Top 7 Beneficii Nuci de Macadamia

beneficii nuci de macadamia

Nucile de macadamia sunt pline de nutrienti care provin din copacul de macadamia. Acestea contin mai multe vitamine si minerale esentiale, cum ar fi vitamina A, fier, vitaminele B, mangan si acid folic, precum si proteine, grasimi sanatoase si antioxidanti. Acesti nutrienti remarcabili sunt cei care confera acestor nuci incredibile beneficiile impresionante pentru sanatate.

Asadar, nucile de macadamia sunt bune pentru tine? Sa ne scufundam si sa aruncam o privire mai atenta asupra acestei nuci nutritive.

Ce sunt nucile de macadamia?

Nuca de macadamia are un miez alb-crem, alcatuit din 65-75% ulei si 6-8% zahar. La prajire, aceasta devine mai consistenta atat in ceea ce priveste culoarea, cat si textura. Cu toate acestea, aspectul poate varia destul de mult intre diferite soiuri; in timp ce unele invelisuri ale semintelor sunt netede, altele sunt mai aspre si cu pietricele.

In alte parti ale lumii, macadamia este cunoscuta si sub numele de nuca australiana si nuca de Queensland. Unii se refera la ele si sub numele de Manua Loa, care este una dintre cele mai populare marci de nuci de macadamia de pe piata. Interesant este ca Mauna Loa este de fapt cel mai mare vulcan de pe pamant, iar marca Manua Loa a fost una dintre primele plantatii de macadamia dezvoltate in Hawaii.

Desi mai multe specii sunt otravitoare, exista doua tipuri comestibile. Unul este macadamia cu coaja neteda, sau Macadamia integrifolia, iar celalalt este macadamia cu coaja aspra, cunoscuta si sub numele de Macdamia tetraphylla.

Date nutritionale

In timp ce nuca de macadamia poate fi mai bogata in grasimi si contine mai multe calorii, este mai saraca in omega-6 decat alte nuci. De asemenea, contine o cantitate impresionanta de nutrienti, inclusiv mangan, tiamina si cupru. In plus, mai mult de jumatate din carbohidratii din nucile de macadamia sunt compusi din fibre dietetice, ceea ce le face o alegere excelenta pentru o dieta sanatoasa pentru inima.

O portie de 30 grame de nuci de macadamia crude contine aproximativ:

  • 203 calorii
  • 4 grame de carbohidrati
  • 2,2 grame de proteine
  • 21,4 grame de grasimi
  • 2,4 grame de fibre
  • 1,2 miligrame de mangan
  • 0,3 miligrame tiamina
  • 0,2 miligrame de cupru
  • 36,7 miligrame de magneziu
  • 1 miligram de fier
  • 53,1 miligrame de fosfor
  • 0,1 miligrame de vitamina B6

Beneficiile nucilor de macadamia pentru sanatate

1. Bune pentru inima

Nucile de macadamia contin grasimi sanatoase care pot ajuta la mentinerea arterelor in stare buna. Deoarece sunt bogate in grasimi mononesaturate, acestea pot ajuta, de asemenea, la reducerea nivelului de colesterol si la scaderea trigliceridelor, ambii fiind factori de risc pentru bolile coronariene.

Intr-un studiu realizat de Departamentul de Stiinte Nutritionale al Universitatii de Stat din Pennsylvania, subiectii au primit o portie de nuci de macadamia pe zi si au fost comparati cu un grup de control. Pe parcursul studiului, cei care au consumat nuci de macadamia au inregistrat o reducere a nivelului de colesterol si o imbunatatire a markerilor de sanatate a inimii.

Potrivit Asociatiei Americane a Inimii, savurarea catorva portii de nuci de macadamia si alte nuci in cadrul unei diete echilibrate poate fi benefica pentru sanatatea inimii. Pentru a maximiza beneficiile potentiale ale nucilor de macadamia, totusi, cel mai bine este sa va limitati la o portie de aproximativ 1,5 uncii de nuci intregi la un moment dat.

2. Combateti bolile

Macadamia contine flavonoide care ajuta la prevenirea deteriorarii celulelor prin protejarea acestora de toxinele din mediul inconjurator. Aceste flavonoide fenomenale actioneaza, de asemenea, ca antioxidanti, care ajuta la combaterea daunelor provocate de radicalii liberi si protejeaza impotriva bolilor cronice.

Intr-un studiu publicat in Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, cercetatorii au raportat ca „consumul de nuci este invers asociat cu incidenta bolilor cardiovasculare si a cancerului”. Acest lucru este atribuit densitatii nutritive a acestora, precum si numerosilor fitonutrienti pe care ii contin.

Acizii fenolici, flavonoidele si stilbenele contribuie la furnizarea de antioxidanti utili care pot combate boli precum cancerul. Din acest motiv, fructele cu coaja lemnoasa – inclusiv macadamia – sunt adesea considerate unul dintre alimentele de top pentru combaterea cancerului pe care le puteti consuma.

