38 Lucruri Despre Monaco

steag Monaco

Monaco, oficial Principatul Monaco, este un oras-stat suveran , tara si microstat suveran de pe Riviera Franceza din Europa de Vest. Are o suprafata de 2 km patrati. Monaco (orasul-stat) este capitala sa, iar Monte Carlo este cel mai mare cartier al sau. Franceza este limba oficiala a Monaco. Euro (€) (EUR) este moneda sa oficiala. Monaco este inconjurat de Franta pe trei laturi, iar restul tarii este marginit de Marea Mediterana.

1. Monaco are o populatie totala in crestere de 30.645 de locuitori (iulie 2016 est.) si o suprafata totala de 2,02 km². Acest lucru o face cea mai dens populata si a doua cea mai mica tara din lume. Va intrebati care este cea mai mica tara din lume? Este vorba despre Vatican City.

2. Aproape 30% din populatia din Monaco era milionara in 2014, similar cu Zurich sau Geneva.

3. Monaco nu are propria forta majora de aparare. Apararea tarii; cu toate acestea, este responsabilitatea Frantei.

4. Marele Premiu al Monaco este unul dintre principalele evenimente pe care tara le gazduieste in fiecare an. Daca sunteti curiosi sa aflati cine este castigatorul evenimentului, retineti ca „Ayrton Senna” a castigat Marele Premiu de 6 ori, mai mult decat orice alt pilot de curse.

5. Monaco este singura tara din lume cu un indice de dezvoltare umana peste 1.

6. In 2016, Monaco si-a manifestat interesul de a deveni actionar al Aeroportului din Nisa, cel mai apropiat de teritoriul sau.

7. Trei dintre filmele lui James Bond au fost filmate aici, in Cazinoul Monte-Carlo. De ce nu? Cazinoul este atat de elegant incat chiar si cele mai bune dintre filmele lui James Bond trebuie sa filmeze o scena sau doua aici.

8. Pentru oamenii bogati si faimosi din intreaga lume, Monaco este o destinatie turistica si un centru de recreere de prim rang.

9. Casino de Monte-Carlo a fost deschis in Monaco in urma cu 153 de ani, in 1863.

10. Nu fiti surprinsi sa aflati ca nativii din Monaco nu au voie sa joace aici si sa viziteze cazinoul. Regula este impusa de guvernul tarii, care nu doreste ca cetatenii sai sa isi joace banii. Cazinoul este o sursa de venit pentru tara si ofera locuri de munca rezidentilor sai.

11. Printesa Caroline este acreditata cu infiintarea cazinourilor de jocuri de noroc in Monaco pentru a sustine Casa Grimaldi (familia conducatoare a Monaco la acea vreme) de la faliment.

12. Tara avea mese de joc de noroc inca din 1856.

13. Monaco este un paradis fiscal. Tara supravietuieste doar din veniturile generate de turism si de cazinourile sale.

14. Monaco nu are aeroporturi, desi are heliporturi. Se poate spune, de asemenea, ca Monaco nu este suficient de mare pentru a avea aeroporturi. In timpul sezonului aglomerat, heliporturile primesc elicoptere la un interval de 20 de minute.

15. Pestii sunt singura resursa naturala pe care o are tara. Cu toate acestea, tara are al treilea cel mai mare Produs Intern Brut (PIB) nominal pe cap de locuitor din lume, cu 115.700 de dolari (2015 est.), dupa Liechtenstein si Qatar.

16. Este un fapt surprinzator despre Monaco faptul ca populatia tarii mai mult decat se dubleaza atunci cand vede peste 50.000 de muncitori care sosesc zilnic din Franta si Italia. Nu e de mirare, cati oameni sunt in aceasta tara mica in timpul sezonului turistic de varf.

17. Societe des Bains de Mer (SBM) este cel mai mare angajator al tarii. Aceasta gestioneaza majoritatea activitatilor legate de turism din Monaco.

18. Luati acum in considerare costul proprietatilor imobiliare din aceasta tara. Cu o cerere atat de mare si o disponibilitate minima de terenuri, imobiliarele din Monaco pot fi considerate ca fiind cele mai scumpe din intreaga lume. Cu toate acestea, nu avem statisticile exacte.

19. Muzeul Oceanografic, construit in 1910, este una dintre cele mai renumite atractii turistice din Monaco. In muzeu puteti vedea pradatori de mare adancime si pesti tropicali.

20. Rata criminalitatii in Monaco este foarte scazuta. Acest lucru s-ar putea datora in principal faptului ca Monaco are mai multi politisti pe cap de locuitor decat orice alta tara.

21. Monaco nu a fost niciodata parte a Frantei, in ciuda istoriei sale indelungate si a intimitatii geografice cu Franta.

22. Daca ati fi rezident al Monaco, dar nu v-ati fi nascut acolo, v-ati numi Monacoian.

23. Cel de-al doilea copil al printului de Monaco si al unui model american (casatorit in 1956) este actualul conducator al principatului.

24. In partea de est a tarii se afla Italia, la o distanta de 8 kilometri.

25. Economia acestei mici natiuni este sustinuta de veniturile generate de radio, televiziune si cazinou si de monopolurile de stat asupra timbrelor si tutunului. Activitatile bancare si financiare sustin, de asemenea, economia natiunii.

26. Exista un numar mare de camere de supraveghere in intregul principat pentru a descuraja activitatea infractionala.

27. Datorita unor recuperari de terenuri din Marea Mediterana, dimensiunea principatului a crescut cu cel putin 20%.

28. Educatia este obligatorie pentru copiii cu varste cuprinse intre 6 si 16 ani.

29. Rata mortalitatii este mai mare decat rata natalitatii in principat(2017 est.)

30. In 1993, Monaco a devenit membru al Organizatiei Natiunilor Unite.

31. Tara primeste mai mult de 1,5 milioane de vizitatori in fiecare an.

32. Tineti minte: Monaco este un oras-stat. Nu are o capitala separata. Acest lucru se datoreaza in principal dimensiunilor sale reduse.

33. Fabrica de bere, fabrica de ciocolata si moara de faina sunt primele industrii care s-au dezvoltat in Monaco la inceputul secolului al XX-lea.

34. Retineti ca steagul Monaco este similar cu cel al Indoneziei, singura diferenta fiind dimensiunea steagului. Steagul indonezian este putin mai lat decat cel al Monaco-ului.

35. Stiati ca Monaco are o rata a somajului aproape de zero? Tara este, de asemenea, lipsita de orice persoane sarace.

36. Monaco are cea mai mare speranta de viata (89,5 ani) din lume. Tara cu cea mai mica speranta de viata este Ciadul (50,2 ani).

37. Nativii din Monaco se numesc monegasci. Este interesant de remarcat faptul ca, in ciuda dimensiunilor sale reduse, tara gazduieste o majoritate a populatiei straine. Nativii tarii sunt in minoritate aici. Cea mai numeroasa populatie din Monaco este cea franceza, urmata de cea italiana si de cea britanica.

38. AS Monaco FC, echipa nationala de fotbal din Monaco, echipa nationala de rugby din Monaco – sunt echipele sportive din a doua cea mai mica tara din lume.

Add Comment