Ketchup-ul este un condiment absolut delicios, pe care oamenii din intreaga lume il adora. Atat de mult, incat consuma, in medie, cam trei sticle pe an, evident cu copiii in fruntea listei. Acest condiment poate sa creeze o adevarata obsesie si este, cu siguranta, sursa unor actiuni destul de neobisnuite.
Primele variante de ketchup nu foloseau rosii
Desi in ziua de azi ketchup-ul foloseste, la baza, rosiile, primele variante ale sale nu foloseau asa ceva. In schimb, acesta era facut din ansoa, hasme, stridii, lamai si nuci. Daca vi se pare ciudat ca acest condiment sa aiba gust de peste sau de nuci, sa stiti ca si oamenilor de atunci li se parea la fel, tocmai din acest motiv folosindu-se foarte mult retetele pe baza de ciuperci.
Una din aceste retete se gaseste in Cartea Managementului unei Gospodarii a lui Beeton, publicata pentru prima oara in 1861. Ketchup-ul din ciuperci a lui Beeton necesita ingrediente precum ciuperci, sare, piper, nucsoara, ienibahar si cateva picaturi de coniac.
Cinci gusturi diferite
Majoritatea oamenilor sunt obisnuiti cu patru arome alimentare de baza: dulce, acru, amar si sarat. A cincea – umami, este si ea o aroma recunoscuta. Este un gust carnos si poate fi adaugat la mancaruri prin intermediul aromelor de genul glutamatului monosodic si sosului de soia.
Acesta a fost descoperit de chimistul japonez Kikunae Ikeda si se gaseste in stare naturala in produse precum rosii coapte, peste si carne conservata.
Primele versiuni de ketchup foloseau doar doua arome de baza, amestecand gustul sarat cu cel amar. In schimb, retetele din ziua de azi folosesc cinci dintre ele, prin amabilitatea lui H.J. Heinz, fondatorul companiei ce ii poarta numele.
Cura de ketchup
Aveti nevoie sa mai eliminati niste toxine din organism prin evacuarea bilei din ficat in intestine? Daca sunteti de acord cu acest concept al secolului 19, luati atunci in considerare sa va tratati cu ketchup. Acesta era considerat a fi un medicament prin anii 1835 si era vandut ca si pastile de tomate. Aceasta idee apartine dr. John Cook Bennett, presedintele departamentului medical al Universitatii Willoughby din Ohio. El credea ca rosiile ar putea sa vindece boli ca diareea, icterul si indigestia, preluand aceste idei direct de la dr. William Smith, un medic ce traia in Michigan, apoi s-a apropiat de Archibald Miles care, la momentul respectiv, isi vindea propria pastila proaspat brevetata.
Ketchup-ul ajuta la prevenirea cancerului
In ciuda stiintei, Bennett si Smith au avut dreptate: ketchup-ul are, intr-adevar, beneficii asupra sanatatii. Este bun pentru inima si ajuta la reducerea riscului anumitor tipuri de cancer. Aceste beneficii exista deoarece ketchup-ul este o sursa excelenta de licopen chimic, un compus care le da rosiilor culoarea rosie. Licopenul este un antioxidant ce inhiba inflamatia si distrugerea celulara cauzata de radicalii liberi. Rosiile nepreparate termic, indiferent de forma sub care sunt gatite, nu sunt atat de utile precum este ketchup-ul, deoarece organismul nostru absoarbe mai bine produsele din rosii care au suferit anumite procese de gatire. Totodata, produsele gatite au niveluri mai crescute de licopen.
Cea mai mare sticla de ketchup din lume
Oare ce poti face cu o fabrica de imbuteliere de ketchup si cu un turn de apa? Ce altceva decat sa le combini? Asta s-a si intamplat in Collinsville, Illinois, sediul celei mai mari sticle de ketchup din lume. Compania W.E. Caldwell, din Louisville, Kentucky, o firma ce a construit rezervoare si turnuri, a construit sticla in 1949 pentru fabrica de imbuteliere a sosului picant G.S. Suppiger. La momentul respectiv, G.S. Suppiger facea sosul picant Brooks.
Sosul a fost imortalizat ca un rezervor imens, din otel, lung de 30 de metri, ajungand ca o adevarata vedeta in randul oamenilor. Are propriul sau site web, un club al fanilor si un festival anual.