Planta de mac (denumirea speciei Papaver somniferum) a fost apreciata de mii de ani de civilizatiile din intreaga lume pentru capacitatea sa de a produce ulei si seminte medicinale. Vechii greci si romani au documentat chiar utilizarea semintelor de mac inca de acum 3.000 de ani.
Unde aveti cele mai multe sanse sa intalniti astazi seminte de mac? Retetele care includ in mod obisnuit seminte de mac includ briosele cu mac cu lamaie, salatele facute cu dressing din seminte de mac, amestecurile de orez brun, painea si produsele de patiserie din cereale integrale si, bineinteles, tot ce inseamna covrigi.
Unele dintre beneficiile pe care le ofera semintele de mac includ furnizarea de mangan, calciu, cupru, zinc, fier, acid linoleic (si acid gras omega-6) si fibre. Chiar si o mica doza zilnica de seminte de mac poate ajuta la gestionarea unor simptome precum constipatia, pielea uscata, articulatiile dureroase si oasele slabe.
Ce sunt semintele de mac?
Semintele de mac sunt seminte comestibile, mici, in forma de rinichi, care sunt recoltate pentru a fi folosite la gatit sau ca sursa de ulei de mac. Cel mai adesea sunt seminte negre, dar pot fi si albe sau albastru inchis. De unde provin semintele de mac? Dupa cum sugereaza si numele, semintele de mac provin din planta de mac (Papaver somniferum), numita uneori doar „mac”.
Unii se refera la semintele de mac ca la niste seminte de olisee. Oliseeds sunt mai multe specii de seminte care sunt cultivate pentru a produce ulei care este izolat si extras pentru diverse utilizari. Desi uleiul din seminte de mac poate ca nu este un produs de baza in bucatariile multor oameni, uleiul din planta de mac are o serie de utilizari in industria alimentara, a sapunului, a vopselelor si a lacurilor.
Desi seva care se gaseste pe suprafata plantelor de mac produce si opiacee care sunt folosite in industria farmaceutica si a drogurilor (mai multe despre acest lucru mai jos), consumul de seminte de mac nu are efecte psihologice. Semintele de mac (papaver somniferum) isi obtin aroma in principal de la compusul numit 2-Pentylfuran. De obicei, acestea sunt recoltate cand sunt coapte si uscate daca sunt folosite in productia de alimente. De asemenea, semintele sunt recoltate atunci cand pastaile lor sunt imature si verzi daca sunt folosite pentru opiacee.
Beneficiile semintelor de mac pentru sanatate
Semintele de mac au fost folosite de mult timp pentru a ajuta la gestionarea unei varietati de conditii de sanatate, inclusiv:
- Astm
- Constipatie
- Diareea
- Tuse
- Dificultati de somn
- Fistula vezicoenterica (o afectiune in care intestinul si vezica urinara sunt conectate in mod anormal). Semintele de mac sunt folosite pentru a diagnostica fistula vezicoenterica atunci cand se amesteca aproximativ 35-250 de grame de seminte de mac cu o bautura sau iaurt, luate pe gura. Apoi se monitorizeaza urina timp de 48 de ore dupa aceea.
- Anumite tipuri de cancer
Semintele de mac sunt o sursa decenta de nutrienti, inclusiv mangan, calciu, fosfor, zinc si fier. Daca am manca cantitati mai mari de seminte de mac decat tindem sa o facem cei mai multi dintre noi (este rar sa consumam mai mult de una sau doua lingurite sau cam asa ceva la un moment dat), atunci am consuma cu adevarat o cantitate buna de nutrienti esentiali.
Iata cateva dintre cele mai importante beneficii pentru sanatate ale semintelor de mac:
1. Sursa excelenta de mangan
Manganul este un nutrient benefic pentru prevenirea unor afectiuni precum oasele slabe, osteoporoza, inflamatiile, articulatiile dureroase (osteoartrita), anemia si sindromul premenstrual (PMS). O singura lingura de seminte de mac asigura aproape 30 la suta din necesarul zilnic de mangan. Manganul joaca un rol important in crearea si activarea mai multor enzime. In plus, are efecte antioxidante si poate proteja mitocondriile, limitand in acelasi timp stresul oxidativ.
