74 Lucruri Despre Belgia

steag belgia

Belgia, oficial Regatul Belgiei, este o tara mica si dens populata, situata in Europa de Vest. Are o suprafata de 30.528 km patrati. Bruxelles este capitala si cel mai mare oras al sau. Olandeza, franceza si germana sunt acceptate ca limbi oficiale ale Belgiei. Moneda sa oficiala este euro (€) (EUR). Belgia are patru tari limitrofe: Franta, Germania, Luxemburg si Olanda.

Este una dintre cele sase tari fondatoare ale Uniunii Europene. In prezent, Uniunea Europeana are un total de 28 de tari. Belgia este o tara dezvoltata si are o economie avansata cu venituri ridicate. Cu aceste 74 de fapte despre Belgia, haideti sa aflam mai multe despre oamenii, cultura, economia, istoria, geografia si multe altele.

1. Steagul national al Belgiei a fost adoptat in 1931. Este un tricolor cu benzi verticale negre, galbene si rosii.

2. Francul belgian a fost inlocuit cu euro in 2002. Euro este utilizat de 19 din cele 28 de tari ale Uniunii Europene. Bulgaria, Croatia, Cehia, Danemarca, Danemarca, Ungaria, Polonia, Romania, Suedia si Regatul Unit sunt statele membre ale UE care nu folosesc euro.

3. Sistemul metric este standardul legal de greutati si masuri in Belgia.

4. Belgia este o tara dens populata. Are o suprafata de 30.528 de kilometri patrati si o populatie de peste 11 milioane de locuitori. Belgia ocupa aceeasi suprafata ca si statul Maryland.

5. Franta, Germania, Luxemburg si Tarile de Jos se invecineaza cu Belgia. 6. Belgia este impartita in trei regiuni geografice principale, cu campia de coasta in nord-vest, platoul central si muntii Ardeni in sud-est.

6. Belgia este formata din trei regiuni federale – Flandra, Bruxelles si Valonia.

7. Grupurile lingvistice de vorbitori de limba olandeza si franceza sunt cele doua grupuri principale din Belgia. Tara are, de asemenea, un mic procent de vorbitori de limba germana, care traiesc in partea de est a tarii.

8. Populatia francofona a tarii se numeste valoni, care locuiesc in cele cinci provincii sudice.

9. Populatia vorbitoare de olandeza este concentrata in cele cinci provincii nordice si nord-estice. 10. Partea de nord a Belgiei este mai putin accidentata decat partea de sud.

10. Bruxelles – capitala Belgiei – are o majoritate de populatie francofona (85%). Cu toate acestea, atat franceza, cat si olandeza sunt limbile sale oficiale.

11. Aproximativ o zecime din populatia Belgiei este complet bilingva (vorbeste fluent doua limbi.)

12. Belgia este, de asemenea, una dintre cele mai puternic industrializate si urbanizate tari din Europa.

13. Belgia este o tara joasa, care este in mare parte plata. Belgia are o altitudine medie de 181 m deasupra nivelului marii. 14. Bhutan are cea mai mare altitudine medie dintre toate tarile din lume – 3.280 m.

14. Belgia este cunoscuta si sub numele de „Campul de lupta al Europei”, deoarece tara a servit drept camp de lupta intre mai multe puteri europene si, de asemenea, in timpul celor doua razboaie mondiale.

15. Se considera ca teoria Big Bang-ului a luat nastere in Belgia. Georges Lemaitre a venit cu teoria Big Bang-ului cu doi ani inaintea lui Edwin Hubble.

16. Dupa olandezi, barbatii din Belgia sunt pe locul doi in topul celor mai inalti din lume. In prezent, olandezul are o inaltime medie de 183 cm, iar belgienii au o inaltime medie de 182 cm.

17. Cel mai inalt punct al Belgiei (Signal de Botrange, pe platoul High Fens, in extremitatea estica a Belgiei, la 694m) este mai jos decat cea mai inalta cladire (Burj Khalifa, la 828m) din lume.

18. Casatoriile intre persoane de acelasi sex sunt legale in aceasta tara. De fapt, a devenit a doua tara din lume care a legalizat casatoriile intre persoane de acelasi sex in 2003, dupa Olanda.

