Top 10 Beneficii Suc de Morcovi

Beneficii Suc de Morcovi

Morcovii (Daucus carota) sunt legume radacinoase bogate in nutrienti, cu numeroase beneficii pentru sanatate. Aceste radacini crocante, dulci si gustoase sunt bogate in antioxidanti, fibre, betacaroten, vitamine si minerale. Aceste radacini sunt disponibile in pigmenti portocalii, rosii si galbeni.

Consumul de morcovi nu trebuie sa fie singura modalitate de a va bucura de bunatatea acestor nutrienti. Prepararea sucului de legume poate fi la fel de buna. Un numar mare de dovezi stiintifice sprijina si promoveaza consumul regulat de suc de morcovi pentru sanatatea pielii si a vederii. De asemenea, poate ajuta la promovarea pierderii in greutate si la reducerea riscului de cancer. In sectiunea urmatoare, vom analiza in detaliu beneficiile sucului de morcovi.

Ce face ca sucul de morcovi sa fie sanatos?

Consumul de suc de morcovi creste statutul antioxidant al organismului.

Consumul oral de suc de morcovi este, de asemenea, legat de reducerea stresului oxidativ si a inflamatiei. Intr-un studiu, barbatii care au consumat regulat suc de morcovi au avut cele mai mici incidente de boli de inima.

Sucul de morcovi este, de asemenea, una dintre cele mai populare bauturi nealcoolice in multe tari. Acesta functioneaza foarte bine atunci cand este amestecat cu alte sucuri de fructe sau legume.

Sucul de morcovi are un profil nutritional important. Unul dintre principalii sai nutrienti este betacarotenul, o sursa de vitamina A cunoscuta pentru beneficiile sale pentru sanatate.

Sucul este, de asemenea, o sursa bogata de potasiu, vitamina C si acid folic. Exista si alti nutrienti cheie pe care sucul ii contine. Dar, inainte de a discuta despre ei, sa aruncam o privire la ceea ce spune stiinta despre sucul de morcovi.

Care sunt beneficiile pentru sanatate ale sucului de morcovi?

Beta-carotenul din sucul de morcovi este un antioxidant puternic. Acesta poate ajuta la reducerea riscului de cancer si la prevenirea complicatiilor cardiace. Fibrele din suc pot reduce nivelul de glucoza din sange si pot ajuta la pierderea in greutate. Ceilalti nutrienti importanti din bautura pot promova imunitatea si sanatatea pielii.

1. Poate imbunatati vederea

Vitamina A, in cantitatile recomandate, este esentiala pentru o buna vedere, iar morcovii ofera acest nutrient din abundenta. Daca o persoana este privata de vitamina A pentru o perioada prea lunga de timp, segmentele exterioare ale fotoreceptorilor oculari incep sa se deterioreze. Sucul de morcovi contine luteina, un antioxidant puternic. Studiile o leaga de un risc redus de degenerare maculara.

Carotenoizii din suc protejeaza, de asemenea, celulele ganglionare ale retinei, prevenind astfel mai multe boli oculare.

Fiti insa atenti la consumul excesiv de suc de morcovi. Unele surse sugereaza ca aportul excesiv de morcovi poate afecta vederea. Intr-un studiu, vederea nocturna deficitara in randul femeilor a fost legata de consumul excesiv de vitamina A si betacaroten. Prin urmare, limitati-va consumul la sucul de la unul sau doi morcovi pe zi.

2. Pot promova sanatatea pielii

Morcovii sunt bogati in carotenoizi. Cercetarile sugereaza ca fructele si legumele bogate in acesti compusi pot oferi beneficii fotoprotectoare. De asemenea, se pare ca acestia contribuie la culoarea normala a pielii umane.

Betacarotenul din suc poseda proprietati curative. Acesta inlatura radicalii liberi si protejeaza tesuturile pielii. Compusul are, de asemenea, proprietati fotoprotectoare.

