieste o mare varietate de minuni pitoresti si ecologice. De la padurea tropicala amazoniana la varfurile Muntilor Anzi; si de la orasele de coasta la Insulele Galapagos, exista privelisti si experiente care cu siguranta va vor impresiona. Cu aceste 44 de fapte despre Ecuador; haideti sa adunam mai multe informatii despre istoria, cultura, traditia, economia, mancarea, turismul, oamenii sai si multe altele.

1. Inainte ca incasii sa creeze asezari in Ecuador, acesta a fost locuit de popoarele sale native americane.

2. Ecuadorul a fost fondat in 1532 de catre spanioli, care i-au alungat pe incasi pentru a-l revendica.

3. Condusi timp de 300 de ani din Peru si apoi de guvernatori spanioli din Columbia, acesti spanioli au adus in Ecuador religia, limba si arhitectura lor. In 1822, aceasta epoca s-a incheiat odata cu obtinerea independentei. Prima data si-au declarat independenta la 10 august 1809; in cele din urma au obtinut-o fata de Spania la 24 mai 1822.

4. Simon Bolivar a unit Ecuadorul cu teritoriile din ceea ce sunt astazi Panama, Venezuela si Columbia pentru a forma ceea ce s-a numit Gran Colombia (1819-30). Aceasta tara de scurta durata s-a prabusit in 1830 si din ea s-au creat trei tari separate: Ecuador, Venezuela si Columbia (care includea ceea ce a devenit mai tarziu Panama).

5. Ecuadorul a fost numit dupa ecuatorul care traverseaza tara, fiind singura tara din lume numita dupa o caracteristica geografica. Numele sau oficial, República del Ecuador, inseamna literalmente „Republica Ecuadorului”.

6. Ecuadorul si Peru s-au luptat pentru controlul teritoriilor amazoniene din Ecuador timp de mai bine de un secol, in ceea ce a devenit cea mai lunga disputa teritoriala din emisfera vestica. Aceasta s-a incheiat in mai 1999, ambele tari semnand un acord.

7. Intrucat tara a devenit republica, multe lovituri de stat si dictaturi au facut parte din istoria mai recenta a tarii. Aceasta a avut 48 de presedinti in primii 131 de ani de independenta.

8. Primul si al doilea sit al Patrimoniului Mondial UNESCO din lume se afla in Ecuador. Insulele Galapagos este situl numarul unu, iar capitala Quito este situl numarul doi. Acestea au fost numite la conferinta inaugurala a Patrimoniului Mondial din 1978.

9. In ciuda conflictelor de frontiera, Ecuadorul a fost pasnic in ultimii ani. In prezent, este una dintre cele mai sigure tari sud-americane de vizitat.

10. Ecuadorul este una dintre cele doua tari din America de Sud care nu are granita comuna cu Brazilia.

11. Ecuadorul este impartit in patru regiuni geografice principale si unice, care au propriul regim alimentar si contribuie la economia tarii in moduri diferite, in functie de resursele naturale care se gasesc acolo. Acestea sunt zonele joase de coasta (La Costa), zonele inalte de munte (La Sierra); zonele joase din jungla estica (La Amazonia sau El Oriente „estul”); si Insulele Galapagos (La Región Insular).

12. Ecuadorul este cel mai mare exportator de banane din lume, exportand anual banane in valoare de 2,7 miliarde de euro (23,3% din totalul exporturilor de banane, 2016).

13. Petrolul reprezinta 40 % din toate exporturile Ecuadorului si 33 % din veniturile tarii.

14. Ecuadorul furnizeaza cea mai mare parte a lemnului de balsa din lume. Tara exporta, de asemenea, cafea si flori.

15. Din anul 2000, Ecuadorul foloseste dolarul american ca moneda nationala.

16. Cuy, sau porcul de Guineea, este considerat o delicatesa in aceasta tara. Acesta este prajit intreg, iar consumul sau este o traditie straveche. Se spune ca are gust de iepure.

17. Nu exista o mancare nationala, deoarece bucataria variaza de la o regiune la alta. Costejenii care locuiesc in regiunea La Costa, prefera pestele, bananele si fasolea. Serranos (din regiunea La Sierra) prefera carnea, hominy alb si orezul.

18. Ecuadorul este a 9-a cea mai biodiversa tara din lume si ofera vizitatorilor multe lucruri de vazut si de facut.

19. Mai mult de 70 % din populatia Ecuadorului este formata din metisi (un amestec etnic de spanioli si indigeni), iar restul include o populatie semnificativa de populatii indigene.

20. Spaniola este limba oficiala a Ecuadorului, dar exista 13 limbi indigene recunoscute care sunt, de asemenea, vorbite.

21. Mai multe triburi indigene din interiorul Amazonului au reusit sa evite atat cucerirea incasa, cat si pe cea spaniola. Acestea si-au pastrat traditiile culturale stravechi independent de influenta straina.

