Top 8 Beneficii Sfecla

beneficii sfecla rosie

Majoritatea oamenilor au sentimente destul de puternice fata de sfecla. Unii adora aroma lor naturala dulce si pamantie, in timp ce altii o detesta in aproape orice forma – chiar si in suc de sfecla rosie. Indiferent unde va situati pe acest spectru, totusi, nu se poate nega faptul ca exista cateva beneficii uimitoare ale sfeclei ambalate in aceasta leguma vibranta.

Pe langa faptul ca este incarcata cu vitamine si minerale, sfecla este bogata si in alti compusi care promoveaza sanatatea, cum ar fi antioxidantii, carotenoidele si nitratii, care ajuta la amplificarea numarului de beneficii ale sfeclei si mai mult. In plus, sunt super versatile si pot fi usor de incorporat intr-o mare varietate de mancaruri delicioase.

De ce este buna sfecla rosie pentru tine si este bine sa mananci sfecla in fiecare zi? Continua sa citesti pentru a afla mai multe despre posibilele beneficii si efecte secundare ale sfeclei, plus cateva modalitati usoare de a incorpora aceasta leguma nutritiva in dieta ta.

8 Beneficii ale sfeclei

  • Bogata in antioxidanti
  • Amelioreaza inflamatia
  • Promoveaza sanatatea inimii
  • Ajuta la detoxifiere
  • Stimuleaza functia creierului
  • Sustin sanatatea digestiva
  • Imbunatatirea performantelor atletice
  • Cresterea pierderii in greutate

1. Bogat in antioxidanti

Antioxidantii sunt compusi care ajuta la neutralizarea radicalilor liberi daunatori, prevenind stresul oxidativ si deteriorarea celulelor dumneavoastra. Unele studii au descoperit ca antioxidantii ar putea proteja impotriva multor tipuri de boli cronice, cum ar fi bolile de inima, cancerul si diabetul.

Sfecla rosie este in mod natural bogata in fitonutrienti care lupta impotriva bolilor, antioxidanti, vitamine si oligoelemente. De fapt, sfecla este o sursa excelenta de un anumit tip de fitonutrienti numiti betalaine, care au proprietati antioxidante si antiinflamatorii puternice si furnizeaza multe dintre beneficiile sfeclei pentru sanatate.

Betalainele actioneaza, de asemenea, ca un pigment natural al plantelor si sunt responsabile pentru furnizarea sfeclei cu culoarea lor vibranta. Studiile in vitro au descoperit ca acesti pigmenti puternici pot ajuta la protejarea impotriva dezvoltarii anumitor tipuri de cancer si boli. In plus, frunzele de sfecla rosie contin si o cantitate buna de luteina si zeaxantina, doua carotenoide care joaca un rol central in sanatatea ochilor si pot reduce riscul unor afectiuni precum degenerescenta maculara si cataracta.

2. Amelioreaza inflamatia

In multe cazuri, inflamatia este un raspuns normal al sistemului imunitar care ajuta la protejarea organismului impotriva invadatorilor straini si a infectiilor. Cu toate acestea, tot mai multe dovezi au aratat ca inflamatia cronica se afla la baza celor mai multe boli si poate fi un contributor major la afectiuni cronice precum bolile de inima, cancerul si chiar obezitatea.

Dieta unei persoane obisnuite este foarte bogata in compusi inflamatori proveniti din alimente ultraprocesate, cantitati mari de zahar si cantitati scazute de nutrienti, astfel incat consumul de alimente integrale precum sfecla este o modalitate excelenta de a tine sub control inflamatia.

Intr-un model animal, suplimentarea cu sfecla rosie a fost capabila sa reduca stresul oxidativ si inflamatia la sobolani. Un studiu la om a confirmat, de asemenea, proprietatile antiinflamatorii ale sfeclei, aratand ca atat sfecla gatita, cat si sucul de sfecla au fost capabile sa reduca nivelul markerilor inflamatori la persoanele cu tensiune arteriala ridicata.

3. Promoveaza sanatatea inimii

Bolile de inima reprezinta o problema majora in intreaga lume. Potrivit unui raport publicat de Asociatia Americana a Inimii, se estimeaza ca aproape 44% dintre americani vor avea o forma de boala de inima pana in anul 2030.

