La ce sunt bune stafidele? Beneficiile nutritiei stafidei includ scaderea tensiunii arteriale si imbunatatirea sanatatii inimii. Studiile au aratat ca un consum zilnic poate scadea semnificativ tensiunea arteriala, mai ales in comparatie cu consumul altor gustari comune, ceea ce le face unul dintre cele mai bune remedii naturale pentru tensiunea arteriala ridicata.
O stafida are, de asemenea, o concentratie considerabila de compusi fenolici, care joaca un rol in prevenirea si tratarea cancerului.
Mica, dar puternica stafida este atat de rapida si usor de consumat, incat este foarte greu sa gasesti o scuza pentru a nu o include in dieta ta in mod regulat! Ce mai poate oferi nutritia stafidei in materie de beneficii? Cititi mai departe.
Ce sunt stafidele?
In prezent, majoritatea stafidei sunt produse din struguri fara seminte Thompson. Cum se fabrica stafidele? Strugurii sunt asezati pe tavi de hartie artizanala maro intre randurile de vita-de-vie si sunt lasati sa se usuce la soare atunci cand sunt recoltati. Acesta este procesul natural de uscare la soare care transforma un strugure in stafide.
Oxidarea si caramelizarea zaharurilor in timpul acestui proces au ca rezultat exteriorul natural de culoare maro inchis spre negru al stafidei. Stafidele sunt in mod traditional uscate la soare, dar pot fi, de asemenea, scufundate in apa si deshidratate in mod artificial. In general, procesul de uscare conserva si concentreaza antioxidantii unei stafide.
Pe langa fructele uscate de culoare inchisa cu care probabil sunteti familiarizati, exista si stafidele aurii si sultaninele. S-a demonstrat ca stafidele aurii au cea mai mare capacitate antioxidanta si cel mai mare continut de fenoli.
Sultaninele sunt un alt tip de stafide, mai populare in Europa, care provin din struguri mici, de culoare verde-aurie palida, originari din Turcia. Daca compari stafidele cu sultaninele, sultaninele sunt mai mici si mai dulci.
Exista, de asemenea, stafidele muscat, care sunt mai mari in comparatie cu alte soiuri. Sunt, de asemenea, mai dulci. Dar coacazele? Coacazele sunt struguri uscati, negri, fara seminte. Sunt mai mici, mai inchise la culoare si mai aspre decat stafidele obisnuite.
Nutritie
Stafidele sunt struguri uscati, care sunt fructele plantei Vitis vinifera. Cele trei varietati principale vandute in comert sunt: stafidele uscate la soare (naturale), cele uscate artificial (cufundate in apa) si cele tratate cu dioxid de sulf.
Spre deosebire de alte fructe uscate care au in mod obisnuit indulcitori adaugati in procesul de uscare, stafidele sunt ambalate fara adaos de zahar. O stafida ofera in mod natural o cantitate perfecta de dulceata pentru papilele gustative.
Sunt stafidele sanatoase? Raspunsul dintr-un singur cuvant este cu siguranta: da! Energia naturala nu este singurul plus atunci cand vine vorba de consumul de stafide. Sunt, de asemenea, pline de fibre, potasiu, fier si alti nutrienti esentiali, dar nu contin grasimi saturate si colesterol. De asemenea, nu contin gluten, in caz ca te intrebai.
Nutritia unei cutii mici (42 g) de stafide fara seminte contine:
129 calorii
34 grame de carbohidrati
1,3 grame de proteine
0,2 grame de grasime
1,6 grame de fibre
25,4 grame de zahar
322 miligrame de potasiu (9,2 la suta DV)
0,8 miligrame de fier (4,4 la suta DV)
0,08 vitamina B6 (4 la suta DV)
14 miligrame de magneziu (3,5 la suta DV)
22 miligrame de calciu (2,2 la suta DV)
1,5 micrograme de vitamina K (2 la suta DV)
Beneficii stafide pentru sanatate
Pe langa faptul ca este o gustare populara bazata doar pe gust, nutritia stafidei include polifenoli, antioxidanti, flavonoide si nutrienti care pot aduce beneficii pentru sanatatea generala. Iata cateva dintre cele mai importante beneficii pentru sanatate ale stafidei:
1. Diminueaza probabilitatea aparitiei cariilor si a bolilor gingivale
Contrar a ceea ce v-ati putea astepta de la un fruct uscat dulce si lipicios, o stafida poate imbunatati de fapt sanatatea orala. De fapt, chiar face parte din lista de modalitati de a inversa in mod natural cariile si de a vindeca cariile dentare.
Cercetarile publicate in Phytochemistry Letters au dezvaluit ca stafidele pot fi benefice pentru sanatatea orala, deoarece fructul poseda fitochimicale antimicrobiene care suprima cresterea bacteriilor orale asociate cu cariile dentare si bolile gingivale.
