Top 7 Beneficii Ulei de In

beneficii ulei de in

Daca doriti sa va cresteti aportul de omega-3, uleiul de in si uleiul de peste (sau uleiul omega-3) sunt doua optiuni extraordinare. Dar care dintre ele este mai buna pentru tine? Daca sunteti vegetarian sau vegan, atunci alegerea este clara – uleiul de in castiga automat – dar daca nu trebuie sa evitati produsele de origine animala, poate fi mai greu de spus daca beneficiile uleiului de in depasesc beneficiile uleiului de peste sau viceversa.

Un lucru este sigur – printre beneficiile uleiului de in se numara si faptul ca este una dintre cele mai bogate si mai bune surse naturale de acizi grasi omega-3 vitali, de origine vegetala. Si asta nu este tot. Beneficiile uleiului din seminte de in se extind dincolo de continutul sau ridicat de omega-3, motiv pentru care ar trebui adaugat la un protocol de sanatate integrativ.

Ce este uleiul din seminte de in?

Uleiul din seminte de in provine din semintele plantei de in (Linum usitatissimum). Semintele de in sunt, de fapt, una dintre cele mai vechi culturi, fiind cultivate inca de la inceputul civilizatiei. Numele latin al semintelor de in inseamna „foarte util”, iar acest lucru se datoreaza faptului ca fiecare parte a plantei de in este utilizata.

Semintele de in si uleiul din seminte de in se profileaza ca ingrediente alimentare functionale importante, deoarece sunt bogate in acid a-linolenic (ALA); de fapt, semintele de in sunt cea mai bogata sursa vegetala de acizi grasi omega 3. Uleiul din seminte de in este sarac in acizi grasi saturati, moderat in acizi grasi mononesaturati si bogat in acizi grasi polinesaturati.

Cercetarile sugereaza ca uleiul din seminte de in are potentiale beneficii pentru sanatate legate de bolile cardiovasculare, cancer, probleme de prostata, inflamatii, probleme digestive si osteoporoza. Astazi, veti vedea ulei de in si suplimente de ulei de in online sau in magazinul local de produse naturiste. La fel ca uleiul de peste, oamenii folosesc uleiul de in pentru grasimile sale sanatoase si pentru beneficiile sale pentru inima.

Top 7 beneficii ale uleiului din seminte de in

Uleiul din seminte de in este derivat din semintele de in extrem de hranitoare si care previn bolile. Asemanator semintelor, uleiul de in este incarcat cu omega-3 sanatosi, acizi grasi care au fost asociati cu un creier si o inima mai sanatoasa, o stare de spirit mai buna, scaderea inflamatiei si o piele si un par mai sanatoase. Asa este, uleiul de seminte de in imbunatateste parul, pielea si nu numai. Cu aroma sa de nuca, usor dulce, o lingura de ulei de seminte de in nu este, din fericire, unul dintre acele alimente sanatoase care reprezinta un adaos chinuitor la rutina zilnica, ceea ce este o veste excelenta avand in vedere toate beneficiile uleiului de seminte de in pentru sanatatea ta.

Uleiul din seminte de in contine intre 50 si 60 la suta acizi grasi omega-3 sub forma de acid alfa-linolenic (ALA). Cu un continut de ALA omega-3 chiar mai antiinflamator si de prevenire a bolilor decat uleiul de peste, multi oameni opteaza pentru beneficiile uleiului de in in detrimentul uleiului de peste.

Acizii grasi omega-3 joaca roluri importante in tot felul de procese corporale, inclusiv in inflamatii, in sanatatea inimii si in functionarea creierului. A fi deficitar in omega-3 este asociat cu o inteligenta mai scazuta, depresie, boli de inima, artrita, cancer si multe alte probleme de sanatate.

La ce este bun in mod specific uleiul de in? Beneficiile uleiului din seminte de in sunt vaste, dar iata cateva dintre cele mai impresionante cand vine vorba de beneficiile uleiului de in.