2. Scazut in carbohidrati si zahar, dar ofera fibre
Ca si alte seminte, cum ar fi chia si inul, semintele de mac furnizeaza fibre. Fibrele sunt utile pentru digestie si pentru prevenirea constipatiei. Daca urmati o dieta saraca in carbohidrati, cum ar fi dieta ketogenica, care limiteaza strict consumul de carbohidrati, atunci consumul de alimente bogate in fibre este crucial pentru a „ramane regulat” si pentru a sustine sanatatea intestinelor. In plus fata de consumul de surse de fibre precum legumele (plus fructe, leguminoase si cereale daca nu mancati low-carb), incorporarea semintelor si nucilor este o modalitate usoara de a creste aportul general de nutrienti si fibre.
3. Sursa buna de grasimi sanatoase (Omega-6)
Semintele de mac sunt relativ bogate in acid linoleic, un tip de acid gras omega-6. Auzim adesea ca grasimile omega-6 sunt „pro-inflamatorii” si nu la fel de benefice ca cele omega-3, dar adevarul este ca avem nevoie de ambele tipuri de acizi grasi esentiali. Acidul linoleic este un acid gras nesaturat care se gaseste intr-o mare varietate de glicozide vegetale, in special cele cu un continut ridicat de ulei, cum ar fi semintele de mac.
Consumul de acid linoleic in cantitati moderate (acest lucru este esential, deoarece un consum foarte ridicat nu s-a dovedit a fi benefic) poate avea efecte pozitive asupra sanatatii inimii. De exemplu, poate contribui la reducerea nivelului de colesterol din sange si la prevenirea aterosclerozei. Cu toate acestea, pentru a obtine cele mai multe beneficii pentru sanatate, nu este recomandat sa consumam cantitati mari de uleiuri vegetale rafinate, care sunt foarte bogate in omega 6. Mai degraba, ar trebui sa consumam o varietate de alimente integrale care furnizeaza diferite tipuri de grasimi (cum ar fi seminte, nuci, carne, oua, ulei de masline etc.)
4. Furnizeaza calciu, fosfor si magneziu
Consumul de seminte de mac este o modalitate buna de a dobandi minerale esentiale care ajuta la mentinerea oaselor puternice, inclusiv calciu, fosfor si magneziu.
In plus, semintele de mac furnizeaza o doza buna de cupru, care este necesar pentru a mentine sanatatea nervilor, a oaselor si a metabolismului. De asemenea, au o cantitate decenta de zinc si fier, care sunt importante pentru sanatatea suprarenale, prevenirea anemiei, sanatatea pielii si multe altele.
5. Hraneste pielea
Laptele si uleiul din seminte de mac sunt cunoscute pentru hidratarea si vindecarea pielii. Aceste produse pot fi de ajutor pentru gestionarea eczemelor si a inflamatiilor pielii, a mancarimilor, a uscaciunii, a descuamarii si a matretii. Cel mai bun mod de a folosi semintele de mac pe piele este sa aplicati ulei sau pasta de mac pe zona afectata, in mod ideal impreuna cu alte ingrediente utile, cum ar fi uleiul de migdale, uleiurile esentiale sau mierea.
Informatii nutritionale
O lingura de seminte de mac (aproximativ noua grame) contine aproximativ
- 45,9 calorii
- 2,5 grame de carbohidrati
- 1,6 grame de proteine
- 3,6 grame de grasime
- 1,7 grame de fibre
- 0,6 miligrame de mangan
- 126 miligrame de calciu
- 30,4 miligrame de magneziu
- 76,1 miligrame de fosfor
- 0,1 miligrame de cupru
- 0,1 miligrame de tiamina
- 0,9 miligrame de fier
- 0,7 miligrame de zinc
In plus, semintele de mac mai contin si ceva vitamina E, acid folic, colina, potasiu si seleniu.