Unul dintre cele mai mari beneficii ale sucului de sfecla este capacitatea sa de a promova sanatatea inimii. Sfecla este o sursa bogata de nitrati dietetici, care actioneaza ca vasodilatatoare pentru a ajuta la imbunatatirea fluxului sanguin si la reducerea tensiunii arteriale. Un studiu la om publicat in British Journal of Nutrition a aratat ca sucul de sfecla rosie a ajutat la scaderea semnificativa atat a tensiunii arteriale sistolice, cat si a celei diastolice la participanti, dupa doar 24 de ore. Un alt studiu uman de mica amploare, realizat in 2017, a constatat ca sucul de sfecla rosie a ajutat la scaderea nivelului de colesterol LDL rau la persoanele cu tensiune arteriala necontrolata.

4. Ajuta la detoxifiere

Corpul tau are deja propriul sistem de detoxifiere incorporat care te ajuta sa te mentii sanatos prin eliminarea continua a toxinelor. Rinichii filtreaza sangele si produc urina, plamanii expulzeaza dioxidul de carbon, pielea impinge particulele prin pori, iar intestinele extrag nutrientii si elimina deseurile. Ficatul dumneavoastra joaca, de asemenea, un rol crucial in detoxifiere, eliminand toxinele si alte substante nocive din sange.

Sucul de sfecla este benefic pentru functia ficatului, ajutandu-l sa functioneze eficient, astfel incat sa poata continua sa va mentina corpul liber de toxine. Un model animal din Polonia a aratat ca tratarea sobolanilor cu sfecla rosie a ajutat la prevenirea stresului oxidativ si a redus peroxidarea lipidelor, un marker comun al deteriorarii celulelor, cu un procent urias de 38%. In mod similar, un model animal publicat in revista Phytotherapy Research a aratat ca sucul de sfecla rosie a ajutat la cresterea nivelului unor enzime specifice implicate in detoxifiere.

5. Stimuleaza functia cerebrala

Pe masura ce imbatraniti, este firesc sa experimentati un declin al functiei mentale si cognitive, pe masura ce afectiuni precum boala Alzheimer si Parkinson devin mai raspandite.

Cu toate acestea, datorita continutului ridicat de nitrati dietetici, exista unele dovezi ca pulberea de radacina de sfecla este benefica pentru sanatatea creierului si poate ajuta la protejarea impotriva declinului cognitiv legat de varsta. De fapt, un studiu la om publicat in Nitric Oxide chiar a constatat ca oferirea adultilor mai in varsta o dieta bogata in nitrati a ajutat la cresterea fluxului sanguin in anumite zone ale creierului implicate in functionarea executiva.

6. Sustineti sanatatea digestiva

Sfecla rosie este bogata in fibre, oferind 3,8 grame in fiecare cana. Fibrele se deplaseaza prin intestine nedigerate, adaugand volum la scaun pentru a ajuta la sustinerea regularitatii si pentru a promova o mai buna sanatate digestiva.

O analiza alcatuita din cinci studii a aratat ca cresterea aportului de fibre a dus la o crestere a frecventei scaunelor pentru persoanele cu constipatie. Nu numai asta, dar alte cercetari sugereaza, de asemenea, ca cresterea aportului de fibre prin alimente precum sfecla rosie beneficiaza sanatatea digestiva si in alte moduri si poate fi protectoare impotriva unor afectiuni precum diverticulita, hemoroizii si GERD.

7. Imbunatatiti performanta sportiva

Indiferent daca sunteti un atlet de competitie sau un vizitator ocazional al salii de sport, s-a demonstrat ca sfecla are un efect puternic asupra cresterii performantei si este unul dintre cele mai bune alimente pentru sportivi. Acest lucru se datoreaza faptului ca s-a demonstrat ca nitratii imbunatatesc eficienta mitocondriilor, care este organita responsabila pentru generarea de energie pentru celulele din corpul tau.

Un studiu efectuat la om in 2011 a constatat ca consumul de suc de sfecla rosie a imbunatatit semnificativ productia de energie in timpul unui contratimp de ciclism si a sporit performanta cu 2,8 %. Un alt studiu la om a aratat ca suplimentarea cu nitrati alimentari a prelungit timpul pana la epuizare si a crescut toleranta la exercitii de intensitate ridicata.