In plus, unele dovezi arata, de asemenea, ca nucile de macadamia ar putea ajuta la reducerea riscului de sindrom metabolic, un grup de afectiuni care cresc riscul de boli de inima, accident vascular cerebral si diabet. Unele dintre aceste afectiuni includ cresterea tensiunii arteriale, a zaharului din sange, excesul de grasime de pe burta si niveluri ridicate de colesterol.

3. Ajuta la pierderea in greutate

Macadamias contin un echilibru placut de nutrienti si grasimi mononesaturate care va ajuta sa va simtiti satul intre mese. De fapt, grasimile mononesaturate, sanatoase pentru inima, care se gasesc in nucile de macadamia, pot ajuta de fapt la limitarea poftei de mancare si la reducerea apetitului. Nu numai atat, dar macadamia contin acid palmitoleic, care ajuta la stimularea arderii grasimilor pentru a preveni cresterea in greutate.

In plus, nucile de macadamia contin fibre dietetice care pot sustine satietatea si stabiliza nivelul de zahar din sange, precum si carbohidrati complecsi precum lignani, hemiceluloza, amilopectine, mucilagii, gume si celuloza insolubila.

4. Sustineti intestinul

Bogata atat in fibre alimentare solubile, cat si insolubile, macadamia va ajuta sa va simtiti satul, in timp ce elimina toxinele din organism si promoveaza o digestie sanatoasa. Fiind un aliment bogat in cupru, nuca de macadamia sustine, de asemenea, utilizarea fierului si ajuta la reactii enzimatice adecvate.

In plus, este bogata in fibre, care favorizeaza cresterea bacteriilor benefice din intestin pentru a stimula sanatatea digestiva si functia imunitara.

5. Intareste oasele

Nucile de macadamia abunda in fosfor, mangan si magneziu, toate acestea ajutand la mineralizarea oaselor si a dintilor si imbunatatind transportul si absorbtia substantelor nutritive. De fapt, calciul ajuta la formarea dintilor si a oaselor, in timp ce manganul ajuta organismul sa depuna tesut osos nou acolo unde este nevoie, astfel incat oasele sa ramana sanatoase si puternice pe masura ce imbatranesti.

Intre timp, magneziul influenteaza secretia anumitor hormoni care au un impact asupra formarii oaselor, sustinand in acelasi timp integritatea scheletului.

6. Pastrati creierul si sistemul nervos la punct

Cuprul, tiamina, magneziul si manganul care se gasesc in nucile de macadamia ajuta la producerea de neurotransmitatori, care sunt substante chimice importante care trimit semnale catre creier. Nucile de macadamia sunt, de asemenea, bogate in acid oleic si acid palmitoleic, ambele contribuind la functionarea sanatoasa a creierului.

In plus, nucile macadamia contin acizi grasi omega-9, care sunt un tip de acid gras despre care se crede ca ajuta la imbunatatirea starii de spirit, la imbunatatirea memoriei si la evitarea bolilor neurologice. De exemplu, un model animal publicat in Pharmacology, Biochemistry and Behavior a aratat ca acidul erucic, care este un tip de acid gras omega-9, ar putea fi terapeutic impotriva tulburarilor cognitive, cum ar fi boala Alzheimer.

7. Reducerea inflamatiei cronice si a simptomelor de artrita

Un studiu publicat in Pharmacognosy Magazine a concluzionat ca macadamia ar putea fi benefica pentru tratarea artritei reumatoide. Cercetatorii au remarcat ca „toxicitatea scazuta a acestor extracte si bioactivitatea lor inhibitorie impotriva Proteus spp. indica potentialul lor in blocarea aparitiei artritei reumatoide”. Din acest motiv, nuca de macadamia ar putea fi un adaos placut la orice plan de tratament al dietei pentru artrita.

Nucile de macadamia sunt, de asemenea, o sursa buna de acizi grasi omega-6. Desi acizii grasi omega-6 pot oferi unele beneficii nutritionale, multi dintre noi obtinem mai mult decat suficient in alimentatia noastra. Atunci cand consumam prea multi acizi grasi omega-6, acestia pot contribui la inflamarea cronica a organismului, despre care se crede ca se afla la originea unor boli precum artrita, cancerul, bolile de inima si diabetul de tip 2.

Majoritatea nucilor sunt mult mai bogate in acizi grasi omega-6 decat in omega-3, dar nucile de macadamia sunt putin mai sarace in omega-6. Asta nu inseamna ca ar trebui sa exagerezi, dar savurarea acestei nuci sanatoase cu moderatie poate ajuta la cresterea aportului de proteine, fibre, vitamine si minerale pentru a reduce inflamatia.