3. Poate favoriza pierderea in greutate

Fibrele din sucul de morcovi pot ajuta la pierderea in greutate. Cercetarile recomanda un aport adecvat de fibre pentru a pierde excesul de greutate (in special de pe abdomen).

Sucul de morcovi este, de asemenea, sarac in calorii. Prin urmare, este un adaos confortabil la o dieta de slabire.

4. Poate ajuta la reducerea riscului de cancer

Potrivit unui studiu publicat in Oncotarget, un aport ridicat de morcov a fost asociat cu o incidenta scazuta a cancerului urotelial. Cu toate acestea, din cauza numarului limitat de studii efectuate in acest sens, avem nevoie de alte studii mari si bine concepute pentru a reconfirma aceste constatari.

S-a constatat, de asemenea, ca extractele din morcovi induc apoptoza si provoaca o oprire a ciclului celular in liniile celulare de leucemie. Constatarile sugereaza ca morcovii (si, eventual, sucul lor) pot fi o sursa excelenta de substante chimice bioactive pentru a ajuta la tratamentul leucemiei.

5. Poate promova sanatatea inimii

Consumul de sucuri de fructe si legume, in general, poate reduce riscul de boli de inima. Consumul de suc de morcovi zilnic suprima, de asemenea, degradarea oxidativa a lipidelor (numita si peroxidare lipidica), reducand astfel riscul de boli cardiovasculare.

Sucul de morcovi, si alte sucuri in general, contin polifenoli si nitrati. Acestea sunt alte componente bioactive din suc care ajuta la reglarea nivelului tensiunii arteriale.

Intr-un alt studiu, atat beta-carotenul izolat, cat si sucul de morcovi mov au inversat disfunctia endoteliala (functionarea defectuoasa a celulelor vaselor de sange). Acest efect a fost, de asemenea, legat de antocianii din suc.

Sucul din morcovi poate reduce, de asemenea, nivelul colesterolului. El realizeaza acest lucru prin reducerea digestiei si absorbtiei grasimilor.

6. Poate ajuta la tratamentul diabetului

S-a constatat ca sucul de morcovi fermentat cu o anumita bacterie (Lactobacillus plantarum NCU110) amelioreaza simptomele diabetului de tip 2 la sobolani. Cu toate acestea, nu stim cat de bine functioneaza sucul de morcovi nefermentat in aceasta privinta. De asemenea, sunt necesare mai multe studii la om pentru a intelege mai bine potentialul antidiabetic al sucului de morcovi.

Fibrele din suc ar putea fi, de asemenea, de ajutor (asigurati-va ca nu le scurgeti in timp ce faceti sucul). Aceste fibre va pot face sa va simtiti satul si sa va descurajeze sa mancati prea mult. Astfel, sucul ar putea ajuta persoanele cu diabet sa previna cresterea excesiva in greutate.

Morcovii (si sucul, eventual) contin carbohidrati complecsi care ar putea reduce raspunsurile glicemiei. Fibrele pe care le contin ar putea contribui la acest lucru.

7. Pot imbunatati sanatatea creierului

Beta-carotenul din suc stimuleaza, de asemenea, cognitia si reduce riscul pe termen lung al problemelor de memorie legate de varsta. Unul dintre motive este capacitatea sa de a combate stresul oxidativ care poate deteriora celulele creierului.

Intr-un studiu, lucratorii expusi la plumb, atunci cand au fost tratati cu beta-caroten, au avut niveluri mai scazute de stres oxidativ.

Stresul oxidativ din creier poate provoca, de asemenea, leziuni celulare. Betacarotenul din sucul de morcovi poate preveni aceste daune.

Potasiul din sucul de morcovi poate reduce, de asemenea, riscul de accident vascular cerebral. O ceasca de suc de morcovi contine 689 miligrame de potasiu, acoperind peste 17% din necesarul zilnic al acestui nutrient.

8. Poate imbunatati sanatatea digestiva

Fibrele din suc (si din alte sucuri de fructe/legume in general) pot promova regularitatea si stimula sanatatea digestiva. Sucul de morcovi ar putea fi o optiune buna pentru persoanele (si copiii) cu constipatie.