Studiile arata ca, chiar si consumul unor cantitati mari de seminte de mac, intre 35-250 de grame la un moment dat (echivalentul a trei pana la opt linguri), este sigur pentru majoritatea adultilor. Cu toate acestea, cantitati mai mari de seminte de mac pot provoca probleme digestive din cauza blocarii intestinelor.
Utilizari in Ayurveda si medicina traditionala
Printre civilizatiile antice despre care se stie ca au cultivat flori si seminte de mac se numara romanii, grecii, egiptenii, minoicii si sumerienii. Istoricii cred ca, intre aproximativ 2700 si 1450 i.Hr., plantele de mac au fost cultivate de minoeni pentru semintele lor benefice, lapte, opiu si miere. Macul era administrat bebelusilor agitati pentru a-i calma si a-i ajuta sa doarma. In Egiptul antic, semintele de mac erau asociate cu sezonul de recoltare, fertilitatea si nasterea. Un pergament de papirus egiptean scris in 1550 i.Hr. enumera chiar macul ca fiind un sedativ natural. (6) In Sumeria, florile de mac erau numite „planta bucuriei” pentru proprietatile lor sedative si euforice.
Semintele de mac au radacini adanci in Europa Centrala si de Est, unde au fost folosite de secole pentru a face faina de mac integrala sau macinata, care este un ingredient comun in produse de patiserie si paine. Un desert traditional din Polonia numit makowiec (Ma-KOH-viets) cere ca semintele de mac sa fie adaugate la umplutura, in timp ce in Ungaria rulourile cu seminte de mac cunoscute sub numele de Beigli sunt o gustare dulce preferata.
Potrivit medicinei ayurvedice, semintele de mac pot servi ca sedativ natural si ajutor pentru somn. Ele sunt folosite pentru a face o bautura calmanta prin fierberea semintelor cu alte ingrediente vindecatoare, cum ar fi pudra de nuca de cocos, chimen, nucsoara, turmeric si ghee. Se crede ca semintele de mac ajuta la inducerea relaxarii si favorizeaza un somn odihnitor datorita urmelor lor de narcotice, desi acest lucru nu a fost dovedit. Se spune ca semintele de mac sporesc calitatile reci, uleioase si grele, asa ca sunt cele mai potrivite pentru Pita si Vata doshas. Pe langa calitatea lor calmanta, sunt apreciate pentru ca hranesc organele de reproducere, protejeaza oasele si pielea, calmeaza muschii incordati, curata caile nazale si amelioreaza arsurile si constipatia.
In medicina traditionala chineza, se crede ca semintele negre ajuta la sustinerea plamanilor, a intestinelor mari si a rinichilor. Macul (sau capsulele de mac care se folosesc uneori) au proprietati acide si astringente. De aceea, sunt utilizate pentru a ajuta la respiratie, digestie si ameliorarea durerii. Capsulele de mac zdrobite si uscate se gasesc in unele piete asiatice si magazine specializate. Acestea se iau de obicei in doze cuprinse intre trei si 10 grame.
Seminte de mac vs. Seminte de canepa vs. Seminte de mustar
- Semintele de canepa, care nu provoaca reactii psihotrope, dar ofera beneficii semnificative pentru sanatate, sunt indragite pentru continutul lor ridicat de proteine si pentru capacitatea de a imbunatati digestia, de a echilibra hormonii si de a sustine un metabolism sanatos.
- Semintele de canepa, sau inimile de canepa, sunt semintele plantei de canepa (Cannabis sativa). Acestea sunt bogate in acid gama-linolenic (GLA), un element necesar pentru construirea unor prostaglandine – substante chimice asemanatoare hormonilor din organism care ajuta la functiile musculare netede, controleaza inflamatiile si regleaza temperatura corpului. Canepa are un echilibru excelent de 3:1 intre acizii grasi omega-3 si omega-6 si este considerata o proteina completa, deoarece contine toti cei 20 de aminoacizi.
- Studiile arata ca semintele de canepa si uleiul din seminte de canepa pot fi utile in ameliorarea simptomelor artritei reumatoide, functioneaza ca un inhibitor natural al apetitului datorita fibrelor si proteinelor, hranesc pielea si parul si sustin sanatatea intestinala prin hranirea probioticelor din sistemul digestiv.
