5 Obiceiuri pe care trebuie sa le evitam atunci cand calalatorim

Manierele si obiceiurile sunt doua lucruri foarte complicate. A-ti da seama care furculita trebuie folosita pentru salata este un lucru, dar sa stii ca atunci cand folosesti o furculita ar putea jigni gazda este cu totul altceva.

Tot ce putem spune este ca obiceiurile difera foarte mult de la o cultura la alta.

5. Sa mananci cu mainile

eating-with-handjpg

A manca cu mainile a fost dintotdeauna cel mai rapid mod de a-ti supara parintii la masa. Cu toate astea, in unele tari, lumea s-ar simti ofensata daca ai folosi tacamuri. Sa mananci un taco sau un burrito in Mexic, cu furculita si cutit, nu ar face altceva decat sa ridice niste sprancene pe fetele localnicilor. Nu e vorba ca este ceva nepoliticos dar, pur si simplu, te-ar face sa arati ca un snob.

Aceeasi situatie o intalnim si in Germania, unde, a taia cu cutitul un cartof fiert este privit ca pe un lucru ciudat, acest lucru putand, totodata, sa insulte bucatarul.

 4. A termina tot din farfurie

plate

Cu totii suntem obisnuiti ca parintii sa ne spuna sa mancam tot din farfurie si sa nu irosim mancarea. Cu toate astea, in unele tari, o farfurie goala poate deruta gazda si chiar sa o jigneasca. In nordul Africii si in unele zone din China, gazda va mai pune mancare in farfurie daca vede ca aceasta este goala.

Doar in momentul in care oaspetii lasa ceva mancare in farfurie, gazda va presupune ca acestia sunt satui. In caz contrar, gazda s-ar putea simti ofensata si, in momentul cand va vedea farfuria unui oaspete goala, va percepe acest lucru ca pe un semnal ca acesta nu a fost servit pe saturate, gazda temandu-se sa nu se creada despre ea ca este zgarcita.

 3. A fi punctual

A businessman checking the time on his wrist watch

 

Poate ca unii dintre voi ati auzit zicala conform careia daca ajungi la timp, ai intarziat si ca, de fapt, ajungi la timp doar daca ajungi cu 10 minute mai devreme.

Desi este o idee buna sa fii punctual la un interviu sau la o intalnire, in unele parti ale lumii asta ne-ar face sa parem cele mai necioplite persoane. In Tanzania, de exemplu, a ajunge la timp intr-un anumit loc da dovada de lipsa de respect. Oaspetii manierati obisnuiesc sa intarzie cam 15 minute, uneori si o jumatate de ora. Acest lucru se intampla, in parte, datorita faptului ca nu toti locuitorii au masini sau chiar acces la transportul public.

2. Complimentele

rockrule

Nu este intotdeauna usor sa spargi gheata atunci cand intalnesti o persoana noua sau mergi in vizita la cineva acasa pentru prima oara. Din acest motiv, multi dintre noi cauta un motiv pentru care ar putea sa adreseze cateva complimente.

In majoritatea tarilor, complimentele isi ating scopul final si anume acela prin care fac persoana vizata sa roseasca sau sa zambeasca, in felul acesta, atmosfera incepand sa fie mai destinsa. Cu toate astea, complimentele, in general, sunt cam nepotrivite in tari din Orientul Mijlociu si Africa. Aici exista posibilitatea ca un compliment sa fie interpretat ca pe-o dorinta nostalgica pentru obiectul laudat, in felul asta gazda simtindu-se nevoita de a oferi oaspetelui lucrul pe care l-a complimentat.

 1. Bacsisul

tips3

A da sau a nu da bacsis, asta este intrebarea. De obicei, depinde daca vrem sa parem zgarciti sau nu. A nu da bacsis a fost, de multe ori, subiectul unor lucruri nu prea placute. Acesta este, de asemenea, un motiv destul de comun pentru care multe intalniri intre indragostiti nu mai au loc a doua oara. Unele restaurante chiar au interzis acest obicei pentru a nu mai crea un stres pentru clienti. Japonezii, pe de alta parte, sunt total straini de acest obicei, incat devin putin derutati cand vine vorba de bacsis. Ba mai mult, bacsisul poate fi vazut ca o adevarata insulta.

Add Comment