Semintele de chia sunt frecvent prezentate ca ingredient vedeta in multe retete de alimentatie sanatoasa, de la produse de patiserie la batoane proteice, la smoothie-uri si nu numai.
De ce sunt bune semintele de chia pentru tine? In afara de faptul ca ofera un strop de aroma si textura mancarurilor tale preferate, ele ofera si avantaje pentru sanatate, cum ar fi faptul ca ajuta la echilibrarea glicemiei si sustin sanatatea inimii.
Continuati sa cititi pentru o lista completa a beneficiilor semintelor de chia si a potentialelor efecte secundare, precum si pentru instructiuni de preparare si modalitati simple de a le adauga in dieta dvs. cu cateva retete inteligente cu seminte de chia.
Ce sunt semintele de chia?
Semintele de chia (Salvia hispanica) sunt superalimente minuscule care cresc pe o specie de planta cu flori care face parte din familia menta. Acestea sunt originare din zonele din Mexic si Guatemala, dar sunt cultivate in mod obisnuit in multe zone din America de Nord si de Sud.
Chia este, de obicei, usor de digerat atunci cand este preparata corespunzator si poate fi un ingredient foarte versatil care functioneaza bine intr-o varietate de retete. In plus, semintele ofera o lista lunga de nutrienti importanti, printre care:
- fibre
- proteine
- mangan
- calciu
- antioxidanti
- acizi grasi omega-3
Nu numai atat, dar cercetari recente au descoperit ca beneficiile semintelor de chia sunt chiar mai mari decat au realizat initial oamenii de stiinta. S-a constatat ca acestea ajuta la promovarea unei pieli sanatoase, reduc semnele de imbatranire, sustin sistemul digestiv si construiesc oase mai puternice.
De unde provin semintele de chia?
Cultivata initial in Mexic, chia a fost mult timp foarte apreciata pentru proprietatile sale medicinale si valoarea sa nutritiva. De fapt, la un moment dat, a fost chiar folosita ca moneda de schimb.
Chia inseamna „putere” in limba mayasa, iar semintele de chia erau cunoscute sub numele de „hrana alergatorilor”, deoarece alergatorii si razboinicii le foloseau drept combustibil in timp ce alergau pe distante lungi sau in timpul bataliei. Razboinicii azteci le mancau pentru a le da energie si rezistenta, sustinand ca o singura lingura ii putea sustine timp de 24 de ore.
Salvia hispanica a fost, de asemenea, folosita de secole pentru proprietatile sale curative puternice in multe ramuri ale medicinei traditionale. Potrivit Ayurveda, semintele de chia pot ajuta la hranirea sangelui si la promovarea regularitatii digestive datorita capacitatii lor de a absorbi apa in tractul gastrointestinal, formand o substanta asemanatoare unui gel.
De asemenea, acestea pot reduce inflamatiile, pot promova sanatatea rinichilor si pot sustine o hidratare corespunzatoare.
Chia vs. in vs. canepa
Semintele de chia, semintele de in si de canepa sunt cele mai populare trei varietati de seminte pentru textura lor crocanta, aroma blanda si beneficiile nutritionale. Toate trei sunt bogate in fibre si proteine si reprezinta adaosuri valoroase pentru multe tipuri de diete, in special pentru dietele vegane sau vegetariene.
Uncie cu uncie, chia contine cele mai multe grame de fibre si este deosebit de bogata in fibre solubile, care pot ajuta la scaderea nivelului de colesterol, la reducerea poftei de mancare si la promovarea regularitatii digestive. Spre deosebire de alte tipuri de seminte, chia poate fi consumata fie intreaga, fie macinata.
In plus, ofera o cantitate buna de mai multi alti micronutrienti, inclusiv calciu, mangan si fosfor.
Inul este cea mai mare sursa vegetala de omega-3, care este importanta pentru reducerea inflamatiei si prevenirea bolilor cronice. Inul este, de asemenea, bogat in lignani, care sunt compusi vegetali care actioneaza ca un antioxidant si care au fost legati de protectia impotriva cancerului si a bolilor de inima.
Spre deosebire de chia, insa, inul trebuie macinat inainte de consum pentru a maximiza absorbtia nutrientilor sai.
In comparatie cu chia si inul, semintele de canepa contin cea mai mare cantitate de proteine vegetale pe portie. De asemenea, sunt bogate in magneziu, zinc si fier.
Cu toate acestea, ele contin un raport mult mai mare de acizi grasi omega-6 fata de acizii grasi omega-3, un nutrient pe care cei mai multi dintre noi il consumam deja prea mult in alimentatia noastra. Prin urmare, expertii recomanda, de obicei, consumul de canepa cu moderatie.
