66 Lucruri Despre Azerbaijan

Azerbaijan

Azerbaidjan, oficial Republica Azerbaidjan, este o tara din regiunea Caucazului de Sud din Eurasia. Are o suprafata de 86.600 km patrati. Capitala si cel mai mare oras al sau este Baku. Azerbaidjanul este limba oficiala a tarii. Manat (AZN) este moneda sa oficiala. Cele patru tari cu care se invecineaza sunt Georgia, Rusia, Iran si Armenia. Locuitorii sau nativii din aceasta regiune se numesc azerbaidjani. Cu aceste 66 de fapte despre Azerbaidjan, haideti sa descoperim mai multe despre istoria, cultura, traditiile, geografia, economia, oamenii si multe altele.

1. Azerbaidjanul este primul stat democratic din tarile orientate spre islam. Este, de asemenea, prima tara musulmana care a avut piese de teatru si opere.

2. Azerbaidjanul este o tara veche, cu o istorie si o cultura bogate.

3. Azer inseamna „foc”. Oamenii care traiau in Azerbaidjan inainte cu mii de ani de astazi se inchinau focului, deoarece il considerau zeul lor. Cuvantul „Azer” are doua parti – „az” si „er”.

4. Azerbaidjanul este cunoscut si sub numele de „Tara Focului”.

5. Se considera ca Azerbaidjanul – numele tarii – provine, de asemenea, de la numele unui trib turcesc antic, care a trait in acele teritorii.

6. Azerbaidjanul a devenit pentru scurt timp independent intre 1918 si 1920; cu toate acestea, a fost din nou incorporat in Uniunea Sovietica pentru urmatorii saptezeci de ani.

7. Inainte de instaurarea puterii sovietice in Azerbaidjan, in tara existau 2.000 de moschei. Cu toate acestea, cele mai multe dintre aceste moschei au fost inchise in anii 1930.

8. Coruptia este larg raspandita in tara si reprezinta una dintre problemele sale majore.

9. Guvernul este, de asemenea, acuzat de autoritarism, deoarece a modificat limita mandatului prezidential de la 5 ani la 7 ani in 2016.

10. Tara a pus mana pe independenta la 30 august 1991.

11. Tara are o populatie majoritar turca si majoritar musulmana siitica.

12. Oamenii au locuit in Azerbaidjan inca din Paleolitic (numit si Vechea Epoca a Pietrei, etapa sau nivel cultural vechi al dezvoltarii umane, caracterizat prin utilizarea uneltelor rudimentare din piatra cioplita – definitie data de Encyclopedia Britannica).

13. Nagorno-Karabah (un teritoriu aflat in interiorul Azerbaidjanului, dar format in principal din etnici armeni) este o regiune fara iesire la mare, care a devenit un motiv de conflict (teritorial si etnic) intre Azerbaidjan si Armenia vecina.

14. In timpul razboiului care a inceput in 1991, dupa declararea independentei de catre Nagorno-Karabah (o regiune autonoma autoproclamata), aproximativ 30.000 de persoane au fost ucise si un milion de persoane si-au parasit locuintele.

15. La sfarsitul razboiului, militiile etnice armene au obtinut controlul regiunii.

16. In 1994 a fost semnata o incetare a focului. Cu toate acestea, tensiunea dintre Armenia si Azerbaidjan a crescut din nou in 2014 pentru o scurta perioada de timp.

17. Persoane notabile: Tara a produs multi oameni de stiinta (Kerim Kerimov, Seyid Yahya Bakuvi), muzicieni, ganditori, poeti, filosofi (Adil Asadov, Zumrud Gulu-zade), ganditori si arhitecti.

18. Azerbaidjan vs. restul lumii: Azerbaidjanul se afla pe locul 113 in topul tarilor lumii in functie de suprafata. De asemenea, in ceea ce priveste suprafata, Australia este de 89 de ori, iar Guatemala (o tara din America Centrala) este de 1,25 ori mai mare decat Azerbaidjanul.

19. In ceea ce priveste populatia: Azerbaidjanul se afla pe locul 92 in topul tarilor cu cea mai mare populatie. Populatia Chinei este de 139 de ori mai mare decat cea a Azerbaidjanului (statisticile din 2016).

20. Verificare si mat: Azerbaidjanul este patria a doi dintre jucatorii de sah de talie mondiala – Garry Kasparov si Teymur Rajabov. Garry s-a nascut in capitala Azerbaidjanului, Baku, si a fost campion mondial de necontestat intre 1985 si 1993.