22. Familiile pot fi formate prin doua metode diferite. Casatoria civila este legatura obligatorie din punct de vedere juridic intre un barbat si o femeie. Toate cuplurile casatorite sunt obligate sa se supuna ceremoniei legale. Cealalta metoda este Uniunea Libera, in care un cuplu decide sa formeze o familie fara a se supune mai intai vreunei ceremonii oficiale. Ambele tipuri de uniuni acorda familiilor aceleasi drepturi si indatoriri.

23. Daca aveti nevoie de asistenta medicala, nu va faceti griji. Sistemul de sanatate din Ecuador se afla pe locul 20 in lume in ceea ce priveste calitatea.

24. Votul nu este doar un drept in Ecuador, ci este obligatoriu pentru toti cetatenii cu varste cuprinse intre 18 si 65 de ani.

25. Copiii sunt obligati sa frecventeze scoala pana cand obtin o „educatie de baza”. Potrivit Ministerului Educatiei, aceasta dureaza, de obicei, 6,7 ani. Doar aproximativ 10 la suta dintre toti elevii din mediul rural urmeaza cursurile liceale.

26. Muzica ecuadoriana este cunoscuta sub numele de Pasillo si este cantata pentru dansuri si festivaluri, precum si pentru momentele in care barbatii si femeile imbracati in haine traditionale canta pe aceasta muzica.

27. Populatia Kichwa din Tigua (in regiunea Sierra Centrala) este cunoscuta in intreaga lume pentru picturile traditionale realizate cu grija pe panze din piele de oaie. Artistii Tigua folosesc in lucrarile lor teme simple cu culori vibrante.

28. Cele trei culori ale steagului ecuadorian sunt galben pentru diversitatea tarii, albastru pentru mare si cer si rosu pentru sangele luptatorilor care au obtinut independenta.

29. La Ciudad Mitad del Mundo (Orasul din mijlocul lumii) exista o linie marcata unde se poate sta cu un picior in emisfera nordica si cu celalalt picior in emisfera sudica. Din pacate, aceasta destinatie turistica situata la 26 de kilometri nord de Quito, capitala nationala, are nevoie de o actualizare.

30. Charles Darwin a facut celebra sa calatorie cu nava USS Beagle in Insulele Galapagos in 1835. El si-a bazat teoria evolutiei in mare parte pe descoperirile si observatiile pe care le-a facut in insule.

31. Cotopaxi din Ecuador este cel mai inalt vulcan activ din lume.

32. Varful Chimborazo este punctul de pe Pamant cel mai apropiat de Soare si cel mai indepartat de nucleul Pamantului, datorita protuberantei de alunecare a Pamantului in aceasta zona. Acest lucru inseamna, de asemenea, ca Ecuadorul este cea mai apropiata tara de pe Pamant de spatiul cosmic.

33. In Ecuador, durata zilelor se schimba foarte putin de la iarna la vara, datorita pozitiei sale pe ecuator. Rasaritul si apusul soarelui au loc in fiecare zi in jurul orei 6:00 dimineata si, respectiv, dupa-amiaza.

34. Arborele cinchona este copacul national al Ecuadorului. Acest copac produce chinina, care a fost primul medicament folosit vreodata pentru tratarea si prevenirea malariei.

35. Faimoasa palarie Panama este de fapt fabricata in Ecuador. Mestesugarii de pe coasta teseau palarii de paie care erau duse in Panama pentru a fi vandute pentru a-i proteja pe muncitorii de la canal de soare. Dupa ce canalul a fost finalizat, acestea au fost vandute occidentalilor bogati care calatoreau prin canal.

36. Ecuadorul a fost prima natiune care a declarat vreodata ca natura are drepturi constitutionale. In 2008, Ecuadorul a recunoscut ca natura are „dreptul de a exista, de a persista….si de a-si regenera ciclurile vitale” si, prin urmare, are drepturi constitutionale. Natura nu ar trebui sa fie tratata ca o proprietate.

37. Ecuadorul are una dintre cele mai mari densitati de vulcani de pe Pamant. 38. Ecuadorul a fost prima tara din istoria lumii care a eliminat pedeapsa cu moartea. Au renuntat la ea in 1906.

38. Ecuadorul intretine o statie de cercetare stiintifica in Antarctica. Tratatul privind Antarctica a desemnat acest continent sa fie rezervat pentru cercetare si nu pentru proprietate, iar Ecuadorul intr-o parte a acestui tratat.

39. Patruzeci la suta dintre adultii din Ecuador nu au acces la un cont bancar.

40. In Ecuador exista mai multe telefoane mobile decat oameni. Guvernul considera ca aceasta este o oportunitate de a testa utilizarea monedei digitale.

41. Ecuadorul are o baza militara in Peru pe un kilometru patrat inchiriat perpetuu de pe teritoriul lor.

42. In Quito, apa fierbe la 90°C in loc de 100°C. Acesta este un efect direct al altitudinii.

43. Membrii a cincisprezece la suta din speciile de pasari din lume pot fi gasiti in Ecuador. Aceasta inseamna ca in tara traiesc peste 1600 de specii de pasari diferite.

44. In Ecuador cresc peste 25.000 de specii de plante si sunt documentate cel putin 317 specii de mamifere originare din aceasta tara.

Add Comment