Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152
7 Mituri despre dinozauri – Topist.ro

7 Mituri despre dinozauri

mituri despre dinozauri

Aceasta lista studiaza cateva din cele mai cunoscute conceptii gresite despre dinozauri, cat si despre toate informatiile pe care le avem noi despre acestia si despre cat de multe dovezi exista care sa ne confirme teoriile si convingerile in ceea ce priveste aceste animale magnifice.

Mamiferele au evoluat numai dupa ce dinozaurii au disparut

Toata lumea stie deja ca mamiferele foarte mici si-au trait existenta in umbra acestor dinozauri pentru o perioada mai mare de 150 de milioane de ani. Strabunii mamiferelor, acele animale numite sinapside se pare ca au aparut, de fapt, cu mult inaintea dinozaurilor. Cu toate astea, mamiferele au ramas oarecum mici ca dimensiuni, pana acum aproximativ 65 de milioane de ani in urma, atunci cand disparitia dinozaurilor a lasat in urma sa o intreaga multime de adaposturi incat mamiferele mai mari sa se poata adaposti in ele. Cele mai multe dintre tipurile de mamifere pe care le cunoastem in ziua de azi au evoluat dupa aceasta perioada.

Un singur impact al asteroizilor a dus la disparitia dinozaurilor

Impactul de acum 65 de milioane de ani este marcat de un strat de roca avand un continut mare de iridiu. Acest impact face referire la momentul cand un asteroid de 10 kilometri a atins locul in care, in zilele noastre, se gaseste Peninsula Yucatan din Mexic.

Impactul a fost atat de puternic incat a dus la formarea unui crater cu diametrul de nu mai putin de 180 de kilometri. Desigur, este imposibil sa fi ramas vreo dovada concreta cum ca vreun dinozaur non-aviar ar mai fi putut sa supravietuiasca consecintelor unui impact de asemenea amploare.

Cu toate astea, nu exista dovezi clare despre modul in care dinozaurii au disparut, deoarece impactul respectiv ar fi putut distruge doar dinozaurii din imediata vecinatate a craterului.

Dinozaurii erau animale foarte incete si lenese

Paleontologii cred ca dinozaurii erau foarte inceti si foarte lenesi din moment ce au pierdut drumul catre evolutie in favoarea pasarilor si mamiferelor. Insa, cei mai moderni dintre specialisti nu au gasit nici un semn clar ca acestia ar fi fost inceti si ca abia aveau forta sa-si care dupa ei coada cea mare.

Probabil ca majoritatea dinozaurilor erau la fel de activi pe cat sunt mamiferele mari din zilele noastre. Ca si leii, dinozaurii carnivori erau pradatori activi care, mai mult ca sigur, se asezau sa se odihneasca dupa ce isi luau masa cuvenita.

Reptilele marine, precum plesiozaurii sau ichthyosaurii, erau dinozauri

Mai multe tipuri de reptile marine au evoluat in timpul erei dinozaurilor, dar, toti dinozaurii adevarati erau animale terestre. Sa luam de exemplu, crocodilii marini. Acestia, ca si alti crocodili, erau in stransa legatura cu dinozaurii si la fel erau si reptilele marine mai mari numite plesiozauri, pliozauri, mosazauri si ichthyosauri.

Reptilele zburatoare erau dinozauri

Reptilele zburatoare, pe nume pterozauri, au aparut pentru prima data imediat dupa dinozauri si apoi au disparut odata cu acestia. Cel mai mare dintre acestia a crescut pana la marimea unui avion mai mic, insa, cu toate astea, desi se inrudeau destul de tare cu dinozaurii, nu faceau parte din rasa lor.

Oamenii au trait alaturi de dinozauri

Dinozaurii si oamenii coexista doar in carti, filme si desene animate. Ultimii dinozauri, in afara pasarilor, au disparut in mod dramatic acum circa 65 de milioane de ani, in timp ce fosilele primilor nostri stramosi au o vechime de doar aproximativ 6 milioane de ani.

Toate reptilele terestre din timpurile preistorice erau dinozauri

Reptilele terestre atingeau pana la 5 metri in lungime inainte ca primii dinozauri sa evolueze, acum 230 de milioane de ani in urma.

Unele dintre acestea, mai ales din epoca permiana, erau inrudite cu dinozaurii dar nu erau dinozauri adevarati.

Add Comment