21. Regiune agricola: Valea raului Kura din Azerbaidjan este principala sa zona agricola.

22. Munti vs. campii: Muntii acopera 60% din suprafata tarii, iar restul este acoperit de campii si campii joase.

23. Cel mai inalt punct: Bazarduzu (lantul de parinti: Caucazul Mare) este cel mai inalt varf al tarii, la 4466 metri.

24. Locatie: Bacau: Azerbaidjanul este situat la intersectia dintre zonele climatice temperate si subtropicale.

25. Cunoscuta si sub numele de: Azerbaidjan: Azerbaidjanul mai este numit si „muzeul apelor minerale”. Istisu (izvor de apa fierbinte), Sirab si Badamly sunt ape minerale renumite. Tara are peste 1000 de resurse nelimitate de apa minerala.

26. O tara cu multe rauri: Azerbaidjanul are, de asemenea, o abundenta de rauri mici si mari reprezentand peste 8400 in total. Cu toate acestea, doar 24 dintre aceste rauri au o lungime mai mare de 100 de kilometri.

27. Cel mai mare port al tarii: Baku, cu o populatie estimata la 3 milioane de locuitori, este cel mai mare port de la Marea Caspica. Se estimeaza ca Baku are o vechime de 5.500 de ani.

28. Baku mai este interpretat si ca „orasul vantului” sau „orasul de pe un deal”.

29. Petrol in largul marii: In Baku se afla si prima platforma petroliera offshore din lume – Oil Rocks.

30. Relatia cu alte tari: Azerbaidjanul intretine relatii diplomatice cu 158 de tari. Si este, de asemenea, membru al Organizatiei Natiunilor Unite, al FMI si al NATO.

31. Educatie: Prima universitate din Est se afla tot in Baku, Azerbaidjan.

32. A fi oaspete in Azerbaidjan: Ospitalitatea in Azerbaidjan nu este doar importanta, ci si o caracteristica valoroasa a culturii nationale. Hrana si adapostul vor fi oferite oaspetelui chiar si in detrimentul nevoilor gazdei.

33. Bumbacul si matasea din Azerbaidjan sunt cunoscute in toata lumea de cand lumea.

34. Latimea si lungimea tarii: Azerbaidjanul are 400 de kilometri de la nord la sud si 500 de kilometri de la est la vest.

35. Cel mai lung rau: Cel mai lung rau este Kura care masoara 1.515 kilometri lungime.

36. Temperaturi extreme: La extreme, temperaturile din Azerbaidjan pot ajunge la un maxim de 46 °C, iar in timpul iernilor pot deveni aspre, ajungand la -33 °C. Aceste temperaturi au fost observate in Julfa si Ordubad.

37. Cea mai importanta bautura a natiunii: Ceaiul ocupa un loc special in obiceiurile si traditiile din Azerbaidjan. Acesta face parte din aproape toate ocaziile sociale si este servit in nenumarate garnituri. Gemul, menta, apa de trandafiri, lamaia sunt adesea folosite pentru a da o aroma extra bogata ceaiului.

38. Animal national: Calul este animalul national al Azerbaidjanului, iar calul Karabakh (rar si frumos) este cunoscut in special pentru agilitatea, rezistenta si inteligenta sa.

39. Petrol brut: In 2016, Azerbaidjanul a produs un numar impresionant de 842.000 de barili de titei pe zi. Cu 10.250.000 de barili de titei produsi in 2015, Rusia se afla in fruntea listei natiunilor care produc cel mai mare numar de barili de titei pe zi. Statele Unite se afla pe locul trei. Vedeti lista completa aici.

40. Potrivit unei surse, Azerbaidjanul a exportat vin in valoare de 3,5 milioane de dolari in 2016.

41. Euro si Manat: Moneda nationala a Azerbaidjanului (Manat) seamana cu euro prin culoare, font si marime.

42. Timpul sarbatorilor: In timpul sarbatorilor: Novruz (20-24 martie) este cea mai veche sarbatoare nationala a Azerbaidjanului. Este sarbatorita si in alte 11 tari, printre care – Iran, Tadjikistan, Afganistan, Kazahstan, Albania, Turkmenistan, Uzbekistan, Georgia si regiunea autonoma a Kurdistanului.

43. Musulmani siiti si sunniti: Republica Azerbaidjan are al doilea cel mai mare procent de populatie musulmana siita (siiti – 85%, sunniti – 15%) din lume, dupa Iran.

44. Azerbaidjanul are doua situri culturale incluse in patrimoniul mondial UNESCO – Peisajul cultural de arta rupestra Gobustan (2007) si Orasul fortificat Baku cu Palatul lui Shirvanshah si Turnul Maiden (2000).