Date nutritionale
Chia este bogata in proteine (aminoacizi), fibre, mangan, fosfor si calciu. In plus, asa cum am mentionat mai sus, este o sursa buna de omega-3 (acizi grasi polinesaturati), cum ar fi acizii α-linolenic si linoleic.
In plus, este bogat in polifenoli si antioxidanti, cum ar fi acidul cafeic, acidul rosmarinic, miricetina, quercetina si altele.
Potrivit Departamentului de agricultura al SUA, aproximativ 28 de grame de seminte de chia uscate contine aproximativ:
137 calorii
12,3 grame de carbohidrati
4,4 grame de proteine
8,6 grame de grasimi
10,6 grame de fibre dietetice
0,6 miligrame de mangan
265 miligrame de fosfor
177 miligrame de calciu
1 miligram de zinc
0,1 miligrame de cupru
44,8 miligrame de potasiu
In plus fata de nutrientii enumerati mai sus, chia contine o parte din vitamina A, vitamina B, vitamina E si vitamina D, plus minerale precum fier, iod, magneziu, cupru, niacina si tiamina.
Beneficiile semintelor de chia
Care sunt beneficiile consumului de seminte de chia? Iata noua motive pentru a adauga mai multe dintre ele in dieta dumneavoastra, inclusiv pentru ca pot scadea riscul pentru mai multe boli comune:
1. Sustin sanatatea pielii
Chia este plina de antioxidanti, care sunt compusi care lupta impotriva daunelor provocate de radicalii liberi si previn stresul oxidativ, promovand in acelasi timp repararea tesuturilor si protejand impotriva deteriorarii pielii.
Interesant este ca cercetatorii din Mexic au descoperit recent ca au o concentratie totala de antioxidanti de aproape doua ori mai mare decat cea raportata anterior. De fapt, s-a demonstrat ca activitatea antioxidanta a semintelor de Salvia hispanica opreste pana la 70% din activitatea radicalilor liberi.
Fiind unul dintre cele mai bogate alimente antioxidante de pe planeta, adaugarea catorva in dieta dumneavoastra poate ajuta la combaterea imbatranirii premature si la protejarea celulelor pielii de lucruri precum daunele provocate de ultraviolete si de mediu.
2. Promoveaza sanatatea digestiva
Chia este incarcata cu fibre. Acest lucru inseamna ca adaugarea la mesele zilnice mele poate furniza un enorm 44% din necesarul de fibre pentru intreaga zi.
Datorita continutului lor bogat in fibre, semintele de chia sunt benefice pentru sanatatea digestiva prin promovarea regularitatii si cresterea frecventei scaunelor pentru a preveni constipatia. Fibrele actioneaza, de asemenea, ca un prebiotic pentru a oferi combustibil pentru bacteriile benefice din intestin, care joaca un rol central in multe aspecte ale sanatatii si bolilor.
Fibrele absorb, de asemenea, o cantitate buna de apa si se extind in stomac, ajutandu-va sa va simtiti satul pentru mai mult timp.
3. Imbunatatiti sanatatea inimii
Datorita continutului lor ridicat de antioxidanti, fibre si grasimi sanatoase pentru inima, s-a demonstrat ca semintele de chia ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare in mai multe moduri.
Unul dintre cele mai puternice efecte este capacitatea sa de a reduce inflamatia si de a diminua mai multi factori de risc ai bolilor de inima, cum ar fi colesterolul ridicat si tensiunea arteriala. Inflamatia poate exercita o presiune suplimentara asupra vaselor de sange si se crede ca contribuie la bolile de inima, impreuna cu o multime de alte afectiuni cronice.
Chia este bogata in acizi grasi omega-3, avand chiar mai multi omega-3 pe gram decat somonul. Omega-3 actioneaza pentru a proteja inima prin scaderea tensiunii arteriale, a nivelului de colesterol si a inflamatiei. Intre timp, fibrele gasite in semintele de chia pot ajuta la gestionarea nivelului de colesterol si la mentinerea arterelor libere pentru a minimiza riscul de boli coronariene.
Un studiu din 2021 a constatat, de asemenea, ca chia poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale ridicate/hipertensiunii. In acest studiu, adultii cu hipertensiune arteriala au inregistrat niveluri semnificativ reduse ale tensiunii arteriale in comparatie cu un grup de control atunci cand au consumat 40 de grame pe zi de seminte de chia (aproximativ 1,5 uncii) timp de 12 saptamani.
4. Echilibreaza zaharul din sange
Bogata atat in acid alfa-linolenic, cat si in fibre, dovezile din mai multe studii sugereaza ca chia poate ajuta la mentinerea unor niveluri normale de zahar din sange si la combaterea dezvoltarii diabetului de tip 2 si a rezistentei la insulina.
