10 Informatii Despre Everest Pe Care S-ar Putea Sa Nu Le Stii

muntele-everest

Au trecut mai bine de 60 de ani de cand Sir Edmund Hillary si Tenzing Norgay au intrat in istorie ca fiind primii cuceritori ai Muntelui Everest, cel mai inalt punct al lumii. Totusi, aceasta performanta nu si-a pierdut relevanta si in continuare multi dintre cei care pornesc pe acest drum renunta pe drum (iar uneori consecintele sunt chiar tragice). Daca esti pasionat si tu de acest domeniu, iata cateva informatii pe care lumea le stie mai putin.

10. Paianjenii de munte

Nici macar in cer, acolo unde este atat de putin aer incat abia putem respira, nu ne putem ascunde de paianjeni. Euophrys omnisuperstes, cunoscuti si ca paianjenii saritori de pe Himalaya, sunt un tip de arahnide care se ascunde in crapaturile muntelui, ceea ce il transforma in una dintre speciile care traiesc la cea mai inalta altitudine de pe glob (doar pasarile ajung mai sus) si se hranesc cu insecte aduse de vant. De asemenea, intr-o expeditie din 1924 (aceasta nu si-a atins scopul de a cuceri muntele), cateva expemplare de greieri au fost gasite pe munte si in prezent ele sunt expuse la Muzeul Britanic de Istorie Naturala.

9. Doi oameni au urcat pe munte de cate 21 de ori

Doi serpasi, Apa Sherpa si Phurba Tashi, detin recordul de catarari pe Everest. Perechea a reusit sa ajunga in varf de cate 21 de ori fiecare, un numar cu adevarat impresionant. Phurba a reusit sa faca asta de trei ori doar in 2007, in timp ce Apa a ajuns in varf in fiecare an intre 1990 si 2011.

Acesta din urma spune ca a vazut schimbari clare pe munte, cauza de incalzire globala. Zapada si ghetarii se topesc, ceea ce expune roca si catararea devine astfel mai dificila. De asemenea, el este ingrijorat si de binele serpasilor, care isi pierd casele din cauza inundatiilor cauzate de topirea ghetarilor. Tocmai de aceea, Apa a dedicat cateva catarari cresterii interesului legat de schimbarile climatice.

8. Bataia la cea mai mare altitudine

Catararile pe Everest nu sunt intotdeauna atat de armonioase pe cat te-ai astepta. In 2013, un grup de cataratori s-au luat la bataie cu serpasii pentru ca nu au ascultat de ordinul acestora de a opri pe moment catararea. Localnicii acuzau ca barbatii nu au ascultat si ca au cauzat o avalansa care a afectat alti serpasi aflasi la baza muntelui. Cataratorii au infirmat si chiar au anuntat ca serpasii i-au amenintat cu uciderea. Daca nu intervenea o cataratoare din America, soarta celor trei s-ar fi putut dovedi tragica. In cele din urma, partile au semnat un tratat de pace, in fata unui ofiter din Nepal.

7. O istorie de 450 de milioane de ani

Chiar daca Muntii Himalaya s-au format in urma cu 60 de milioane de ani, istoria Everestului ajunge cu cateva sute de milioane de ani inainte. Rocile sedimentare gasite acolo arata ca varful muntelui a fost, pe vremuri, sub nivelul apei. Dar asta se intampla in urma cu 450 de milioane de ani.

In timp, rocile de pe fundul oceanului s-au ridicat cu o viteza de 11 cm pe an, ajungand, in cele din urma, in pozitia lor actuala. De aceea, partile mai inalte ale muntelui contin si fosile ale creaturilor marine care ocupau fundul marii. Acestea au fost gasite prima oara in 1924 si mai apoi in 1956 sau 1963.

6. Dispute legate de inaltime

Cat de inalt este Muntele Everest? Raspunsul depinde de care parte a granitei te afli. China spune ca muntele are 8844 m, in timp ce Nepalul ajunge pana la 8848 m. Diferenta apare pentru ca in China se considera ca doar roca trebuie masurata, fara a lua in considerare si zapada aflata in varf. Totusi, comunitatea internationala considera ca si zapada ar trebui luata in considerare. Poate si de aceea tarile au semnat un document care recunoaste inaltimea muntelui la 8848 m, dar asta s-a intamplat abia in 2010.

5. Muntele creste

Totusi, ambele tari s-ar putea insela in privinta inaltimii. Asta pentru ca masuratorile recente arata ca el creste cu 4 mm pe an. Cum placile tectonice care formeaza sub-continentul Indian se misca, muntii tind sa se ridice si mai mult. In 1999, masuratori extrem de complexe, care au folosit un dispozitiv prin satelit, au aratat ca muntele are 8850 m si ca, in urma activitatii tectonice, acesta va urca si mai mult.

4. Are diferite nume

Desi noi il cunoastem ca Everest, nativii din Tibet il denumesc dupa numele sau antic de Chomolungma, ceea ce inseamna “Zeita mama a tuturor muntilor”. Totusi, acesta nu este singurul sau nume. Nepalezii il stiu drept Sagarmatha (adica Fruntea Cerului), asa ca el face parte din Parcul National Sagarmatha. Numele a fost ales ca Everest doar pentru ca aventurierul englez Andrew Waugh nu i-a putut gasi o denumire locala comuna, asa ca a folosit numele unui colonel, seful echipei care a supravegheat pentru prima oara zona.  Astfel, denumirea de Everest a fost folosita oficial prima oara in 1865.

3. Blocaje in trafic

Desi te costa cateva mii bune de dolari sa urci pe munte, din ce in ce mai multi vizitatori incearca sa o faca. Asadar, in 2012 o poza a surprins sute de cataratori aliniati intr-o coada pentru a ajunge la varf. Autorul acesteia a decis sa se intoarca din drum datorita vremii proaste, moment in care  a vazut coada. Cataratorii au creat o coada de doua ore, 234 dintre acestia reusind sa ajunga in varf. Patru dintre ei au murit insa, ceea ce i-a determinat pe specialistii Nepalezi sa instaureze noi reguli de catarare.

2. Cel mai murdar munte

Vedem multe poze cu cei ce urca pe munte, dar putine cu ce lasa ei in urma. Everestul este ocupat de 50 de tone de deseuri si fiecare noua aventura lasa urmele ei. Rezervoare de oxigen, echipament de catarare si deseuri umane, toate pot fi gasite pe munte. Din 2008, o expeditie are loc doar cu scopul de a strange gunoiul, timp in care au fost adunate 13 tone. De asemenea, guvernul Nepalez a creat o regula care obliga cataratorii sa aduca inapoi 8 kg de gunoi la intoarcere.

1. Nu este cel mai inalt munte

Desi Everestul este cel mai inalt punct deasupra nivelului marii, Mauna Kea, un vulcan Hawaian inactiv, este cel mai inalt munte din lume. Desi Everestul ajunge mai sus, el nu este mai inalt. Mauna Kea are doar 4205 m deasupra marii, dar si 6000 m sub aceasta, ajungand astfel la 10200 m. De asemenea, muntele Chimborazo din Ecuador ajunge mai sus decat Everestul. Acesta are doar 6267 m, dar este cel mai inalt punct pentru ca se afla doar la un grad mai la sud de Ecuador, varful sau aflandu-se mai departe de centrul pamantului.

Add Comment