- Semintele de canepa si mac ofera nutrienti similari. Cu toate acestea, gram cu gram, canepa este putin mai bogata in proteine, mangan, vitamina E, magneziu, fosfor, zinc si fier. La fel ca semintele de mac sau semintele de chia, semintele de canepa pot fi adaugate in retete precum granola, smoothie-uri, fulgi de ovaz, briose etc.
- Semintele de mustar, care sunt folosite la cultivarea mustarului verde si la fabricarea uleiului de mustar, contin substante chimice care actioneaza ca agenti antifungici si antibacterieni naturali. Acestea ajuta la protejarea impotriva infectiilor. Uleiul de mustar este extras prin comprimarea la rece a semintelor de mustar, in timp ce uleiul esential de mustar este extras prin distilarea cu aburi a semintelor de mustar inmuiate in apa. Semintele de mustar au un gust distinctiv si destul de intepator, asemanator cu cel al alimentelor „picante” precum ridichea, hreanul sau wasabi.
- Semintele de mustar contin un nivel ridicat de vitamina E, care ajuta la imbunatatirea sanatatii pielii si poate proteja pielea impotriva deteriorarii radicalilor liberi de catre lumina ultravioleta. Uleiul de seminte de mustar este, de asemenea, bogat in acizi grasi omega-3 si ajuta la combaterea inflamatiilor. Acest lucru ofera o oarecare usurare pentru cei care sufera de reumatism, artrita, entorse si dureri.
- Semintele de mustar sunt unice in comparatie cu alte seminte, deoarece contin doi compusi care formeaza izotiocianat de alil sau izotiocianat normal, care sunt considerati compusi toxici atunci cand sunt ingerate in cantitati mari. Din aceasta cauza, sticlele de ulei de mustar pur vandute in SUA trebuie sa includa avertismentul „numai pentru uz extern”, desi cantitatile medii de seminte de mustar/verdeturi de mustar sunt in continuare sigure si sanatoase pentru consum.
Seminte de mac vs. seminte de chia vs. seminte de susan
- Semintele de chia (Salvia hispanica) sunt un alt tip de seminte mici, negre sau albe, foarte hranitoare si asociate cu numeroase beneficii, cum ar fi scaderea poftei de mancare, reducerea constipatiei, echilibrarea nivelului de zahar din sange si sustinerea sanatatii inimii. De fapt, desi sunt consumate de secole in America de Sud, semintele de chia au devenit recent unul dintre cele mai populare si la moda superalimente in comunitatea de sanatate.
- La fel ca semintele de mac, semintele de chia furnizeaza multe substante nutritive, inclusiv fibre, proteine, mangan, fosfor si calciu, impreuna cu o multime de antioxidanti si acizi grasi omega-3. Semintele de chia sunt deosebit de bogate in acizi grasi omega-3, avand chiar mai multi omega-3 pe gram decat somonul.
- In comparatie cu semintele de mac, semintele de chia sunt mai mult consumate pentru continutul lor ridicat de fibre, desi cele doua seminte ofera cantitati similare pe portie de lingura (semintele de chia au putin mai multe). Cantitatea mare de fibre dietetice care se gaseste in semintele de chia si capacitatea lor de a absorbi apa si de a forma un gel, ajuta la digestie, prevenind constipatia si reducand alte probleme digestive.
- Semintele de susan (Sesamum indicum) si semintele de mac sunt adesea folosite in aceleasi tipuri de retete, cum ar fi paine, granola etc. Susanul are unul dintre cele mai mari continuturi de ulei dintre toate semintele si se mandreste cu o aroma bogata, de nuca. Semintele contin intre 50 si 60 la suta dintr-un ulei gras care se caracterizeaza prin doi membri benefici ai familiei lignanilor: sesamina si sesamolina.
- Semintele de susan sunt bogate in acizi linoleic si oleic, cupru, mangan, calciu, magneziu si fier, plus cantitati mici de aminoacizi precum lizina, triptofanul si metionina. Semintele de susan sunt putin mai sarace in fibre decat cele de mac, oferind putin peste un gram pe lingura.