Studiile pe animale si pe oameni au constatat ca adaugarea lor la o dieta bogata in zahar ajuta la prevenirea modificarilor nivelului de zahar din sange si al lipidelor. Mai mult, studiile pe oameni au constatat, de asemenea, ca adaugarea acestor seminte la painea alba reduce raspunsul glicemic si poate ajuta la prevenirea varfurilor si prabusirilor nivelului de zahar din sange.
5. Stimuleaza energia si performanta in timpul exercitiilor fizice
Chia este adesea folosita de sportivi pentru incarcarea cu carbohidrati, o strategie care ajuta la maximizarea stocarii glicogenului in muschi si ficat pentru a optimiza rezistenta si a stimula performanta la efort.
De fapt, un studiu publicat in Journal of Strength and Conditioning a concluzionat ca consumul de seminte de chia a imbunatatit performanta la exercitii fizice pentru antrenamente care au durat 90 de minute, la fel cum ar face-o o bautura sportiva incarcata cu zahar, dar fara tot zaharul nesanatos. In cadrul studiului, jumatate dintre sportivi au baut Gatorade 100%, in timp ce ceilalti au consumat jumatate Gatorade si jumatate bautura de chia.
In final, timpii alergatorilor au fost egali, dar grupul de chia a consumat mult mai putin zahar.
In plus, studiile arata ca continutul de proteine al acestor seminte este printre cele mai mari dintre toate semintele si cerealele, ceea ce ii confera capacitatea de a ajuta la construirea masei musculare si la cresterea fortei. Cercetarile arata ca consumul de proteine ca masa dupa antrenament poate ajuta la repararea tesuturilor musculare si poate, de asemenea, sa construiasca muschi noi pentru a accelera timpul de recuperare intre antrenamente.
6. Oase mai puternice
Chia poate ajuta la intarirea sanatatii oaselor si la pastrarea densitatii osoase, reducand in acelasi timp riscul unor afectiuni grave precum osteoporoza. Acest lucru se datoreaza faptului ca semintele sunt incarcate cu calciu si mangan, doua minerale care sunt necesare pentru a mentine sanatatea oaselor.
Avand in vedere ca aproximativ 99 la suta din calciul din organism este stocat in oase, calciul are un rol important in mentinerea rezistentei si densitatii osoase. Manganul este, de asemenea, implicat in metabolismul osos, studiile aratand ca o deficienta a acestui nutrient cheie poate afecta resorbtia osoasa si diminua formarea osoasa.
In mod impresionant, o singura uncie de seminte de chia contine 18% din calciul de care aveti nevoie intr-o zi, indeplinind totodata 30% din necesarul zilnic de mangan.
7. Ajuta la pierderea in greutate
Semintele de chia se numara printre cele mai bune alimente proteice pe baza de plante, motiv pentru care sunt foarte bune de consumat pentru cei care incearca sa puna muschi slabi, sa arda grasimi si sa gestioneze foamea si apetitul.
Cum te pot ajuta semintele de chia sa slabesti? Studiile arata ca cresterea aportului de proteine poate ajuta la promovarea pierderii in greutate prin reducerea poftelor si reducerea aportului caloric.
Un studiu publicat in American Journal of Clinical Nutrition, de exemplu, a aratat ca cresterea aportului de proteine cu doar 15% din caloriile zilnice a dus la scaderi semnificative ale aportului de energie si ale poftei de mancare. Alte cercetari arata ca chia poate ajuta la reducerea nivelului de grelina, hormonul responsabil pentru stimularea foamei.
8. Combateti cresterea cancerului
Chia este bogata in acid alfa-linolenic (ALA), un tip de acid gras omega-3 care ii confera potentialul de a actiona ca un aliment care lupta impotriva cancerului.
Un studiu in-vitro publicat in Journal of Molecular Biochemistry a constatat ca ALA a ajutat la limitarea cresterii celulelor canceroase de san si de col uterin. De asemenea, cercetatorii au constatat ca a provocat moartea celulelor canceroase fara a afecta celulele sanatoase normale din organism.
Desi mai sunt inca necesare mai multe cercetari pentru a afla implicatiile mai profunde ale ALA asupra altor tipuri de cancer, aceasta este o descoperire excelenta pentru femeile care se lupta cu aceste tipuri de cancer din ce in ce mai frecvente.
9. Imbunatateste sanatatea orala
Deoarece chia este plina de calciu, fosfor, vitamina A si zinc, ajuta la promovarea sanatatii dentare si orale.