8. Pierderea in greutate

Sfecla rosie este plina de fibre, dar cu putine calorii, ceea ce o face un adaos grozav la dieta daca vreti sa pierdeti cateva kilograme in plus. De fapt, fiecare ceasca de sfecla rosie contine doar 59 de calorii si 3,8 grame de fibre – sau pana la 15 la suta din fibrele de care aveti nevoie pentru intreaga zi.

Atunci cand mancati fibre, acestea se misca foarte incet prin tractul digestiv pentru a va ajuta sa va simtiti satul, ceea ce poate ajuta la sustinerea satietatii si la promovarea pierderii in greutate. Potrivit unui studiu uman din Boston, cresterea aportului de fibre cu 14 grame pe zi a dus la o scadere cu 10 la suta a aportului caloric zilnic si a crescut pierderea in greutate cu patru kilograme in patru luni.

Profilul nutritional al sfeclei este destul de impresionant, fiecare portie continand o cantitate buna de acid folic, fibre si mangan pentru o cantitate scazuta de calorii – care ajuta la furnizarea tuturor acestor beneficii minunate ale sfeclei.

O cana de sfecla cruda (aproximativ 136 de grame) contine aproximativ:

58,5 calorii
13 grame de carbohidrati
2,2 grame de proteine
0,2 grame de grasimi
3,8 grame de fibre dietetice
148 micrograme de acid folic
0,4 miligrame de mangan
442 miligrame de potasiu
6,7 miligrame de vitamina C
31,3 miligrame de magneziu
1,1 miligrame de fier
0,1 miligrame de cupru
54,4 miligrame de fosfor
0,1 miligrame de vitamina B6

In plus fata de nutrientii enumerati mai sus, sfecla rosie mai contine si niste tiamina, riboflavina si zinc.

Unde gasiti sfecla rosie + utilizari ale sfeclei

Sfecla rosie poate fi gasita in sectiunea de produse din majoritatea marilor magazine alimentare. Acestea sunt disponibile pe scara larga pe tot parcursul anului, dar sezonul lor de varf se desfasoara din iunie pana in octombrie, care este cel mai bun sezon pentru a cerceta pietele de fermieri si magazinele de produse naturiste pentru sfecla proaspata, frageda si organica. Sucul de sfecla si pulberea de sfecla se gasesc, de asemenea, la magazinele de produse naturiste si la comerciantii cu amanuntul online.

Atunci cand cumparati sfecla, cautati radacini de sfecla de dimensiuni mici sau medii, care au o piele uniforma si neteda si o culoare intensa (fie violet, rosu, dungat roz sau auriu sunt cel mai adesea disponibile). Feriti-va de sfecla proaspata care are pete sau vanatai puternice in care sucul de sfecla „sangereaza” din radacina.

Pe langa radacina de sfecla, verdeturile de sfecla sunt de fapt complet comestibile si bogate in nutrienti, cum ar fi carotenoidele beta-caroten si luteina/zeaxantina. Acestea sunt disponibile cel mai adesea atunci cand cumparati sfecla intreaga, proaspata, de la pietele de fermieri, si pot fi folosite in retete interschimbabil cu sfecla rosie.

Desi cel mai adesea vedem sfecla de culoare mov disponibila in magazinele alimentare, sfecla vine de fapt intr-o varietate de culori, majoritatea avand gusturi, beneficii pentru sanatate si utilizari foarte asemanatoare.

Sfecla rosie este un adaos excelent pentru smoothie-uri sau salate. De asemenea, ele pot fi folosite in mancaruri, sandvisuri, panini si paste fainoase. Datorita dulceatei lor naturale, functioneaza bine chiar si in anumite retete de desert. Practic, nu exista o lipsa de modalitati de a incorpora aceasta leguma radacina pentru a obtine aceste beneficii extraordinare ale sfeclei.

Beneficiile sfeclei in Ayurveda si in medicina traditionala chineza

Sfecla a fost mult timp venerata pentru proprietatile sale de promovare a sanatatii si are multe utilizari in medicina traditionala chineza si in Ayurveda. Beneficiile sfeclei includ curatarea ficatului, imbunatatirea circulatiei sangelui si calmarea mintii si a spiritului.

De asemenea, sunt folosite ca remediu natural pentru o varietate de afectiuni si au fost folosite in mod traditional pentru a trata afectiuni precum:

  • Anemie
  • Slabiciune cardiaca
  • Toxicitate hepatica
  • Constipatie
  • Iritabilitate
  • Agitatie
  • Menstruatie neregulata
  • Herpes
  • Scaderea libidoului

Este recomandat in special sa consumati sfecla in timpul sezonului Vata, care se desfasoara din octombrie pana in martie, deoarece culorile vii si vibrante pot ajuta la echilibrarea uscaciunii si a frigului din acest anotimp.