Relatia cu opiul
Este posibil sa fi auzit ca consumul de seminte de mac poate introduce opiacee (precum heroina, morfina si codeina) in organism. Acest lucru este, de fapt, adevarat. De fapt, daca aveti un viitor test antidrog, este recomandat sa evitati sa mancati seminte de mac inainte, doar pentru a fi in siguranta. De exemplu, inchisorile federale nu permit detinutilor sa manance seminte de mac si le cer acestora sa semneze un formular prin care sunt de acord sa se abtina de la consumul de produse pe baza de seminte de mac in timpul concediilor autorizate.
Opiul este considerat un narcotic care creeaza o mare dependenta. Acesta are efecte sedative, tranchilizante, depresive, soporifice, anestezice si analgezice. Desi consumul de seminte de mac va poate face sa consumati cantitati infime de opiacee, acestea nu va fac sa va simtiti drogat.
S-a constatat ca pastaile/suprafata exterioara a semintelor de mac (papaver somniferum) produc o seva care contine opiacee. Planta care produce semintele de mac este aceeasi care este folosita pentru a produce heroina si morfina. Semintele de mac in sine au doar cantitati infime de opiacee, dar seva poate fi concentrata astfel incat sa aiba efecte mai puternice.
Atunci cand semintele de mac sunt inmuiate in apa pentru a face „ceai de seminte de mac”, unele opiacee se pot infiltra in apa si pot provoca o serie de efecte secundare atunci cand sunt consumate. Cu toate acestea, ar trebui folosita o cantitate foarte mare de seminte pentru a face un ceai de mac care sa fie suficient de puternic pentru a avea efecte psihologice – undeva in jur de 300-400 de grame, in functie de nivelurile de opiacee din diferite tipuri de seminte.
Cate seminte de mac ar trebui sa consumati pentru a nu trece un test antidrog? Faptul ca aveti seminte de mac nu inseamna automat ca veti pica un test de droguri. In medie, semintele de mac contin intre 0,5 si 10 micrograme de morfina pe gram. Comparati acest lucru cu o doza standard de morfina prescrisa medical, care contine intre 5.000 si 30.000 de micrograme. Ar trebui sa consumati o cantitate foarte mare de seminte de mac pentru a consuma cantitati considerabile de opiacee.
Majoritatea testelor de droguri din prezent detecteaza niveluri de opiacee in urina mai mari de 2.000-3.000 ng/ml, deci este posibil ca acestea sa detecteze opiacee din cantitati normale de seminte de mac gasite in alimente. Cu toate acestea, nu este probabil si nici nu reprezinta o garantie. Cat timp raman semintele de mac in organism? Opiaceele pot fi gasite in probele de urina timp de pana la doua zile dupa ce ati consumat seminte de mac. Daca ati manca o cantitate mare de seminte de mac, opiaceele pot fi depistate pana la 60 de ore mai tarziu. Recent, testele de analiza a parului au fost folosite mai mult pentru a testa heroina. Acestea sunt considerate mai precise si mai putin susceptibile de a duce la „falsuri pozitive”, cum ar fi cele datorate opiaceelor din semintele de mac.
Unde se gasesc si cum se utilizeaza
De unde puteti cumpara seminte de mac? Semintele de mac ar trebui sa fie disponibile in marile magazine alimentare, in magazinele de produse alimentare de sanatate (cautati in sectiunea „bulk bin”, unde se vand adesea nuci si seminte), in pietele de specialitate si online.
Semintele de mac sunt destul de lipsite de gust pana cand sunt prajite, cand capata o aroma de nuca asemanatoare cu cea a semintelor de susan. Se potrivesc bine cu arome precum usturoi, ceapa, coaja de lamaie sau portocala, rom, vanilie, stafide, smantana, scortisoara, nucsoara si migdale sau nuci albite. Le puteti folosi la fel ca si semintele de susan. Ideile pentru a adauga seminte de mac in dieta dvs. includ:
- Prepararea unui dressing cu seminte de mac.