1. Ajuta la pierderea in greutate

Deoarece uleiul din seminte de in lubrifiaza colonul si functioneaza ca un laxativ natural, este excelent pentru a mentine lucrurile in miscare in sistemul digestiv. Ajutand organismul sa scape mai repede de alimente si deseuri, ajuta corpul sa se detoxifice si sa scape de excesul de greutate.

De fapt, un studiu din 2015 publicat in Nutrition Journal a constatat ca uleiul de in adaugat la o dieta de slabire nu numai ca a ajutat participantii sa piarda in greutate, dar a redus si markerii de inflamatie. Asta inseamna ca adaugarea uleiului de in ca ulei purtator la uleiurile esentiale pentru pierderea in greutate poate duce la beneficii suplimentare, dincolo de a scapa de cateva kilograme.

2. Amelioreaza constipatia si diareea

Constipatia este o miscare mai lenta decat cea normala a deseurilor alimentare prin tractul digestiv. In general, este insotita de o varietate de simptome, cum ar fi balonarea, gaze, dureri de spate sau oboseala. Una dintre principalele utilizari populare sau traditionale ale uleiului de in a fost ameliorarea constipatiei. Actionand ca un lubrifiant pentru colon, uleiul de in ofera o usurare usoara si naturala a constipatiei.

Nu numai atat, dar uleiul de seminte de in aduce beneficii si celor care sufera de diaree. Un studiu din 2015 publicat in Journal of Ethnopharmacology a constatat ca acesta are o dubla eficacitate in ameliorarea constipatiei si in stoparea diareei, demonstrand ca uleiul de in aduce beneficii sistemului digestiv in mai multe moduri.

3. Ajuta la combaterea cancerului

In lumea tratamentului si prevenirii naturale a cancerului, uleiul de in este foarte respectat si inclus in dietele de tratament natural, cum ar fi protocolul dietei Budwig pentru cancer. Studiile arata chiar ca beneficiile uleiului din seminte de in pot include ajuta la prevenirea cresterii tumorilor mamare.

Intr-un studiu din 2015, cercetatorii au descoperit ca ALA continuta in uleiul de seminte de in reduce cresterea liniilor celulare de cancer de san prin modificarea cailor de semnalizare. Un alt studiu publicat in revista Nutrition and Cancer sustine utilizarea uleiului de seminte de in ca terapie complementara ieftina pentru o gama larga de cancere de san. Cercetarea a aratat ca ALA din uleiul de seminte de in reduce cresterea celulelor canceroase si induce apoptoza, care este moartea celulara programata a celulelor canceroase.

4. Indeparteaza celulita

Cautati o modalitate naturala de a lupta impotriva celulitei? Pe masura ce imbatranim, productia de colagen scade, dar consumul de ulei de in ajuta la cresterea productiei de colagen.

Modificarile structurale ale tesuturilor pielii, inclusiv colagenul slabit, fac ca celulita sa fie mai vizibila, deoarece pielea devine mai subtire si mai putin capabila sa ascunda neregulile create de grasimea superficiala si de tesutul conjunctiv aflate chiar sub suprafata sa. Adaugand ulei de in in alimentatia dumneavoastra, puteti contribui efectiv la combaterea aspectului celulitei.

5. Reduce eczema

Eczema este o afectiune comuna a pielii care provoaca piele uscata, rosie, cu mancarimi, care poate face basici sau crapaturi. In general, este cauzata de un raspuns alergic la alimente, substante chimice sau alte substante, cum ar fi parfumurile sau sapunurile.

Pe langa evitarea produselor nesanatoase de ingrijire a pielii, puteti, de asemenea, sa imbunatatiti foarte mult eczema prin intermediul dietei dumneavoastra. Acizii grasi esentiali ajuta la imbunatatirea elasticitatii si texturii pielii, ceea ce face ca uleiul de in sa fie una dintre alegerile de top pentru imbunatatirea sanatatii pielii in general si a problemelor deranjante ale pielii precum eczema.