Sfecla rosie vs. ridiche

Desi aceste doua legume radacinoase au unele asemanari in ceea ce priveste aspectul, ele apartin de fapt unor specii de plante complet diferite. Sfecla apartine aceleiasi familii ca spanacul si sfecla rosie, in timp ce ridichile sunt inrudite cu legumele crucifere precum broccoli, varza si varza kale.

In ceea ce priveste gustul, sfecla are o aroma mult mai dulce si o textura mai frageda, in timp ce ridichile au o aroma intepatoare si piperata, cu o crocanta unica. Ridichile sunt de obicei servite in salate sau folosite ca garnituri si condimente, in timp ce sfecla poate fi folosita intr-o serie de feluri de mancare, de la feluri principale la deserturi.

Desi bogate in fibre, ridichile nu sunt, de asemenea, la fel de dense in nutrienti si nu se lauda cu aceleasi beneficii ale sfeclei. Profilul nutritional al ridichilor este mai scazut in multe substante nutritive, inclusiv in folat, potasiu, mangan, magneziu si fier, dar contine o cantitate mult mai mare de vitamina C pe portie decat sfecla.

Cum se gateste sfecla rosie

Exista o multime de optiuni pentru a gati sfecla. De fapt, le puteti manca crude, fierte sau prajite. Atunci cand sunt consumate crude, sfeclele sunt tari, crocante si au un gust usor dulceag. Acestea pot fi folosite pentru a face suc de sfecla sau adaugate in smoothie-uri si salate. Mancandu-le crude va asigurati ca isi pastreaza substantele nutritive si va ajuta sa le pastrati aroma naturala.

Atunci cand gatiti sfecla, aceasta devine mai moale si usor mai dulce. Ele sunt adesea asociate cu branza de capra sau otet balsamic pentru a le echilibra dulceata, precum si cu rucola, care adauga o aroma placuta de piper la gustul pamantiu si dulce al sfeclei. Prajirea acestora le ofera, de asemenea, zaharurilor naturale sansa de a se carameliza si le confera o aroma mai bogata si mai dulce.

Sfecla poate fi, de asemenea, fiarta, gatita la aburi sau sarata.

Este important de retinut ca, desi sfecla pare foarte rezistenta si dura, este de fapt o leguma foarte delicata. Sfecla este predispusa sa se oxideze si sa-si piarda o parte din valoarea nutritiva atunci cand este supraincalzita si gatita prea mult. Asigurati-va ca gatiti sfecla usor pentru a preveni oxidarea si pentru a maximiza valoarea nutritiva a sfeclei. In plus, optati pentru sfecla proaspata in locul celei conservate sau murate, atunci cand este posibil, pentru a va asigura ca obtineti cat mai multi nutrienti.

Cel mai sanatos mod de a gati sfecla pentru a pastra nutrientii intacti este fie sa o gatesti la aburi timp de aproximativ 20 de minute sau mai putin, fie sa o prajesti timp de mai putin de o ora, ceea ce o gateste lent si o inmoaie. Veti sti ca sfecla este bine gatita si gata atunci cand o puteti strapunge cu o furculita oarecum usor. Aveti intotdeauna grija la gatitul sfeclei, deoarece sucul lor tinde sa se pateze!

Unul dintre cele mai simple moduri de a le pregati pentru a evita petele este sa infasurati o sfecla intreaga in folie de aluminiu cu putin ulei si sa le coaceti la 350 de grade timp de aproximativ 45 de minute. Apoi, puneti intregul pachet in chiuveta si desprindeti incet pielea (care va cadea usor) si lasati o parte din sucuri sa se scurga in chiuveta, mai degraba decat pe blatul, mainile si hainele dumneavoastra.

Istorie

Sfecla face parte din familia de plante numita Amaranthaceae-Chenopodiaceae. Tot din aceeasi familie de plante fac parte si diverse soiuri de branza si alte legume radacinoase, care au in comun cu sfecla un gust similar, pamantiu, dar dulce, al sfeclei. Frunzele sfeclei au fost de fapt consumate din punct de vedere istoric inaintea radacinilor, chiar daca astazi multi oameni prefera sa consume radacinile dulci si sa arunce verdele mai amarui, dar foarte benefic.