19. Practica de a pune capat in mod intentionat unei vieti (eutanasia) pentru a usura durerea si suferinta este, de asemenea, legala in aceasta tara. Aceasta a fost legalizata in 2002, iar in anul urmator, in 2003, tara a legalizat si casatoriile intre homosexuali.

20. Belgia are, de asemenea, cea mai mare curte de justitie din lume – Tribunalul din Bruxelles. Aceasta a fost construita intre 1866 si 1883 pe o suprafata de 26.000 m². Are reputatia de a fi cea mai mare cladire construita in secolul al XIX-lea.

21. Belgia este, de asemenea, cunoscuta in intreaga lume pentru inventiile sale, printre care se numara – plasticul, saxofonul – inventat de Adolphe Sax in 1840, indicele de masa corporala (BMI) – inventat de matematicianul Lambert Adolphe Quetelet, si, de asemenea, au adus contributii semnificative la World Wide Web, pilulele contraceptive, Imodium si patinele in linie.

22. Justine Henin, fosta jucatoare de tenis numarul unu mondial, este belgianca.

23. Ratele de impozitare sunt ridicate in Belgia. Persoanele care castiga mai mult de 38 830 de euro sunt impozitate cu 50%.

24. Parlamentul European, organul legislativ al UE, are 21 de membri din Belgia.

25. Belgia are cea mai mare rata a divorturilor din Europa de Vest. Alte tari din Europa de Vest includ Franta, Irlanda, Luxemburg, Monaco, Tarile de Jos si Regatul Unit.

26. Tramvaiul de coasta belgian – Kusttram – este cea mai lunga linie de tramvai din lume. Are o lungime de 68 km si leaga orasele si localitatile de pe intreaga coasta belgiana (Flandra de Vest), intre De Panne, in apropiere de granita cu Franta, si Knokke-Heist.

27. Cea mai mare populatie urbanizata din lume se afla in Belgia. Aproape 98% din populatia tarii traieste in orase si zone urbane. Bruxelles, Anvers, Bruges, Charleroi, Gent si Liege se numara printre cele mai importante zone urbane din Belgia.

28. Schelde si Meuse sunt cele doua rauri principale din Belgia. Ambele rauri isi au originea in Franta, traverseaza Belgia si curg spre Tarile de Jos. Rezervele de apa ale Belgiei sunt concentrate in regiunea sudica, in timp ce majoritatea populatiei tarii locuieste in nord. Astfel, cu ajutorul canalelor, bazinelor de stocare si a conductelor, apa este transferata pentru a satisface cererea din nord.

29. Cuvantul „spa” provine de la orasul Spa din Belgia.

30. Belgia are al doilea cel mai mare numar de castigatori ai Turului Frantei la ciclism. Stiti care este tara care are cei mai multi? Este Franta.

31. Belgia are cel mai mare numar de castele pe kilometru patrat decat orice alta tara din lume. Se estimeaza ca au 3.000 de castele.

32. Productia de ciocolata in aceasta tara dateaza din 1635. Astazi, tara are peste 2.000 de magazine de ciocolata si produce peste 173.000 de tone de ciocolata in fiecare an.

33. Avand in vedere ca in Anvers se face comert cu diamante inca din 1447, orasul este cunoscut si ca fiind capitala mondiala a diamantelor.

34. Tara este, de asemenea, principalul exportator mondial de bile de biliard. Aflati mai multe despre bilele de biliard.

35. Belgia este, de asemenea, locul unde a fost invins Napoleon Bonaparte. El a fost invins la Waterloo, un oras situat la sud de Bruxelles. Batalia de la Waterloo a avut loc duminica, 18 iunie 1815.

36. Un rege al Belgiei a fost detronat in 1990 timp de 36 de ore. Acest gest a fost facut pentru a trece o lege care favoriza avortul (intreruperea unei sarcini prin indepartarea fatului sau a embrionului inainte ca acesta sa poata supravietui in afara uterului). Regele a fost impotriva si a fost detronat si repus in functie dupa ce legea a fost adoptata.

37. Educatia in aceasta tara este obligatorie pana la varsta de 18 ani. Comunitatile flamanda, franceza si germanofona au propriul sistem scolar, cu mici diferente intre ele.