6. Stimuleaza sanatatea inimii

Exista dovezi ca consumul de alimente bogate in acid alfa-linolenic, cum ar fi uleiul de seminte de in, ar putea ajuta la prevenirea si tratarea bolilor de inima. Un studiu sugereaza ca persoanele care au o dieta bogata in ALA au mai putine sanse de a avea un atac de cord fatal, ceea ce inseamna ca uleiul de in ar putea reduce factorii de risc pentru acest ucigas comun.

Un alt studiu a constatat ca femeile care au consumat niveluri ridicate de ALA (1,5 grame pe zi) au avut un risc cu 46% mai mic de moarte cardiaca subita decat cele care au consumat cea mai mica cantitate de ALA (aproximativ o jumatate de gram pe zi). Alte studii de populatie arata ca, pe masura ce oamenii consuma mai multe alimente cu acid alfa-linolenic, decesele cauzate de boli de inima scad.

7. Trateaza sindromul Sjogren

Sindromul Sjogren este o tulburare a sistemului imunitar identificata prin cele doua simptome cele mai frecvente – ochi uscati si gura uscata. O serie de studii efectuate pana in prezent au sugerat numeroase asocieri potentiale intre dieta si sanatatea filmului lacrimal.

Un astfel de studiu a evaluat daca uleiul de seminte de in oral poate ajuta pacientii cu sindromul Sjogren. Rezultatele au aratat ca terapia cu capsule orale de ulei de in (una sau doua grame pe zi) a redus inflamatia suprafetei oculare si a imbunatatit simptomele keratoconjunctivitei sicca (ochi uscat) la pacientii cu sindromul Sjogren.

Informatii nutritionale

Uleiul din seminte de in contine acizi grasi omega-3 si omega-6, care sunt ambii acizi grasi polinesaturati (PUFA) pe care organismul nu ii poate produce, dar care sunt necesari pentru sanatatea umana. Este extrem de important sa obtineti un echilibru corect de PUFA-uri, deoarece acizii grasi omega-3 ajuta la reducerea inflamatiei, in timp ce multi acizi grasi omega-6 contribuie la inflamatie.

O dieta sanatoasa ar trebui sa fie alcatuita din aproximativ de doua pana la patru ori mai putini acizi grasi omega-6 decat acizi grasi omega-3. Cu toate acestea, dieta americana tipica tinde sa contina de 14 pana la 25 de ori mai multi acizi grasi omega-6 decat acizi grasi omega-3. Multi cercetatori considera ca acesta este un factor semnificativ in cresterea ratei tulburarilor inflamatorii din SUA.

In cazul uleiului din seminte de in, raportul omega-6:omega-3 este de 0,3:1, ceea ce este exact in concordanta cu cantitatea din fiecare tip de grasime pe care ar trebui sa o consumati.

Uleiul din seminte de in contine ALA, pe care organismul il transforma in acid eicosapentaenoic (EPA) si acid docosahexaenoic (DHA), care sunt acizii grasi omega-3 usor de gasit in uleiul de peste. Este, de asemenea, bogat in mod natural in antioxidanti, cum ar fi tocoferolii si betacarotenul, dar cercetatorii indica faptul ca uleiul de in traditional poate pierde aceste proprietati atunci cand este extras si purificat.

Nutritia uleiului din seminte de in este cea mai impresionanta atunci cand vine vorba de continutul sau de acizi grasi. O portie tipica de ulei – o lingura – contine aproximativ:

  • 120 de calorii
  • 0,01 grame de proteine
  • 13,6 grame de grasime
  • 7,6 grame de acizi grasi omega-3
  • 2,1 grame de acizi grasi omega-6

Utilizari in medicina traditionala

Nu este un secret ca mancam in de mii de ani. Atat in medicina ayurvedica, cat si in medicina traditionala chineza, se crede ca uleiul de in promoveaza atat rezistenta mentala, cat si cea fizica, controland procesul de imbatranire si combatand oboseala.