45. Muzica este viata: Muzica face parte integranta din viata localnicilor. Mugham este o astfel de compozitie muzicala populara din Azerbaidjan.

46. Covoare faimoase: Azerbaidjanul este, de asemenea, renumit pentru covoarele sale vechi de secole, care sunt foarte solicitate in intreaga lume. In cea mai mare parte, femeile sunt implicate in teserea acestor covoare care reprezinta sensibilitatea artistica a tarii si capacitatea de a reuni diverse simboluri si forme cu culori naturale.

47. Arta si artefacte: Azerbaidjanienii realizeaza piese decorative de arta bogate din lemn, matase, metal si ceramica. Aceste piese de arta impodobesc muzeele din intreaga lume.

48. Muzeu pentru covoare: Tara are, de asemenea, un muzeu al covoarelor in Baku. Muzeul, care a fost deschis in 2014, are un aspect asemanator cu cel al unui covor urias rulat.

49. Au un concurs de crosetat – Turneul celor sapte frumuseti. Castigatorul concursului este cel care tricoteaza cea mai buna pereche in timpul dat.

50. Arhitectura din Baku: Baku este un oras al zgarie-norilor si atrage publicul international.

51. Limba nationala: Azerbaidjanul, limba nationala a Azerbaidjanului, este vorbita de cei 20 de milioane de azeri care traiesc in Republica Islamica Iran.

52. O cale navigabila artificiala traverseaza Baku intre magazine, restaurante si alte locuri de divertisment.

53. Dupa azera, rusa este a doua cea mai vorbita limba din Azerbaidjan. Engleza nu este vorbita pe scara larga.

54. Poluarea este o problema: Azerbaidjanul se afla printre primele 50 de tari din lume cu cel mai ridicat nivel de emisii de dioxid de carbon. China este in fruntea listei, iar Statele Unite se afla pe pozitia a doua.

55. Cel mai mare KFC din lume: In Baku, Azerbaidjan, se afla cel mai mare KFC din lume. KFC are peste 18.875 de francize in 118 tari. Lantul de fast-food a fost fondat in 1930.

56. Petrolul este economie: Se estimeaza ca rezervele de petrol din Azerbaidjan valoreaza mii de miliarde de dolari.

57. Intre 2002 si 2006 a fost construita o conducta de petrol de 1.100 de mile de la Baku (capitala Azerbaidjanului) la Ceyhan (sudul Turciei).

58. Azerbaidjanul gazduieste cea mai mare concentratie de vulcani noroiosi. Ei au, de fapt, patru sute dintre acestia din cei o mie de vulcani noroiosi care se stie ca exista in lume.

59. Spre deosebire de vulcanii obisnuiti care scuipa lava, vulcanii noroiosi pot fi foarte reci, chiar aproape de inghet.

60. In 2001, in Azerbaidjan a avut loc eruptia unui vulcan noroios care avea o inaltime de aproape 300 m (inaltimea exploziei) si care a aruncat o multime de noroi inconjurat de un fum negru si dens; care era vizibil de la 15 km distanta.

61. In Azerbaidjan se afla, de asemenea, cei mai mari doi vulcani noroiosi din lume – Boyuk Khanizadagh si Turaghai.

62. Vulcanii noroiosi sunt cunoscuti si sub denumirea de „vulcani sedimentari”. Ei pot avea un diametru maxim de aproximativ 10 kilometri si o inaltime maxima de 700 de metri.

63. Un muzeu unicat: Tara se mandreste si cu singurul muzeu de carti in miniatura din lume. Muzeul are si o copie in miniatura a Sfantului Coran din secolul al XVII-lea. A fost deschis in 2002 de Zarifa Salahova.

64. O casa facuta din sticle: O casa din Azerbaidjan este realizata in intregime din mii de sticle de sticla.

65. Un zid de foc care arde mereu: Azerbaidjanul are un zid de foc de 10 m lungime care se asteapta sa arda din 1950. Azerbaidjanul are rezerve enorme de gaz, care suplimenteaza focul din interior. Focul de foc este, de asemenea, un loc de atractie turistica. Aceste flacari misterioase au fost observate pentru prima data de Marco Polo cand a vizitat regiunea in secolul al XIII-lea.

66. Un izvor in flacari: Azerbaidjanul are, de asemenea, un izvor in flacari (Yanar Bulag) in orasul Astara din sudul Azerbaidjanului. Apa care provine din acest izvor are un continut unic de metan ridicat care ii da foc atunci cand este aprinsa. Localnicii cred ca izvorul are si unele proprietati terapeutice.

Add Comment