Una dintre cele cinci substante fitochimice pe care studiul le-a identificat in nutritia stafidei este acidul oleanolic. In cadrul studiului, acidul oleanolic a inhibat cresterea a doua specii de bacterii orale: Streptococcus mutans, care provoaca carii, si Porphyromonas gingivalis, care provoaca boala parodontala – cunoscuta si ca boala gingivala.
Asadar, chiar daca o stafida va satisface pofta de dulce, ea poate contribui de fapt la mentinerea dintelui respectiv fara carii!
2. Un excelent ajutor digestiv
Fiind un aliment bogat in fibre, stafidele sunt un excelent ajutor digestiv. Orice lucru care va ajuta digestia va va face mai putin probabil sa aveti probleme obisnuite la baie, cum ar fi constipatia sau diareea.
O stafida contine atat fibre solubile, cat si insolubile, care ambele ajuta la mentinerea lucrurilor in miscare prin tractul intestinal intr-un mod sanatos, reducand constipatia, dar si descurajand scaunele moi.
Fructele uscate ar putea avea mai multe calorii decat cele proaspete, dar au, de asemenea, o cantitate mai mare de fibre. Astfel, in timp ce caloriile din stafide pe portie sunt mai mari decat in cazul strugurilor, o cana de struguri are un gram de fibre, in timp ce o cana de stafide are sapte grame de fibre.
Adaugand stafide in gustarile si mesele dumneavoastra, cresteti instantaneu continutul de fibre al creatiilor dumneavoastra culinare, rapid si usor.
3. Scad tensiunea arteriala si reduc riscul de accident vascular cerebral
Datele prezentate la cea de-a 61-a Sesiune Stiintifica Anuala a Colegiului American de Cardiologie in 2012 sugereaza ca persoanele cu cresteri usoare ale tensiunii arteriale pot beneficia de pe urma consumului de rutina de stafide (de trei ori pe zi).
Cercetatorii au constatat ca acest consum zilnic poate reduce semnificativ tensiunea arteriala, mai ales in comparatie cu consumul altor gustari obisnuite.
In plus, nutritia stafidei este bogata in potasiu, un electrolit sanatos pentru inima, ajutand la prevenirea nivelului scazut de potasiu – o problema comuna in dieta americana standard.
Potasiul este un mineral cheie pentru buna functionare a tuturor celulelor, tesuturilor si organelor din corpul uman. Persoanele care au mult potasiu in dieta lor au un risc mai mic de accident vascular cerebral, in special de accident vascular cerebral ischemic.
4. Ajuta la gestionarea diabetului
Un studiu randomizat din 2015 a evaluat impactul consumului de rutina de stafide inchise la culoare fata de gustarile procesate alternative asupra nivelului de glucoza si a altor factori de risc cardiovascular in randul pacientilor cu diabet de tip II.
In acest studiu, in comparatie cu gustarile procesate alternative, cei care au consumat stafide au avut o reducere de 23% a nivelului de glucoza dupa o masa. Cei care au consumat stafide au avut, de asemenea, o reducere de 19 la suta a glicemiei la post si o reducere semnificativa a tensiunii arteriale sistolice. In general, cercetarile sustin stafidele ca fiind o alegere de gustare sanatoasa pentru pacientii cu diabet de tip II.
Continutul de fibre al stafidei ajuta, de asemenea, organismul dumneavoastra sa proceseze zaharurile naturale ale stafidei, ceea ce ajuta la prevenirea varfurilor de insulina.
5. Ajuta la prevenirea cancerului
Studiile arata ca fructele care sunt uscate, in special curmalele, prunele si stafidele, contin componente fenolice ridicate care au puteri antioxidante mai puternice decat cele din unele fructe proaspete. Antioxidantii sunt extrem de importanti pentru sanatatea noastra, deoarece impiedica radicalii liberi (substante chimice foarte reactive care au potentialul de a dauna celulelor) sa provoace daune celulare in interiorul corpului nostru.
Radicalii liberi sunt unul dintre factorii primari, de baza, care duc la cresterea spontana a celulelor canceroase, precum si la raspandirea cancerului, motiv pentru care alimentele cu un continut ridicat de antioxidanti, cum ar fi stafidele, sunt un excelent aliment anticancerigen.
Potrivit unei analize stiintifice publicate in 2019, „un aport mai mare de stafide si alte fructe uscate poate fi important in prevenirea cancerelor din sistemul digestiv”.
Prin includerea stafidei in dieta dumneavoastra, nu numai ca va puteti creste nivelul de antioxidanti, dar puteti contribui si la diminuarea leziunilor celulare si la indepartarea cancerului.
Informatii interesante
Strugurii de stafide au fost cultivati pentru prima data in Egipt si Persia inca din anul 2000 i.Hr. Strugurii uscati sau stafidele sunt mentionati in Biblie de mai multe ori, inclusiv atunci cand David (viitorul rege al Israelului) a primit in dar „o suta de ciorchini de stafide” (1 Samuel 25:18), ceea ce s-a intamplat probabil candva in perioada 1110-1070 i.Hr.