- Acoperirea fulgilor de ovaz sau a iaurtului cu un amestec de nuci si seminte, inclusiv o lingurita sau cam asa ceva de seminte de mac.
- Pregatirea de briose fara gluten cu seminte de mac si lamaie.
- Adaugarea de seminte de mac in paine de casa, chifle sau alte produse de patiserie. Incercati sa faceti versiuni mai sanatoase ale retetelor dvs. preferate folosind fainuri precum faina de migdale sau de nuca de cocos.
- Prepararea de granola de casa sau de batoane de granola. Incercati granola fara cereale cu un amestec de nuci, seminte si miere.
- Adaugand seminte de mac la salata de pui, ton sau somon.
Toate nucile si semintele contin unii „antinutrienti” care pot bloca absorbtia unora dintre nutrientii lor. Prin urmare, este ideal sa inmuiati nucile/semintele inainte de a le consuma, deoarece acest lucru reduce continutul de antinutrienti. O alta optiune este de a macina semintele intr-o rasnita de cafea sau intr-un blender pentru a sparge cojile exterioare dure inainte de a le manca. Atunci cand sunt pulverizate, semintele macinate pot fi folosite ca faina in majoritatea retetelor fara gluten, cum ar fi clatite, briose, paine si chiar paste fainoase. Semintele sunt sensibile la lumina soarelui si la caldura, asa ca depozitati-le intotdeauna intr-un recipient de sticla sigilat, in frigider sau congelator, pentru a evita ca acizii lor grasi sa devina rancedi.
In unele tari, veti gasi pasta de seminte de mac disponibila in comert in tuburi sau conserve. In mod normal, aceste paste sunt folosite la prepararea deserturilor si contin un amestec de seminte de mac, zahar, apa si un emulgator pentru a impiedica pasta sa se separe. In SUA, puteti gasi paste din seminte de mac sub denumiri comerciale precum Solo si American Almond. Aceste paste sunt folosite de obicei ca si gemul sau pasta de migdale pentru a face umplutura pentru prajituri, produse de patiserie, croissante etc.
Cum puteti cultiva seminte de mac acasa? Din cauza istoriei lor complicate ca sursa de opiacee, este de fapt ilegal sa cultivi mac in Statele Unite. Cu toate acestea, unii oameni aleg totusi sa planteze flori de mac (cum ar fi speciile (P. somniferum, P. paeoniflorum si P. rhoeas) in gradinile lor, deoarece macul produce flori frumoase, roz sau rosii.
Riscuri si efecte secundare
La fel ca in cazul altor seminte si nuci, la unele persoane, consumul de seminte de mac poate provoca reactii alergice. Acest lucru nu este foarte frecvent, mai ales in comparatie cu alergiile ca raspuns la alune sau migdale, dar este posibil. Este foarte probabil sa fiti alergic la semintele de mac daca aveti, de asemenea, reactii alergice la alune, cereale de secara, kiwi, seminte si ulei de susan sau hrisca.
In timp ce majoritatea oamenilor pot consuma cantitati alimentare de seminte de mac fara probleme, ar trebui sa discutati cu medicul dumneavoastra despre utilizarea unor cantitati medicinale mai mari daca aveti antecedente de probleme legate de intestine, alergii sau daca sunteti insarcinata/alaptati.
Concluzii:
- Semintele de mac (papaver somniferum) sunt seminte mici, negre/albe/albastre, care furnizeaza mangan, calciu, cupru, zinc, fier, acid linoleic (si acid gras omega-6) si fibre.
- Se crede ca acestea au efecte sedative naturale si pot contribui la sustinerea unui somn odihnitor. Desi consumul de seminte de mac nu va va droga, planta de mac este, de asemenea, folosita pentru a produce opiacee (inclusiv heroina si morfina). Semintele in sine au cantitati foarte mici de opiacee, desi, uneori, acestea pot provoca rezultate fals pozitive la testele de droguri.
- Semintele de mac pot fi adaugate la granola, dressing, iaurt, salate de pui si produse de patiserie. Ele pot ajuta la ameliorarea constipatiei, sustin sanatatea oaselor si reduc tusea.