Potasiul din sucul de morcovi poate ajuta, de asemenea, la tratarea diareei. Si piureul de morcovi poate ajuta in acest sens. Diareea este o afectiune in care organismul pierde cantitati mari de lichide prin scaun. Refacerea acesteia cu alimente bogate in potasiu ar putea ajuta.

Sucul de morcovi contine, de asemenea, compusi alcalini care pot ajuta la tratarea refluxului de acid. Ar putea fi unul dintre acele alimente care nu declanseaza simptome. Acizii alcalini pot neutraliza excesul de acid gastric care provoaca aceste simptome. Cu toate acestea, exista mai putine cercetari in acest sens. Prin urmare, consultati-va medicul inainte de a consuma suc de morcovi in acest scop.

In studiile efectuate pe sobolani, s-a constatat, de asemenea, ca ingestia de suc de morcovi imbunatateste sanatatea ficatului prin cresterea nivelului de grasimi hepatice sanatoase. Dar cercetarile in acest aspect sunt preliminare, deoarece nu exista informatii cu privire la cat de eficient poate fi sucul in scaderea nivelului de trigliceride.

9. Poate stimula imunitatea

Cresterea concentratiei plasmatice de carotenoizi poate stimula sistemul imunitar al organismului, conform unui studiu.

Studiul efectuat pe barbati sanatosi s-a concentrat pe modul in care sucul de morcovi ar putea creste concentratia de carotenoide din plasma, imbunatatind astfel nivelul de imunitate al acestora. Suplimentarea dietelor lor sarace in carotenoizi cu suc de morcovi a facut diferenta.

Datorita proprietatilor sale de stimulare a imunitatii, sucul de morcovi poate combate si infectiile. Aceste proprietati pot fi atribuite beta-carotenului sau, care este transformat in vitamina A in organism.

10. Poate fi benefic in timpul sarcinii

Sucul de morcovi este bogat in diverse substante nutritive care sunt necesare pentru o sarcina sanatoasa. Nu exista cercetari directe care sa citeze beneficiile sucului de morcovi in timpul sarcinii. Prin urmare, va recomandam sa verificati cu medicul dumneavoastra.

O cana (236 de grame) de suc de morcovi la conserva contine 94 de calorii. De asemenea, contine 1,9 grame de fibre, 45133 UI de vitamina A, 20 miligrame de vitamina C si 689 miligrame de potasiu.

Sucul de morcovi este o bautura cu un continut nutritional ridicat. Consumul acestuia in fiecare zi va poate promova sanatatea generala. Dar cum il prepari?

Cum se prepara sucul de morcovi

Prepararea sucului de morcovi este simpla si rapida. Aveti nevoie de unul sau doi morcovi de marime medie.

  • Spalati si taiati morcovii si adaugati-i intr-un blender.
  • Adaugati putina apa filtrata.
  • Poti adauga inca cateva legume taiate daca vrei.
  • Amestecati la viteza medie pana cand toate ingredientele sunt pulverizate.
  • Puteti strecura sucul intr-un recipient nou printr-o punga de lapte de nuca.
  • Sucul tau este gata. Poti pastra pulpa (fibrele) in frigider si o poti folosi la alte preparate ale tale.

Alternativ, puteti lasa pulpa sa ramana in bautura si sa mancati pana la capat. De asemenea, puteti folosi morcovii singuri, fara a adauga alte legume. Exista si alte moduri in care puteti include sucul de morcovi in dieta dumneavoastra:

  • Puteti inlocui bulionul din supele crema de legume cu suc de morcovi.
  • Inlocuiti lichidele din produsele de patiserie cu suc de morcovi.
  • Puteti folosi sucul de morcovi in loc de bulion de pui sau apa simpla ca mediu de gatit. Aceasta metoda functioneaza deosebit de bine daca gatiti cereale.
  • Sucul de morcovi este, de asemenea, un sos de salata fara grasimi si picant.
  • Puteti adauga sucul la alte smoothie-uri sau sucuri pentru a le creste coeficientul de sanatate.