In antichitatea romana si greaca, lacasurile de cult erau adesea decorate cu stafide si erau chiar oferite ca premii in timpul competitiilor sportive.
Pana in secolul al XX-lea, Grecia, Iranul si Turcia au fost principalii producatori de stafide. Pana la mijlocul secolului XX, SUA au devenit lider in productia de stafide, Australia fiind al doilea mare producator. In prezent, este posibil sa fiti familiarizati cu „stafidele din California”, ceea ce nu este surprinzator, deoarece industria stafidelor din SUA este localizata exclusiv in California, unde au fost plantate primele culturi de struguri pentru stafide in 1851.
In timp ce strugurii fara seminte Thompson domina productia de stafide, acestea sunt, de asemenea, utilizate pe scara larga pentru consumul in stare proaspata, pentru a face suc concentrat si pentru a produce vin.
Cum se utilizeaza
Stafidele se vand intotdeauna gata de consum. Ele pot fi consumate singure ca o gustare sau pot fi adaugate la tot atatea feluri de mancare.
Stafidele reprezinta un adaos excelent si sanatos la:
- fulgi de ovaz
- granola si alte cereale
- amestecuri de fructe de padure
- iaurt
- salate
- preparate din orez
- budinci
- briose, paine si alte produse de patiserie de casa
Atunci cand sunt adaugate la produsele de patiserie, cum ar fi prajiturile sau torturile, stafidele ajuta la pastrarea umiditatii in produsele finale. De asemenea, le puteti adauga in salate de fructe sau legume proaspete, precum si in salate de paste si cereale.
O stafida traditionala si o stafida aurie pot fi folosite in acelasi mod. Deoarece o coacaza este mai mica, poate fi folosita in mod similar, dar coacazele nu retin umiditatea la fel de bine.
Pastrati stafidele intr-un loc racoros, uscat si intunecat. Dupa deschidere, pastrati pachetele de stafide bine inchise cu o cravata de plastic sau o banda de cauciuc. De asemenea, acestea pot fi puse intr-o punga de depozitare din plastic sigilabila.
Pastrarea fructelor uscate in frigider prelungeste prospetimea pana la un an. Evitati sa puneti stafidele intr-un dulap de bucatarie care poate fi cald (in apropierea aragazului), deoarece temperaturile ridicate pot face ca stafidele sa isi piarda umiditatea mai repede.
Riscuri si efecte secundare
Zaharul natural din stafide este usor de digerat si poate oferi un impuls de energie excelent, dar asigura-te ca nu depasesti o portie pe zi pentru a nu exagera cu aportul zilnic de zahar, mai ales daca esti diabetic sau te lupti cu probleme de glicemie.
Cat de bogate in zahar sunt stafidele? Ei bine, in jur de 10 stafide echivaleaza cu aproximativ 3 grame, pentru a va oferi un punct de referinta.
Exista posibile dezavantaje ale consumului de stafide? Ca si in cazul altor fructe uscate, daca va urmariti greutatea, atunci cu siguranta nu doriti sa exagerati cu consumul de stafide, deoarece acestea sunt bogate in carbohidrati si calorii. Ramai la portii de dimensiuni rezonabile.
O stafida tratata cu dioxid de sulf (cum ar fi varietatea aurie) poate agrava astmul si alte reactii alergice la persoanele cu sensibilitate la sulf. Cititi cu atentie etichetele pentru a o evita. Uscate la soare in mod natural sunt cea mai buna alegere daca sunteti ingrijorat.
Daca detineti un caine, asigurati-va ca ridicati stafidele ratacite de pe podea. Nu este clar de ce, dar consumul de stafide poate provoca insuficienta renala la caini. Acesta este motivul pentru care acestea se regasesc in mod obisnuit pe listele de alimente pentru oameni pe care trebuie sa evitati sa le dati animalelor de companie.
Concluzii
- Stafidele sunt in mod traditional uscate la soare, dar pot fi, de asemenea, scufundate in apa si deshidratate in mod artificial.
- Cele trei tipuri principale vandute in comert sunt: stafidele uscate la soare (naturale), stafidele uscate artificial (imersate in apa) si stafidele tratate cu dioxid de sulf.
- Datele nutritionale ale stafidei sunt impresionante, incluzand niveluri semnificative de fibre, potasiu, fier si alti nutrienti esentiali, dar nu contin grasimi saturate si colesterol. De asemenea, nu contin gluten.
- Nutritia stafidei contine polifenoli, antioxidanti, flavonoide si nutrienti care pot aduce beneficii sanatatii generale.
- Beneficiile nutritiei stafidei scad probabilitatea aparitiei cariilor si a bolilor gingivale, ajuta la digestie, scad tensiunea arteriala si reduc riscul de accident vascular cerebral, ajuta la gestionarea diabetului si ajuta la prevenirea cancerului.
- Acestea constituie o gustare excelenta in sine, dar pot fi adaugate si in numeroase retete.