Calciul este elementul de baza al dintilor si este necesar pentru mentinerea sanatatii orale. Intre timp, zincul previne tartrul, impiedicand placa sa se mineralizeze pe dinti si are un efect antibacterian care tine departe germenii respiratiei urat mirositoare.
Vitamina A si fosforul sunt, de asemenea, importante pentru dinti puternici si o gura sanatoasa.
Cum se utilizeaza
Cate seminte de chia ar trebui sa mananci pe zi? Intre una si trei linguri pe zi este o cantitate tipica recomandata. Asigura-te ca le consumi cu multa apa, care ajuta fibrele sa-si faca treaba.
Unde se gasesc:
Semintele de chia uscate pot fi gasite in sectiunea de produse naturiste din majoritatea magazinelor alimentare sau comandate in cantitati mari online. Exista diverse tipuri disponibile, printre care:
- negru
- albe
- macinate
- chia prehidratata
Uscata este cea mai populara optiune.
Uleiul de seminte de chia este, de asemenea, disponibil si poate fi aplicat local pentru a furniza pielii o cantitate buna de acizi grasi esentiali hidratanti.
Indiferent de tipul pe care va decideti sa il cumparati, optati pentru seminte organice ori de cate ori este posibil si verificati data de expirare pentru a va asigura ca nu s-au stricat.
Cum se cultiva:
Puteti incerca sa cultivati chia acasa, fie intr-o gradina de interior, fie in aer liber. Presarati semintele uscate de chia peste pamant si asigurati-va ca oferiti suficient spatiu pentru plantele dumneavoastra, deoarece acestea tind sa creasca inalte, unele ajungand pana la doi metri si jumatate.
Udati-le zilnic si incepeti sa le recoltati odata ce majoritatea petalelor au cazut de pe florile plantelor. Apoi, culegeti capatanile de flori si puneti-le in pungi de hartie pentru a le lasa sa se usuce.
Odata uscate, semintele ar trebui sa se desprinda destul de usor de pe planta si pot fi apoi colectate si folosite in mancarurile preferate.
Va intrebati cum sa mancati semintele de chia? Le puteti consuma crude, inmuiate, intregi sau macinate, iar acestea pot fi adaugate intr-o gama larga de retete.
Retete:
Chia este un adaos grozav la o varietate de retete, inclusiv cereale simple, retete de paine cu continut scazut de carbohidrati si clasica budinca cu seminte de chia. Incercati semintele in aceste retete sanatoase:
Reteta de budinca de seminte de chia cu capsuni si rubarba cu capsuni
Reteta de fulgi de ovaz fara cereale
Smoothie Bowl cu iaurt de nuca de cocos si seminte de chia
Reteta Keto Smoothie cu avocado, seminte de chia si cacao
Riscuri si efecte secundare
Exista foarte putine efecte secundare asociate cu semintele de chia atunci cand sunt consumate cu moderatie.
Ocazional, unele persoane pot avea disconfort la stomac atunci cand consuma cantitati mari, mai ales din cauza continutului ridicat de fibre. Ca in cazul oricarui aliment, cresteti incet consumul si beti multa apa.
Daca aveti ingrijorari sau experimentati efecte secundare persistente, luati in considerare reducerea aportului si asigurati-va ca discutati cu medicul dumneavoastra.
Semintele de chia va pot face sa luati in greutate? Nu ar trebui, atata timp cat nu mancati prea multe. Ramaneti la aproximativ doua-trei linguri pe zi.
Concluzii:
- Semintele de chia sunt un tip de seminte care provin de la o specie infloritoare din familia plantelor de menta si sunt originare din Mexic si Guatemala.
- Profilul nutritional al semintelor de chia se mandreste cu o cantitate buna de proteine, fibre, acizi grasi omega-3 si minerale importante precum mangan, calciu si fosfor – explicand astfel de ce beneficiile semintelor de chia sunt atat de numeroase.
- Asadar, la ce sunt bune semintele de chia? Printre beneficiile semintelor de chia se numara cresterea pierderii in greutate, imbunatatirea nivelului de zahar din sange, imbunatatirea sanatatii inimii, imbunatatirea regularitatii, cresterea pierderii in greutate si multe altele.
- De la budinca de seminte de chia la batoane proteice si produse de patiserie, exista o multime de optiuni de retete cu seminte de chia pe care le puteti incerca pentru a integra aceasta samanta bogata in nutrienti in dieta dumneavoastra si pentru a obtine beneficiile semintelor de chia.
- Inmuiati, macinati sau savurati-le intregi pentru o modalitate nutritiva si delicioasa de a spori beneficiile dietei dvs. si de a profita de multitudinea de beneficii ale semintelor de chia.