Practicantii Ayurveda folosesc uleiul de in pentru a echilibra pH-ul pielii si pentru a-i imbunatati rezistenta si elasticitatea. De asemenea, se stie ca imbunatateste pielea uscata prin retinerea umiditatii, promoveaza vindecarea ranilor si confera pielii un aspect stralucitor. Semintele de in fac parte, de asemenea, dintr-o dieta ayurvedica si, in mod traditional, ar fi folosite in medicina ca tratament pentru vindecarea ranilor, tulburari gastrointestinale, afectiuni respiratorii si chiar tumori.

In medicina traditionala chineza, uleiul din seminte de in este folosit pentru a restabili umiditatea in organism si pentru a contracara uscaciunea care apare pe vreme rece. Semintele de in si ceaiul din seminte de in sunt, de asemenea, folosite pentru a imbunatati sanatatea rinichilor si a ficatului.

Uleiul de seminte de in vs. uleiul de peste vs. uleiul de masline

Atat uleiul de seminte de in, cat si uleiul de peste contin acizi grasi omega-3, o categorie care contine trei membri. Cele trei tipuri de acizi grasi omega-3 implicati in fiziologia umana sunt ALA, EPA si DHA:

  • Acidul eicosapentaenoic (EPA): Necesar pentru sanatatea fizica si mentala, acest tip se gaseste in principal in peste si in uleiul de peste.
  • Acidul docosahexaenoic (DHA): Deosebit de important pentru organismul dumneavoastra si necesar pentru diverse functii corporale care implica creierul, vasele de sange si sistemul imunitar. Se gaseste in crustacee, peste si ulei de peste.
  • Acid alfa-linolenic (ALA): Acesta este singurul omega-3 care se gaseste in plante precum semintele de in, canola, soia, semintele de canepa, nucile si alimentele imbunatatite. Atunci cand consumati ALA, organismul dumneavoastra il transforma in EPA si apoi, in cele din urma, in DHA.

Uleiul din seminte de in este bogat in ALA, dar ii lipseste EPA si DHA. Organismul poate lua ALA si il poate transforma in DHA si EPA, cele doua omega-3 care se gasesc in uleiul de peste. Acesta face acest lucru prin actiunea unor enzime cunoscute sub numele de elongaze si desaturase. Acest factor de conversie depinde de dieta dumneavoastra si de sanatatea tractului digestiv.

Conversia ALA in DHA si DPA depinde de niveluri adecvate de alti nutrienti, cum ar fi vitaminele B6 si B7 (biotina), cuprul, calciul, magneziul, zincul si fierul. Multe dintre acestea lipsesc din dieta moderna, in special in randul vegetarienilor.

Uleiul din seminte de in contine intre 50 si 60 la suta acizi grasi omega-3 sub forma de ALA. Uleiul de peste contine in mod natural atat EPA, cat si DHA. EPA si DHA sunt cele mai benefice dintre grasimile omega-3, dar nu avem tendinta de a le obtine foarte mult in dieta noastra, asa ca organismul nostru le produce, de asemenea, din ALA, care este mai raspandit, ceea ce reprezinta unul dintre cele mai importante beneficii ale uleiului din seminte de in.

Uleiul de masline este diferit atat de uleiul de seminte de in, cat si de cel de peste, deoarece este alcatuit in mare parte din acid oleic, care este un tip de omega-9. Acidul oleic este o grasime mononesaturata care serveste ca sursa majora de energie pentru celulele noastre. Consumul unei diete care include ulei de masline si alte alimente bogate in acid oleic poate contribui la scaderea tensiunii arteriale, la reducerea colesterolului, la imbunatatirea functiei cerebrale, la promovarea repararii pielii si la combaterea cancerului.