38. Primul ziar tiparit din lume a fost produs in Belgia in 1605, la Anvers. Ziarul se numea Relation. Johann Carolus (1575-1634) a fost editorul ziarului.

39. Belgia se numara, de asemenea, printre primele tari din lume care acorda cetatenie pe cap de locuitor. Stiti care este tara care acorda cel mai mult? Este Canada. 40. Belgia are o populatie mare de non-cetateni, motiv pentru care tara este diversa din punct de vedere cultural. Potrivit unor estimari, procentul de non-nationali in Bruxelles este de 28%, in timp ce in tara este de 15%.

40. Anheuser-Busch InBev din Belgia este cea mai mare fabrica de bere din lume. Tara a produs mai mult de 1100 de soiuri de bere.

41. Belgia este a doua tara exportatoare de ciocolata din lume (2,9 miliarde de dolari in 2016), dupa Germania (4,5 miliarde de dolari in 2016). Alte tari care se afla in topul tarilor producatoare de ciocolata sunt: Olanda, Italia, SUA, Polonia, Canada, Franta, Regatul Unit si Elvetia.

42. In Belgia exista 13 situri din patrimoniul mondial UNESCO. Douasprezece sunt culturale si unul este natural.

43. Originea cartofilor prajiti poate fi urmarita pana in Belgia, nu in Franta. De asemenea, cartofii prajiti se numesc cartofi prajiti belgieni in aceasta tara, de ce nu, ei i-au inventat.

44. Belgienii sunt acreditati si cu sugestia simbolului €.

45. In Belgia se afla, de asemenea, cel mai mare punct de vanzare de ciocolata din lume – Aeroportul National din Bruxelles.

46. Steagul Belgiei si al Germaniei au aceeasi combinatie de culori – negru, galben si rosu. Cu toate acestea, orientarea culorilor este diferita.

47. Belgia se numara, de asemenea, printre primii exportatori de diamante din lume. Centrul Mondial al Diamantelor din Anvers este situat in Anvers si se numara, de asemenea, printre cele mai mari districte de diamante din lume. Un district de diamante este o zona in care se desfasoara activitati de taiere, lustruire si comercializare a diamantelor si a altor pietre pretioase.

48. Belgia este a cincea cea mai mica tara din Uniunea Europeana. Slovenia, Cipru, Luxemburg si Malta sunt mai mici decat Belgia. Franta este cea mai mare dintre toate tarile Uniunii Europene.

49. Belgienii iubesc mersul pe bicicleta si folosesc bicicleta pentru majoritatea deplasarilor pe distante scurte.

50. Belgia este, de asemenea, renumita pentru statuia baiatului care face pipi – Manneken Pis (care inseamna „Micul om care face pipi” in limba olandeza.) Aceasta este situata in Bruxelles.

51. Tara, in 1921, a devenit, de asemenea, prima din lume care a avut o femeie parlamentar.

52. Votul este obligatoriu in Belgia.

53. In afara de Belgia, votul este obligatoriu si se aplica in urmatoarele regiuni: Argentina, Australia, Brazilia, Ecuador, Liechtenstein, Luxemburg, Coreea de Nord, Coreea de Nord, Nauru, Peru, Singapore, Uruguay, cantonul Schaffhausen din Elvetia. In aceste regiuni, votul este obligatoriu, dar nu este aplicat: Bolivia – introdus in 1952, Bulgaria – introdus in 2016, Costa Rica, Republica Democratica Congo, Republica Dominicana – obligatoriu de la varsta de 18 ani, Egipt, Gabon, Grecia, Guatemala, Honduras, Liban – doar pentru barbati, Libia, Mexic, Panama, Paraguay – obligatoriu pentru cetatenii cu varsta cuprinsa intre 18 si 75 de ani, neobligatoriu pentru cei cu varsta mai mare de 75 de ani, Thailanda si Turcia.

