Cateva lucruri interesante despre Shaolin

shaolin

Vechea Manastire Shaolin este considerata un adevarata simbol in lumea artelor martiale. Ne vedem datori sa multumim Shaolinului pentru tot ce a facut el: de la Bruce Lee si Kung Fu Panda, pana la raspandirea filosofiei budiste catre vest. Si, desi Shaolin a reusit sa devina parte integranta din cultura intregului glob, sunt multi oameni care nici nu au auzit de aceasta.

Desi credinta colectiva spune altceva, Shaolin nu detine monopolul in ceea ce priveste lumea calugarilor razboinici. De fapt, nici nu a fost macar prima manastire cu calugari luptatori. Cu mult timp inainte ca Shaolin sa fie creata, existau alte manastiri budiste din China care detineau deja arme si practicau artele martiale. Shaolin fusese, initial, creata pentru a fi un centru pasnic de invatare, abia cand a aparut in peisaj Bodhidharma, prin secolul 5 sau 6, calugarii de aici incepand sa-si puna in practica abilitatile lor de luptatori. Cu toate astea, insa, nu exista date concrete referitoare la artele martiale Shaolin care sa dateze dinainte de secolul 14.

Kung Fu nu isi trage radacinile din Shaolin

kong-fu

Chinezii obisnuiesc sa spuna ca toate artele martiale provin din Shaolin, dar istoria spune, insa, cu totul altceva. Si anume ca,  timp de secole intregi dupa intemeierea Shaolin, nu a existat nici o tehnica oficiala de lupta.

In ceea ce-i priveste pe calugari, acestia au participat la luptele care au dus la crearea Dinastiei Tang, insa, cu toate astea, nu exista dovezi care sa demonstreze ca ei au creat o forma speciala de lupta.Istoricii au crezut ca cei din timpul Dinastiei Tang foloseau, pur si simplu, armamentul obisnuit si nu erau cu nimic mai presus fata de orice alti soldati in ceea ce priveste artele martiale.

Legendele sinistre ale originii ceaiului

Bautura preferata a Chinei are, in jurul sau, numeroase mituri si legende legate de aparitia sa. Unul dintre aceste mituri isi are inceputurile inca din timpul dinastiei Tang si spune asa: la mult timp de la crearea Templului Shaolin, un calugar pe nume Bodhidharma a luat calea unui drum periculos, pornind din India catre China, in speranta de a raspandi peste tot invataturile budiste.

Dupa ce a reusit sa colinde toata China, a ajuns intr-un final la Templul Shaolin si s-a decis sa ramana intr-o pestera din apropiere, unde si-a demonstrat prin meditare puternicul sau devotament, timp de 9 ani, si asta fara mancare sau apa, ba mai mult decat atat, cu ochii larg deschisi. Multi ani dupa aceea, Bodhidharma s-a decis sa repete experimentul, doar ca de data asta s-a trezit ca motaie exact in timp ce medita, lucru care l-a enervat atat de tare incat a decis sa-si taie pleoapele.Ceva mai tarziu, din locul in care pleoapele sale cazusera…o planta a crescut, iar frunzele sale aveau puterea de a-l ajuta sa stea treaz, astfel aparand pe lume ceaiul.

Varcolacul Shaolin

shaolin3

Daca e sa ne luam dupa legenda, in timpul secolului 19 a trait un om pe nume Tai Djin, care a fost supranumit varcolacul Shaolin. Acesta suferea de hipertricoza si era cunoscut pentru corpul sau acoperit peste tot de par, dar si pentru ca era cel mai mare practicant de arte martiale din China.

El s-a nascut intr-o familie superstitioasa, care a crezut ca acesta este un demon si, infasurandu-l in niste pelinci, l-au lasat sa moara intr-o padure din apropiere. Din fericire pentru el, niste calugari Shaolin care treceau pe acolo i-au auzit plansetele si l-au dus in Templul shaolin Fukien. Acestia au incercat, mai apoi, sa-i gaseasca o familie, dar din pacate nimeni nu dorea sa ia acel copil paros. Vazand asa ceva, pana la urma, calugarii s-au decis sa-l creasca ei singuri.

Zeul Shaolin

shaolin2

Una dintre divinitatile pe care calugarii Shaolin le venereaza ca pe sfantul lor protector este Bodhisattva Vajrapani. Exact ca si sfintii crestini, Vajrapani are si el parte de multe legende ciudate. Una dintre ele se refera la cum acesta a salvat un tanar calugar de niste batausi.Altadata, imediat dupa infiintarea Shaolin, traia un calugar pe nume Sengchou care, continuu, era agresat de colegii sai calugari. Saturandu-se de aceste chinuri, acesta a cautat ajutor divin, mergand astfel la un templu unde era o statuie de-a lui Vajrapani. S-a rugat la ea timp de 6 zile si 6 nopti, fara nici un pic de apa sau mancare.

In cea de-a sasea noapte, divinitatea i s-a aratat si l-a intrebat daca era suficient de hotarat sa devina mai puternic. Cand acesta a dat din cap, Vajrapani a invocat un castron mare de carne aburinda si i-a spus acestuia sa o manance, dar a ramas surprins de reactia dezgustatoare a lui Sengchou, care respecta legea nescrisa a calugarilor de a nu manca carne.In felul asta, s-a vazut nevoit sa-l oblige sa o consume, astfel Sengchou devenind mai puternic in fata inamicilor sai.

 

Add Comment