Uleiul de seminte de in vs. uleiul de canepa

Ca si uleiul de in, uleiul de canepa este o sursa bogata si echilibrata de acizi grasi polinesaturati omega-6 si omega-3. Uleiul de canepa, care se obtine prin presarea semintelor de canepa, este o sursa deosebit de excelenta de acid gama-linolenic (GLA), un acid gras omega-6 care este luat ca supliment pentru a combate inflamatia. De asemenea, s-a demonstrat ca GLA ajuta la echilibrarea naturala a hormonilor, reduce durerea nervoasa cauzata de neuropatia diabetica si imbunatateste simptomele artritei reumatoide.

Desi uleiul de canepa provine din acelasi gen si specie ca si cel de canabis, acesta contine doar urme de THC (tetrahidrocannabinol), care este cel care confera canabisului efectele sale psihoactive.

Unde se gaseste si cum se utilizeaza

Puteti gasi cu usurinta ulei de in in magazinul local de produse naturiste sau chiar online. Cel mai bine este sa cumparati un ulei de seminte de in presat la rece si organic de la o marca respectata. Indiferent de marca pe care o alegeti, uleiul din seminte de in trebuie depozitat intr-o sticla opaca (de obicei neagra) pentru a reduce oxidarea. Uleiurile naturale ofera lignani valorosi in plus fata de ALA. De asemenea, puteti cumpara ulei de seminte de in sub forma de capsule daca doriti sa evitati gustul, dar va recomand sa cumparati uleiul in sine.

Unul dintre cele mai convenabile beneficii ale uleiului din seminte de in este versatilitatea sa. Acesta poate fi folosit in locul altor uleiuri pentru pansamente pentru salate si sosuri. Este, de asemenea, delicios si folosit in mod obisnuit in smoothie-uri si shake-uri proteice.

Ca si faina de in, este un adaos nutritiv la iaurt sau la fulgii de ovaz. Amestecarea uleiului din seminte de in cu iaurt sau branza de vaci ajuta la emulsionarea uleiului, imbunatatind digestia si metabolizarea acestuia de catre organism. Combinatia dintre uleiul organic de seminte de in si branza de vaci organica face parte, de fapt, dintr-un tratament anticancer cunoscut sub numele de protocolul Budwig. Uleiul din seminte de in poate fi folosit in locul untului pe orez, cartofi sau paine prajita, pentru a obtine toate beneficiile extraordinare ale uleiului de in si a evita carbohidratii din acele amidonuri si cereale.

In ceea ce priveste depozitarea, uleiul din seminte de in trebuie pastrat intotdeauna in frigider pentru a-si pastra prospetimea. Pentru a preveni oxidarea si rancezirea, este, de asemenea, esential sa pastrati sticla bine inchisa. Pentru o prospetime maxima, este ideal sa consumati uleiul de seminte de in in termen de sase pana la opt saptamani de la deschidere. Daca nu aveti de gand sa luati zilnic seminte de in sau daca sunteti predispus la uitare, poate fi o idee buna sa nu cumparati o sticla prea mare de ulei de in.

Nu recomand niciodata utilizarea uleiului de in in gatit, deoarece se oxideaza mult prea usor. Totusi, este complet in regula sa adaugati ulei de seminte de in in alimente dupa ce acestea au fost incalzite.

In gatit

Uleiul din seminte de in nu are un gust foarte puternic de unul singur, asa ca asta face foarte usor sa consumi uleiul de in si sa-l adaugi la o varietate de retete. De exemplu, incercati sa adaugati o lingura la oricare dintre aceste 40 de retete de smoothie-uri sanatoase.

Consumul acestei mese o data pe zi poate ajuta la reconstruirea membranelor celulare (luptand in mod natural impotriva cancerului) si este, de asemenea, o curatare incredibila a colonului. Este incarcat cu probiotice si fibre fermentabile care pot transforma sanatatea intestinului subtire si a colonului dumneavoastra.

Uleiul de seminte de in face, de asemenea, parte din lista pentru dieta mea cu alimente vindecatoare.