54. Belgia se numara, de asemenea, printre primii procesatori de cobalt, radiu, cupru, zinc si plumb din lume.

55. Nemo 33 (adancimea maxima este de 34,5 metri; inaugurata la 1 mai 2004), o instalatie interioara cu apa dulce neclorurata din Bruxelles, Belgia, este a doua cea mai adanca piscina din lume dupa piscina Y-40 Deep Joy (adancimea maxima este de 40 de metri; inaugurata la 5 iunie 2014) din Italia.

56. Gospodariile din aceasta tara se mandresc, de asemenea, cu cel mai mare procent de televiziune prin cablu din lume, respectiv 97%.

57. Sediul NATO, situat in Bruxelles, Belgia, gazduieste peste 5.000 de reuniuni in fiecare an. Initial, sediul a fost localizat la Londra, apoi a fost mutat la Paris in 1952, pentru ca in cele din urma sa fie transferat la Bruxelles, Belgia, in 1967.

58. Belgia este a 77-a cea mai populata tara din lume (iulie 2017 est.)

59. In Belgia au fost introduse pentru prima data in lume carti de identitate electronice.

60. Belgienii iubesc animalele de companie, motiv pentru care majoritatea familiilor din Belgia au animale de companie.

61. Mancarea de tip fast-food nu este foarte apreciata de belgieni. Fara indoiala, ei au cel mai mic numar de restaurante fast-food in Belgia, in comparatie cu alte tari europene.

62. Tara este luminata mai mult decat orice alta tara, datorita retelei sale de autostrazi foarte dense.

63. Belgia are o densitate mare de drumuri si cai ferate, iar transportul este bine dezvoltat in tara.

64. Belgia are, de asemenea, unul dintre cele mai mari preturi la benzina, de asemenea. 65. Norvegia are cele mai mari preturi la benzina, iar Venezuela are cea mai ieftina benzina din lume. Aflati mai multe despre preturile la benzina si alte informatii conexe aici.

65. Stiati ca la Bruxelles exista peste 1000 de ONG-uri si peste 120 de organizatii guvernamentale internationale?

66. Conform datelor publicate de CIA, in 2016, Belgia se afla pe locul 20 in topul tarilor exportatoare din lume. China conduce clasamentul, in timp ce Statele Unite ocupa locul al treilea.

66. Belgia este renumita pentru – Vafe, cartofi prajiti, ciocolata si bere.

67. Este interesant faptul ca, atunci cand se naste un copil in Ghent, Belgia, luminile stradale din piata orasului Sint-Veerleplein se aprind si se sting pentru a marca aceasta ocazie.

68. Sfecla de zahar, cicoarea, inul, cerealele si cartofii sunt principalele culturi din Belgia.

69. Carbunele a fost candva una dintre cele mai importante resurse naturale ale Belgiei. In anii 1960, rezervele de carbune usor de extras ale Belgiei erau epuizate. Iar pana in 1992, industria miniera a carbunelui s-a oprit complet. In prezent, Belgia importa carbune pentru a fi utilizat in industria siderurgica si pentru incalzirea casnica.

70. Reactoarele nucleare joaca un rol important in generarea de energie electrica pentru Belgia, deoarece acopera mai mult de jumatate din cererea de energie electrica a tarii.

71. Hallerbos – cunoscuta si sub numele de Padurea Albastra – este o padure din Belgia, care se intinde pe o suprafata de 1.360 de hectare. Aceasta padure mareata se acopera de albastrele intre sfarsitul lunii aprilie si luna mai.

72. In Belgia exista un orasel micut, Doel, care este programat sa fie distrus. Va intrebati de ce? Pentru ca orasul este adiacent orasului Antwerp, iar portul Antwerp are nevoie de spatiu pentru a se extinde. In prezent, exista doar 25 de locuitori si o multime de arta pe pereti de la diversi artisti stradali din intreaga Europa. Arta de pe peretii orasului este o incercare de a-l salva de la o noua demolare.

73. Cel mai lung rau subteran cunoscut in lume – Rubiconul – se afla in Belgia, in Pesterile din Remouchamps.

74. Belgia gazduieste, de asemenea, singurul muzeu-Bibliotheca Wittockiana- din lume, care este dedicat legatoriei si artei cartii. Muzeul gazduieste peste 3.000 de legaturi de arta din secolele XVI – XXI. Cu toate acestea, este necesara o programare pentru a vedea colectia.

Add Comment