5 Lucruri Interesante Despre Martorii lui Iehova – Partea II

Asa cum povesteam in prima parte, aceasta religie este foarte raspandita in lume, nu doar in Statele Unite. Daca ai ratat prima parte, o poti citi aici.

5.Refuza sa mearga la razboi ori sa poarte arme in conflict

Cand vine vorba de razboi, Martorii lui Iehova refuza sa poarte arme ori sa participe la lupte sau oricare alt tip de conflict – chiar si cand refuzul inseamna incarcerarea sau executia.
Acestia sustin ca sunt o continuare a unei congregatii crestine din primul secol, citand refuzul credintei vechi de a participa la razboi ca fiind motivul pentru care acestia refuza. Confirmand acest fapt istoric, “Enciclopedia religiei si a razboiului” declara ca primii discipoli erau de parere ca razboiul si conflictul politic erau “incompatibile cu iubirea etica a lui Iisus si o contrazicere a iubirii aproapelui.”

De asemenea, acestia citeaza obedienta in fata poruncilor lui Dumnezeu si Iisus Hristos (inclusiv mustrarea Sa asupra apostolului Pavel de a returna arma la locul sau in mai mult de o evaghelie) – precum si iubirea fata de cei din jurul lor – fiind motive in plus pentru refuzul lor de a participa in conflictul militar. Astfel, au fost criticati si ostracizati de catre partidele politice din jurul lumii. Tari ca Armenia, Turcia si Eritrea, in ultimii ani, au condamnat, amendat, arestat si chiar torturat membri din cauza refuzurilor. In prezent, o tara – Coreea de Sud – are in arest in jur de 93% de Martori ai lui Iehova.

4.Nu folosesc semnul crucii

Faptul ca Martorii lui Iehova nu poarta cruce si nici n-o folosesc in ritualurile lor este nu pentru ca nu le place forma ei – simbolul crucii este contra credintei lor complet.
Atat enciclopediile, cat si scrierile eruditilor atesta originea pre – crestina a crucii, precum si legatura ei cu venerarea unor zei egipteni, babilonieni, nordici etc, pe langa faptul ca este vazut ca un simbol istoric pentru organul sexual masculin si ca o cuplare a organelor reproducatore de catre unele autoritati.

Martorii lui Iehova mai sustin ca Iisus Hristos nu a murit pe cruce, ci pe un tarus simplu de tortura, fara barne sub forma de cruce. Analizand manuscrisele mai vechi, acestia sustin ca unele cuvinte au fost traduse drept “cruce” in cele mai multe traduceri moderne, in loc sa aiba sensul original, mentionat anterior.

Desi exista unii eruditi si translatori ai Bibliei care sunt de acord cu aceasta opinie, continua sa fie un subiect foarte dezbatut.
Respingand orice le aduce lor de paganism – si fara sa vada motive pentru utilizarea unei cruci in executia lui Iisus – Martorii lui Iehova descurajeaza utilizarea crucii in ritualuri.

3.Exista membri activi in multe tari

Desi, de obicei, ii vedem umbland in perechi prin cartiere sau avem un coleg de scoala ori de munca ce face parte din cult, putini stiu cat de internationala a devenit aceasta religie in ultimii ani. Martori ai lui Iehova activi pot fi gasiti in 239 de zone de pe glob.Ei sunt cunoscuti pentru ordinea lor si pentru faptul ca pastreaza inregistrari exacte pentru progresul lor ca organizatie. Situl lor web oficial pastreaza statistici referitoare la pozitia si cresterea lor, aducandu-le la zi in mod regulat.

In prezent, exista in jur de opt milioane de membri activi in toata lumea in peste 110000 de congregatii. Nu mai trebuie precizat ca Martorii isi iau predicatul foarte in serios. Dorind sa transmita mesajul lor la cat mai multi oameni cu putinta, situl lor web are publicatii si informatii disponibile pe loc in aproape 700 de limbi. Intr-adevar, aceasta cifra include si multe limbaje ale semnelor din jurul lumii, precum si in limbi ale triburilor bastinase din Amazon si America de Nord.

2.Clerul nu este platit si nu se colecteaza zeciuiala

Daca te-ai intrebat vreodata cum Martorii lui Iehova isi printeaza toate pliantele si isi organizeaza munca, raspunsul este simplu: prin contributii voluntare.
Martorii nu practica zeciuiala si nu fac colecte in locurile de rugaciune (numite Betel sau Casa lui Dumnezeu). Acestea sunt fondate prin donatii oferite de catre membri cat, cand si daca vor ei sa contribuie. Banii respectivi sunt apoi distribuiti catre sediile locale, regasite in cele mai multe tari.

Potrivit sitului lor web oficial, acele sedii ofera banii unor cauze precum constructia de Case ale lui Dumnezeu, ajutor in zonele afectate de catre dezastrele naturale, ajutor pentru misionari si publicarea si distribuirea de literatura religioasa.
In cadrul organizatiei, nu se ofera  bani drept compensare pentru mersul din usa in usa. Membrii clerului nu au salariu. Contrar majoritatii credintelor crestine, toti acesti membri sunt voluntari neplatiti, hirotonisiti ca preoti si trebuie sa se implice in munca de evanghelizare, indiferent de varsta, rasa ori statut social. Doar cativa supravegheaza congregatiile individual.

1.Tinte ale nazistilor si ale lui Hitler

Desi multi stiu despre celebra persecutie dictatoriala a evreilor, rromilor, homosexualilor si a altor minoritati, multi nu sunt familiarizati cu inchiderea, torturarea si executia Martorilor lui Iehova. Incepand cu 1933 si terminand cu 1945, Martorii au fost persecutati din cauza ideologiei lor diferite fata de guvern si razboi.
Desi sustineau – si inca mai sustin – ca urmeaza legile si decretele guvernamentale, fac acest lucru doar cand nu intra in conflict cu devotiunea lor fata de Biblie.

De aceea, au refuzat sa lupte in Primul Razboi Mondial si nu au sprijinit Partidul Muncitoresc National – Socialist German.
De aceea, copiii Martori au fost umiliti, batuti sau exmatriculati pentru refuzul lor de a canta cantece politice sau de a executa celebrul salut. Scrierile lor au fost interzise, beneficiile muncitoresti oprite si in jur de 10000 au fost trimisi in lagare de concentrare si inchisori unde erau identificati printr-un triunghi mov pe care trebuiau sa-l poarte pe uniforme. Se estimeaza ca in jur de 5000 au murit.

Spre deosebire de alte grupuri persecutate, se merita mentionat ca Martorii au fost singurul grup carora li s-a dat ocazia sa renunte la credinta lor si sa fie eliberati – o alegere pe care cei mai multi au refuzat-o. De asemenea, potrivit unui ofiter la comanda din Auschwitz, SS Henrich Himmler folosea credinta Martorilor lui Iehova ca model pentru propriile sale trupe, nefiind neobisnuit ca acestia sa fie utilizati ca servitori in casa de catre gardieni si ofiteri, ca rezultat al eticii lor puternice, inspirate de Biblie.
Ca urmare a acestui fapt si a altor opozitii intense din partea diferitelor tari si partide, acest grup religios a fost numit poate cea mai persecutata religie a secolului XX.

2 Comments

  1. Vali
  2. Romanati

Add Comment