Suplimentele si dozajul

Uleiul din seminte de in este disponibil ca supliment alimentar sub forma de capsule. Suplimentele de ulei de seminte de in sunt de obicei luate pentru continutul lor de acizi grasi omega-3 si sunt in general folosite pentru a stimula sanatatea cardiovasculara.

Doza de ulei de in variaza in functie de produs, dar se recomanda in mod obisnuit administrarea zilnica a una pana la trei capsule de ulei de in de 1.000 de miligrame. Daca luati prea mult ulei de seminte de in, puteti observa probleme digestive, cum ar fi scaunele moi si diareea. In acest caz, reduceti doza.

Daca luati suplimente de ulei de seminte de in in timp ce luati medicamente sau impreuna cu alte suplimente alimentare, asigurati-va ca va consultati medicul dumneavoastra cu privire la posibilele interactiuni.

Va ganditi sa luati ulei de peste si de in? Nu va recomand sa luati impreuna suplimente de ulei de peste si de ulei de in, deoarece este posibil sa aveti efecte secundare negative in ceea ce priveste. Daca nu sunteti vegan sau vegetarian, atunci uleiul de peste este o modalitate mai garantata de a va creste nivelul de DHA si EPA. EPA si DHA din uleiul de peste fac ca trombocitele sa se lipeasca mai greu si sa formeze cheaguri de sange, ceea ce este bun pentru riscul de atac de cord.

Asa cum am mai mentionat, daca doriti sa va cresteti nivelul de DHA si EPA, cea mai buna optiune este adaugarea de ulei de in in alimente dupa ce acestea au fost incalzite. Consumul de ulei de in impreuna cu alimentele tale bogate in nutrienti este cea mai buna modalitate de a te asigura ca primesti toate aceste beneficii uimitoare ale uleiului de in.

Istoric

Istoria maretei seminte de in merge cu adevarat mult, mult inapoi. Exista dovezi ca este posibil ca cultivarea inului sa fi inceput in timpul erei neolitice de aproximativ 10.000 i.Hr. Apoi, candva intre 4000 si 2000 i.Hr., cultivarea inului a devenit o practica comuna in regiunile din Orientul Mijlociu, impreuna cu tarile riverane Marii Mediterane. In secolul al VIII-lea, regele Carol cel Mare a crezut atat de mult in beneficiile uleiului de in, incat a adoptat legi care ii obligau pe supusii sai sa il consume.

Pana in ziua de azi, cultivarea inului a ramas atat culinara, cat si domestica, la fel ca in primele zile. In Statele Unite si Canada, cea mai mare parte a productiei comerciale de in implica varietati de in cu seminte oleaginoase, in care semintele sunt in cele din urma uscate si zdrobite si folosite pentru a produce diferite grade de ulei.

Uleiul din seminte de in de calitate nealimentara este utilizat in finisaje pentru lemn, vopsele, acoperiri si alte produse industriale. Semintele de in de calitate alimentara sunt folosite pentru suplimente, precum si in hrana animalelor.

Posibile efecte secundare si interactiuni

Suplimentele de ulei de in par a fi bine tolerate, fiind raportate putine efecte secundare ale uleiului de in. Uleiul din seminte de in este probabil sigur pentru majoritatea oamenilor atunci cand este administrat pe cale orala in cantitati adecvate. Dozele mari de doua linguri (30 de grame) sau mai mari pe zi pot provoca scaune moi si diaree.

Daca sunteti tratat cu oricare dintre urmatoarele medicamente, nu trebuie sa utilizati uleiul din seminte de in sau alte suplimente de acizi grasi omega-3 fara a discuta mai intai cu medicul dumneavoastra:

  • Medicamente care subtiaza sangele (anticoagulante): Acizii grasi omega-3 pot intari efectele medicamentelor anticoagulante.
  • Medicamente pentru scaderea glicemiei: Suplimentele cu acizi grasi omega-3 pot creste nivelul de zahar din sange la post, ceea ce poate creste nevoia de medicamente.
  • Ciclosporina: Administrarea de acizi grasi omega-3 in timpul tratamentului cu ciclosporina (Sandimmune) poate reduce efectele secundare toxice asociate cu acest medicament la pacientii cu transplant, cum ar fi hipertensiunea arteriala si afectarea rinichilor, dar poate avea si efecte adverse.

