Alunar innabusit de Slovenia
Pe vremea romanilor mancarurile preparate din alunari erau foarte des intalnite pe mesele festive, iar slovenii au pastrat aceasta traditie si gatesc si azi aceasta specie aflata la granita dintre soarece si veverita.
Cand vine vorba de gatit, slovenii folosesc o varietate de retete in care pregatesc alunarul, dar reteta traditionala pevede innabusirea carnii, stropita cu vin rosu si asezonata cu legume.”Avantajul” este ca nu se arunca nicio parte a corpului ci se poate gati intreg. Datorita faptului ca se vaneaza in cantitati mari aceasta rozatoare, s-au gasit si intrebuintari practice pentru pieile lor si anume confectionarea de imbracaminte pentru iarna.
Vanatul acestui animal este o traditie in Slovenia si se poate practica doar intr-o anumita perioada a anului, fapt ce ii determina pe sloveni sa foloseasca drept substituent carnea de sobolan atunci cand cea de alunar este imposibil de procurat.
Sannakji-ul Sud Koreean
Atunci cand se trezeste in noi spiritul aventurier culinar, putem incerca sa servim tentacule crude de pui de caracatita. Aceasta specialitate culinara poarta numele de sannakji si se mananca proaspete cat tentaculele sunt inca in miscare. Tailandezii obisnuiesc si ei sa manance pui de caracatita vii iar aceasta tehnica necesita foarte mare atentie dat fiind faptul ca tentaculele active se pot prinde de esofag, iar mesenii se pot sufoca.
Aceasta reteta a provocat numeroase controverse chiar si la New York unde au iesit protestati PETA in strada, datorita faptului ca fructele de mare sunt inca vii atunci cand le sunt taiate tentaculele. Retetei „miscatoare” i s-a dus vestea printre turistii care viziteaza Koreea si majoritatea isi asuma riscul pentru a avea parte de un ospat care este renumit si pentru calitatile sale afrodisiace.
Liliacul gigant indonezian
Asociat mereu cu personaje precum Dracula, liliacul a provocat fobii in randul oamenilor. Nici modul in care acesta is traieste viata prin pesteri si faptul ca este un mamifer nocturn care comunica prin ultrasunete, nu avea cum sa insufle un alt sentiment decat cel de teama.
Dar pe indonezini liliacul nu doar ca nu-i sperie ba dimpotriva acestia il pregatesc in una din cele mai cunoscute specialitati de pe meleagurile lor. Traditia spune ca acesta vindeca astmul si o serie de afectiuni medicale, motiv pentru care il poti gasi de vanzare peste tot in pietele Indoneziene si chiar pe strada la vanzatorii ambulanti. Se folosesc diferite moduri de preparare al vulpii zburatoare cum ar fi afumarea acestuia sau fierberea lor pentru obtinerea supelor. Bon appetit!
Pastilla marocana
Marocanii obisnuiesc sa gateasca pastilla (un tip de placinta) din carne de porumbel, cu toate ca ar fi o mancare la fel de usoara daca s-ar folosi carne de pui sau miel. La aceasta reteta se mai folosesc ingrediente ca: migdale, scortisoara si zahar. Asta in cazul in care va vine ideea sa mergeti sa vanati porumbei si sa-i gatiti, ca razbunare pentru mizeria pe care ati gasit-o pe masina de dimineata.
Combinatia va da un gust dulce-acrisor-amarui, ceea ce nu este deloc surprinzator in materie de gursturi ciudate, daca luam in calcul ca Marocul este o tara africana cu populatie predominant araba. Ei obisnuiesc sa mai foloseasca si pestele in prepararea placintei pastilla, folosind aceleasi ingrediente mentionate mai sus. O delicatesa, ce sa mai!
Creier de veverita american
In cazul in care va gandeati ca americanii mananca doar Big Mac de la McDonald’s, iata ca prin istoria lor scurta de cateva sute de ani s-au strecurat si cateva retete traditionale americane. Ei obisnuiesc sa gateasca creier de veverita, atunci cand nu sunt in Times Square la proteste impotriva koreenilor care mananca tentacule de caracatita.
Reteta originara din Kentucky a devenit si un pericol pentru consumatorii acesteia, fiind cunoscut faptul ca rozatoarele transmit si ele boala Creutzfeldt-Jakob, cunoscuta in termeni populari ca boala vacii nebune.