Se crede ca frunzele de sfecla au fost consumate pentru prima data in Africa cu mii de ani in urma. Popularitatea legumelor radacinoase s-a raspandit apoi in regiunile asiatice si europene, populatiile vechilor romani fiind printre primii oameni care au recoltat sfecla si au consumat radacinile lor viu colorate.

Din secolul al XVI-lea pana in secolul al XIX-lea, sfecla a devenit mai raspandita si a fost folosita in diverse moduri; de exemplu, sucurile sale stralucitoare au fost folosite ca coloranti alimentari, in timp ce zaharurile sale s-au facut rapid remarcate pentru o sursa de dulceata concentrata. In jurul secolului al XIX-lea, sfecla a inceput sa fie folosita ca mijloc de extragere si rafinare a zaharului.

Aceasta a continuat sa fie o metoda populara de fabricare a zaharului din trestie de zahar in intreaga Europa, raspandindu-se in cele din urma in Statele Unite, unde sfecla este inca folosita in acest mod. In prezent, cei mai mari producatori de sfecla sunt Statele Unite, Rusia si natiunile europene, precum Franta, Polonia si Germania.

Precautii

Desi exista numeroase beneficii potentiale ale sfeclei, exista unele persoane care ar putea avea nevoie sa isi modereze consumul.

Desi rare, unele persoane pot fi alergice la sfecla. Daca prezentati simptome de alergie alimentara, cum ar fi urticarie, mancarimi sau umflaturi, intrerupeti imediat utilizarea si adresati-va medicului dumneavoastra.

In plus, nu uitati ca sfecla este una dintre legumele cu cel mai mare continut de zahar, desi consumul a aproximativ o cana de sfecla pe zi nu are, in general, un efect negativ asupra nivelului de zahar din sange sau asupra greutatii. Din cauza continutului ridicat de zahar, sfecla este folosita in mod obisnuit in productia de zahar rafinat, numit „zahar din sfecla” sau „suc de sfecla evaporat”.

Aceste tipuri de zaharuri sunt supuse unei cantitati mari de procesare chimica si distrug beneficiile pentru sanatate ale sfeclei mentionate mai sus, asa ca este important sa nu confundati aceste produse din sfecla cu consumul de sfecla intreaga, reala. Zaharul din sfecla obtinut din moleculele de zahar extrase din sfecla este la fel de daunator ca si alte tipuri de zaharuri rafinate, cum ar fi zaharul alb din trestie de zahar sau siropul de porumb bogat in fructoza.

Sunt bune pentru dumneavoastra sfecla conservata? Conservele de sfecla pot fi o optiune buna daca sfecla proaspata nu este disponibila, dar este important sa retineti ca acestea contin cantitati usor mai mici de anumiti micronutrienti, inclusiv folat si potasiu, astfel incat aceste beneficii ale sfeclei ar putea sa nu fie la fel de puternice. De asemenea, ele pot fi mai bogate in sodiu, asa ca nu uitati sa le clatiti inainte de a le consuma pentru a elimina sarea in plus.

Concluzii:

  • Beneficiile sfeclei vin pentru ca sunt sarace in calorii, dar bogate in fibre, antioxidanti si o serie de micronutrienti importanti, inclusiv folat, mangan, potasiu si vitamina C. Acesta este motivul pentru care exista atat de multe beneficii ale sfeclei.
  • Printre beneficiile potentiale ale sfeclei se numara reducerea inflamatiilor, o mai buna sanatate cardiaca si digestiva, o mai buna detoxifiere, cresterea functiei cerebrale, imbunatatirea performantelor atletice si pierderea in greutate.
  • In medicina ayurvedica si traditionala chineza, sfecla a fost folosita pentru a trata o varietate de afectiuni, inclusiv anemia, slabiciunea inimii si toxicitatea ficatului.
  • Sfecla poate fi consumata cruda, gatita sau prajita si are un gust minunat atunci cand este asociata cu branza, adaugata in salate sau folosita in smoothie-uri.
  • Optati pentru sfecla proaspata in locul celei conservate atunci cand este posibil si bucurati-va de ea ca parte a unei diete sanatoase si echilibrate pentru a profita de numeroasele beneficii unice ale sfeclei.

Add Comment