Pe partea pozitiva, unele posibile interactiuni bune cu uleiul de in au fost observate cu urmatoarele:

  • Etretinatul si steroizii topici: Adaugarea acizilor grasi omega-3 (in special EPA) la terapia medicamentoasa cu etretinat (Tegison) si corticosteroizi topici poate imbunatati simptomele psoriazisului.
  • Medicamente care scad colesterolul: Cresterea cantitatii de acizi grasi omega-3 din dieta dumneavoastra poate ajuta un grup de medicamente pentru scaderea colesterolului, cunoscute sub numele de statine, sa actioneze mai eficient, desi statinele au propriile lor pericole.
  • Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS): Intr-un studiu efectuat pe animale, tratamentul cu acizi grasi omega-3 a redus riscul de ulcer provocat de AINS, inclusiv ibuprofen (Motrin sau Advil) si naproxen (Aleve sau Naprosyn). Este probabil ca mai multe cercetari vor arata ca acizii grasi omega-3 au aceleasi efecte la oameni.

Daca suferiti de degenerare maculara sau de cancer de prostata, unele studii au aratat ca dietele bogate in ALA pot creste riscurile de aparitie a acestor doua probleme. Este nevoie de mai multe cercetari, dar uleiul de peste este o alegere mai sigura daca aveti oricare dintre aceste preocupari. De asemenea, femeile insarcinate ar trebui sa evite uleiul de in, deoarece poate creste riscul de nastere prematura. Consultati-va medicul inainte de a consuma ulei de in daca alaptati in prezent.

Administrarea uleiului din seminte de in si a uleiului de peste in acelasi timp poate provoca, eventual, o subtiere prea mare a sangelui. Consultati-va medicul inainte de a le lua pe amandoua in acelasi timp. Daca aveti alte probleme de sanatate sau luati in prezent orice alte medicamente cu sau fara prescriptie medicala, inclusiv suplimente, atunci discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a incorpora uleiul de in in dieta dumneavoastra.

Ganduri finale

  • Nu exista nicio indoiala ca uleiul din seminte de in este o sursa vegetala superstar de acid gras omega-3, in special ALA. Este impresionant modul in care corpul nostru poate lua acest ALA si il poate transforma in DHA si EPA benefice, dar ratele de conversie pot fi scazute, mai ales daca sunteti deficitari in alti nutrienti. Conversia depinde de niveluri adecvate de alti nutrienti, cum ar fi vitaminele B6 si B7 (biotina), cupru, calciu, magneziu, zinc si fier. Multe dintre acestea lipsesc in dieta moderna, in special in randul vegetarienilor.
  • Un alt lucru important de retinut in cazul uleiului de in este ca ALA este mai bine transformat in DHA si EPA cu un aport mai mic de omega-6. Acizii grasi omega-6 si omega-3 concureaza pentru aceleasi enzime de conversie, ceea ce inseamna ca cantitatea de omega-6 din alimentatie afecteaza in mod direct conversia de ALA omega-3 in EPA si DHA. Cel mai important lucru pe care il puteti face pentru a va reduce aportul de omega-6 este sa evitati uleiurile vegetale si de seminte procesate cu continut ridicat de omega-6, precum si alimentele procesate care le contin adesea.
  • In ceea ce priveste beneficiile uleiului din seminte de in, printre cele mai importante se numara ajutarea la pierderea in greutate, ameliorarea constipatiei si a diareei, ajutor in lupta impotriva cancerului, eliminarea celulitei, reducerea eczemelor, stimularea sanatatii inimii si tratarea sindromului Sjogren – motiv pentru care va recomand sa adaugati uleiul din seminte de in la regimul dumneavoastra alimentar.

Add Comment