S-ar putea sa va intrebati care este dozajul. Sucul de morcovi este exceptional de bogat in vitamina A. Limita superioara pentru vitamina A este de 10.000 UI.
Administrarea de vitamina A preformata, de obicei sub forma de suplimente, poate fi daunatoare daca depasiti doza recomandata. Nu s-a constatat ca aportul de suc de morcovi provoaca astfel de probleme. Cu toate acestea, verificati cu medicul dumneavoastra. Cunoasterea dozei de suc de morcovi este importanta, deoarece administrarea in exces poate provoca anumite efecte secundare.

Care sunt efectele secundare ale sucului de morcovi?

Toxicitatea vitaminei A

Desi aceasta toxicitate este cauzata cel mai adesea de consumul excesiv de suplimente, sucul de morcovi poate fi, de asemenea, vinovat. Un caz discuta despre o persoana care a ingerat intre 2,5 si 2,5 kilograme de morcovi pe saptamana. Ulterior, individul a raportat constipatie si hipercarotenemie (ingalbenirea inofensiva a pielii), ceea ce indica o toxicitate cu vitamina A (30).

Concluzie

Sucul de morcovi este sarac in calorii si ofera anumite beneficii importante pentru sanatate. Consumul de suc poate imbunatati sanatatea vederii, reduce riscul de cancer, stimuleaza sistemul imunitar si regleaza tensiunea arteriala si nivelul colesterolului. Cu toate acestea, sucul de morcovi poate contine mai mult zahar si mai putine fibre in comparatie cu morcovii cruzi. Prin urmare, puteti consuma sucul, dar asigurati-va ca nu exagerati.

De asemenea, fiti atenti la toxicitatea vitaminei A. Daca luati deja suplimente de vitamina A, va rugam sa discutati cu medicul dumneavoastra. Este posibil sa vi se recomande sa reduceti doza.

In rest, sucul de morcovi este o modalitate puternica de a va stimula sanatatea cu nutrientii potriviti. Consumati-l in fiecare zi si culegeti beneficiile pe termen lung.

Intrebari frecvente

Putem bea suc de morcovi pe stomacul gol?

Da, puteti bea suc de morcovi pe stomacul gol sau la prima ora a diminetii.

Este sigur sa bem zilnic suc de morcovi?

Da, este sigur. Dar fiti atenti la doza. Doar 2 pana la 3 morcovi pe zi trebuie sa fie de ajuns. De asemenea, daca luati suplimente de vitamina A, va rugam sa verificati cu medicul dumneavoastra daca puteti lua si suc de morcovi.

Morcovi vs. suc de morcovi – care este mai bun?

Ambele sunt bune pentru sanatate. Consumul unui morcov crud ofera mai multe fibre, in timp ce consumul de suc de morcovi va reduce fibrele. Este dificil sa ai mai mult de 2 morcovi deodata atunci cand sunt consumati cruzi, dar prin intermediul sucului de morcovi, pot fi consumati 3-4 morcovi deodata.

Sucul de morcovi imbunatateste tenul?

Da, sucul de morcovi poate imbunatati tenul. Sucul contine vitamina A care combate pigmentarea, ridurile, acneea si tenul neuniform.

Este sucul de morcovi bun pentru ficat?

Da, sucul de morcovi este bun pentru sanatatea ficatului. Morcovii sunt bogati in beta-caroten, vitamina A si flavonoide vegetale care ar putea stimula functia hepatica.

Morcovii sunt bogati in zahar?

Da, morcovii au un continut ridicat de zahar, dar nu mai mult decat multe alte legume. O ceasca de morcovi taiati contine 6 grame de zahar cu 52 de calorii (31).

Sunt morcovii buni pentru diabet?

Da, morcovii sunt buni pentru diabet. Aceasta leguma fara amidon este sigura pentru persoanele cu diabet zaharat

Add Comment