Date interesante

  • Crescand in apropierea cursurilor de apa si a malurilor raurilor din padurile tropicale, Macadamia integrifolia este originara din sud-estul Queensland, in timp ce M. tetraphylla este originara atat din Queensland, cat si din nord-estul New South Wales.
  • In punctul in care cele doua specii se intalnesc, exista tipuri care par a fi hibrizi naturali.
  • Macadamia a ajuns in Hawaii in jurul anului 1881 si a fost folosita in principal ca ornament si pentru reimpadurire.
  • In 1948, Statiunea de Experimentare Agricola din Hawaii a numit si introdus mai multe selectii promitatoare, ceea ce a dus la industria moderna a macadamiei pentru care Hawaii este renumit.
  • Hawaii a adus arborele de macadamia in California la mijlocul anilor 1900.
  • Macadamia prefera un climat bland, fara inghet si cu ploi abundente, asemanator cu modul in care cresc cel mai bine boabele de cafea.

Cum se pastreaza si se prajesc

Asigurati-va ca depozitati macadamia intr-un loc racoros, cum ar fi frigiderul sau camara. Cu toate acestea, este important sa va asigurati ca nu contin umiditate pentru a ajuta la optimizarea beneficiilor nucilor de macadamia si pentru a le prelungi durata de depozitare. La fel ca alte uleiuri de gatit, uleiul de nuci de macadamia ar trebui, de asemenea, sa fie depozitat intr-un loc racoros si intunecat pentru a nu rancezi.

Daca preferati nucile de macadamia prajite, iata cum puteti incerca sa le preparati acasa:

  • Preincalziti cuptorul la 120 grade C.
  • Asezati carnea de nuca (partea comestibila propriu-zisa a nucilor, nu invelisul) pe o foaie de biscuiti. Cel mai bine este sa prajiti bucati de dimensiuni similare pentru consistenta.
  • Pur si simplu prajiti-le timp de aproximativ 10 minute, urmarindu-le cu atentie, deoarece temperaturile cuptorului pot varia.
  • Scoateti-le din cuptor imediat ce incep sa se rumeneasca usor.
  • Lasati-le sa se raceasca.
  • Pastrati-le intr-un recipient bine inchis.

Riscuri si preocupari legate de alergii

Cu moderatie, nucile de macadamia sunt, fara indoiala, o alegere delicioasa si sanatoasa pentru o dieta echilibrata. Cu toate acestea, in ciuda numeroaselor beneficii ale nucilor de macadamia, este important sa fiti atenti la marimea portiei. Deoarece acestea sunt relativ bogate in calorii si grasimi din nucile de macadamia, cel mai bine este sa va limitati la o portie la un moment dat pentru a ajuta la prevenirea cresterii in greutate.

In plus, pe langa verificarea etichetei de pret a nucilor de macadamia inainte de a cumpara, asigurati-va ca sunteti atenti si la eticheta cu ingrediente. Acest lucru se datoreaza faptului ca multe nuci au fost acoperite cu conservanti, uleiuri si tone de sare, toate acestea putand diminua potentialele beneficii pentru sanatate ale nucilor de macadamia.

De asemenea, acestea sunt bogate in fosfor, ceea ce este important pentru oricine care se poate confrunta cu probleme renale. Daca aveti probleme renale, consultati-va cu medicul sau dieteticianul inainte de a adauga macadamia in dieta dumneavoastra pentru a preveni orice efecte secundare negative.

De asemenea, este important sa tineti cont de alergiile la nuci, care sunt frecvente. Daca aveti o alergie la nuci, ar trebui sa evitati macadamias si alte tipuri de nuci. Mai mult, daca prezentati orice simptome ale unei alergii alimentare dupa consum, intrerupeti imediat utilizarea si discutati cu medicul dumneavoastra.

Multi oameni se intreaba, de asemenea,: sunt sigure nucile de macadamia pentru caini? Potrivit American Kennel Club, nucile de macadamia sunt de fapt considerate toxice pentru caini si pot provoca simptome grave, cum ar fi slabiciune, varsaturi, diaree si tremuraturi. Daca cainele dumneavoastra a consumat nuci de macadamia, trebuie sa va sunati medicul veterinar.

Concluzii:

  • Sunt sanatoase nucile de macadamia? Profilul nutritional al nucilor de macadamia contine cateva vitamine si minerale esentiale importante, cum ar fi vitamina A, fier, vitaminele B, mangan si acid folic, precum si proteine, grasimi sanatoase si antioxidanti.
  • S-a demonstrat ca aceste nuci ajuta la prevenirea bolilor de inima, neutralizeaza radicalii liberi daunatori, va ajuta sa pierdeti in greutate, ajuta la sanatatea intestinala, intaresc oasele, mentin creierul si sistemul nervos in forma, reduc inflamatiile cronice si trateaza artrita.
  • Asigurati-va ca va pastrati macadamia intr-un loc racoros, cum ar fi frigiderul sau camara. Cu toate acestea, este important sa va asigurati ca nu contin umiditate pentru a ajuta la prelungirea duratei de valabilitate.
  • Incercati sa le prajiti acasa sau sa le adaugati la retete precum produse de patiserie, deserturi, alimente pentru micul dejun si multe altele.

Add Comment