Cele mai neobisnuite scoli din lume

Majoritatea elevilor ajung la scoala dimineata cu manualele in mana si se intorc acasa dupa amiaza cu bratele pline de teme si povestiri. Ei se reintorc in ziua urmatoare pentru a se aseza in banci de lemn, avand in fata o tabla pe care profesorul scrie cu creta raspunsurile la sarcinile lor. La asta ne gandim cu totii cand ne referim la scoala. Cu toatea acestea, unele scoli sunt putin mai diferite decat ne-am astepta.

Scoala viitorului din Philadelphia

Scoala viitorului din vestul Philadelphiei s-a deschis in 2006. Scoala nu solicita ca elevii sa aiba manuale. In schimb, acestia folosesc computere. Matematica este predata cu OneNote, o aplicatie pentru luat notite, iar profesorii folosesc table computerizate in loc de tablele clasice. In ceea ce priveste materialele, elevii folosesc vestiare digitale care se deschid cu un card de identitate.

Scoala a intampinat cateva provocari imediat dupa deschidere. A fost o problema de conducere. Totodata, elevii nu erau inca suficienti de eficienti din punct de vedere tehnic incat sa intre cu totul in era digitala. Profesorii au avut probleme in integrarea unui nivel dorit de tehnologie in cadrul orelor de clasa, iar scoala nu a indeplinit standardele educationale si de evaluare solicitate.

Scoala libera din Brooklyn

Scoala libera din Brooklyn este impartita in doua. Scoala superioara pentru copii cu varsta intre 11 si 18 ani si scoala inferioara pentru elevi cu varsta intre 4 si 11 ani. Nu exista nici o programa. Elevilor le este permis sa aleaga orice ora si pot lipsi de la scoala daca asta isi doresc. Elevii sunt cei care fac regulile in scoala, unii putand decide sa fie singuri si sa invete in mod independent de-a lungul anilor. Altii ar putea decide sa se joace, sa se plimbe sau chiar sa doarma. Exista ore de clasa precum „Reteaua si studiile urbane” unde elevii se uita si discuta despre show-ul tv Reteaua. La alte ore, elevii compara restaurantele din oras inainte sa se duca sa manance acolo.

Scoala de vrajitorie

In aceasta scoala se preda despre vrajitoria care da nastere la vrajitoare in toata lumea. In timp ce majoritatea celor 40000 de elevi studiaza online, exista si o locatie fizica unde elevii pot sa participe la ore. Cladirea scolii a fost initial localizata in Roseville, Chicago, iar dupa doi ani s-a mutat in Salem, Massachusetts, locul unde au fost peste 200 de oameni acuzati de vrajitorie si executati intre anii 1692 si 1693. Mutarea din Roseville in Salem a fost necesara deoarece scoala a fost arsa de catre crestinii care au organizat proteste si au stropit cu apa sfintita rotile masinilor conduse de vrajitoare.

Liceul Harvey Milk

Liceul Harvey Milk din New York a fost numit dupa faimosul politician si activist pentru drepturile homosexualilor, Harvey Milk. A fost construit pentru a satisface nevoile lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor sau travestitilor, precum si pentru elevii care sunt marginalizati si discriminati din motive similare in scolile normale. Scoala a inceput sa ajute fugarii si alti tineri supusi riscului pentru a obtine o diploma de absolvire in anul 1985 ca si institutie din cadrul Institutului Hetrick-Martin. A inceput oficial sa elibereze diplome de absolvire a liceului in anul 2003. Scoala a suportat critici agresive din partea publicului anti-homosexualitate in anul 2003, iar studentii au fost intampinati cu lozinca „moarte poponarilor!”

Scolile pe barci ale Bangladesh-ului

De doua ori pe an, in Bangladesh au loc inundatii care lasa milioane de oameni fara acces la apa potabila, electricitate sau alte necesitati. A devenit din ce in ce mai greu pentru copii sa mearga la scoala, iar pentru scoli sa-si tina portile deschise. Pentru a combate aceste inundatii anuale, o organizatie non-profit numita Shidhulai Swanirvar Sangstha a venit cu o idee extraordinara. Ei au construit case, centre sanitare si scoli care plutesc. Organizatia detine aproximativ 100 de scoli tip barca. Fecare dintre acestea este alimentata cu energie solara si echipata cu un laptop, acces la internet si o mica biblioteca.

 

Add Comment