50 Lucruri Despre Israel

steag israel

Israel, oficial Statul Israel, este o tara din Asia de Vest. Are o suprafata de 20.770 km patrati. Ierusalimul este capitala si cel mai mare oras al sau. Ebraica este limba oficiala a Israelului, iar Noul shekel (₪) (ILS) este moneda sa oficiala. Isi imparte granita terestra cu patru tari (Siria, Liban, Iordania si Egipt.) Marea Mediterana este granita vestica a Israelului. Cetatenii sau rezidentii permanenti ai statului Israel sunt numiti israelieni. Israelul este situat pe continentul asiatic.

Israelul este o tara mica, dar diversa, din Orientul Mijlociu, cu multe atractii pentru turisti, inclusiv climatul sau temperat, numeroase plaje si situri arheologice, istorice si biblice de interes. Cu aceste 50 de fapte despre Israel; haideti sa descoperim mai multe despre: istoria, cultura, oamenii, economia, conflictul cu Palestina; evreii si iudaismul.

1. Economia de 100 de miliarde de dolari a Israelului este mai mare decat a tuturor vecinilor sai adiacenti la un loc. 2. Are cel mai ridicat nivel de trai din Orientul Mijlociu. De asemenea, are cel mai ridicat nivel de posesie de calculatoare acasa pe cap de locuitor.

2. Israelul are cea mai mare concentratie de companii de inalta tehnologie si de start-up-uri (peste 3.000) din lume, in afara Statelor Unite. Are cea mai mare rata de antreprenoriat din lume in cazul femeilor si al persoanelor de peste 55 de ani, si a treia cea mai mare rata in general.

3. Israelul este un lider mondial in ceea ce priveste inventarea de noi tehnologii. Unele dintre tehnologiile pe care le-a produs sunt: telefonul mobil, tehnologia de mesagerie vocala, primul software antivirus, tehnologia cipului Pentium MMX si cea mai mare parte a sistemului de operare Window NT.

4. Din totalul fortei de munca din Israel, 24% detin diplome universitare si 12% detin diplome avansate.

5. Cel mai mare centru de vanzare cu ridicata a diamantelor din lume este Israelul, iar majoritatea diamantelor taiate si lustruite din lume provin din aceasta tara. De asemenea, a fost prima natiune care a adoptat procesul Kimberly. Acesta este un nou standard international care certifica diamantele ca fiind „fara conflict”.

6. Israelul este cea mai mare tara din lume care absoarbe imigranti, proportional cu marimea populatiei sale. Cu oameni din peste 100 de tari de pe cinci continente, cultura Israelului este extrem de variata.

7. Limbile oficiale ale Israelului sunt ebraica si araba. Limba ebraica era moarta si nu a mai fost vorbita de secole pana cand israelienii au reinviat-o.

8. Israelul este singura tara din lume care are un serviciu militar obligatoriu pentru femei.

9. Peste 90% din terenuri sunt detinute de statul Israel si sunt gestionate de Autoritatea Teritoriala Israeliana (ILA), care emite drepturi de inchiriere pe termen lung pentru acestea.

10. Toti cetatenii din Israel, evrei si arabi, se bucura de drepturi politice depline. Femeile se bucura, de asemenea, de drepturi depline, asa cum nu li se ofera nicaieri altundeva in Orientul Mijlociu.

11. Drumetiile si campingul fac parte integranta din cultura tarii. Grupurile de elevi si grupuri de tineri israelieni sunt duse in excursii anuale in tot Israelul, crescandu-si copiii cu dragostea pentru drumetii si exercitii in aer liber.

12. Desi toata lumea din Israel nu tine cuser, respectarea cuserului influenteaza meniurile din institutiile publice si restaurante. In Israel exista 40 de restaurante fast-food kosher McDonald’s.

13. Israelul are mai multe din fiecare dintre acestea pe cap de locuitor decat orice alta tara: mai multe carti tiparite, mai multe muzee si mai multe orchestre. 14. Cea mai libera si independenta presa araba din Orientul Mijlociu se afla in tara Israel.

14. Israelul recicleaza apele reziduale si 50% din apa de irigatii provine din acest lucru. Mai mult de 85 la suta din deseurile solide din Israel sunt tratate pentru a fi, de asemenea, ecologice, ceea ce face din Israel una dintre cele mai ecologice natiuni de pe glob.

15. Dansul popular este foarte popular in Israel, in special dansul popular traditional numit Hora. Companiile israeliene de dans modern sunt foarte apreciate in lumea internationala a dansului. Acest dans popular este, de asemenea, coregrafiat pentru grupuri de dans recreativ si de performanta.

16. Israelienii, pe cap de locuitor, sunt cei mai mari consumatori de fructe si legume din lume.

17. Bancnotele israeliene au marcaje Braille pe ele, astfel incat nevazatorii sa le poata „citi”.

18. Oamenii de stiinta israelieni au decis ca carnea si laptele de girafa sunt cuser.

19. Israelul a devenit prima tara care a interzis folosirea de modele subponderale pe podiumuri, pentru a combate anorexia.

20. Conform celor mai recente statistici, cel mai popular nume de bebelus din Israel este Noam, atat pentru fete, cat si pentru baieti. Noam inseamna „placut”.

21. Israelul a inceput de fapt secolul 21 cu mai multi copaci (un castig net in numarul lor de copaci). A fost una dintre cele doar doua tari din lume care a facut acest lucru.

22. O companie din Israel a dezvoltat primul repelent pentru meduze din lume.

23. Spatiul aerian de deasupra Israelului este o super-autostrada pentru pasari. Cel putin 500 de milioane de pasari din 200 de specii diferite zboara pe acolo in fiecare primavara si toamna, indreptandu-se spre si dinspre Asia, Africa si Europa.

24. In 1952, celebrului om de stiinta Albert Einstein i s-a oferit functia de presedinte al Israelului. El a refuzat politicos aceasta functie.

25. Aproximativ 1.000 de scrisori sosesc anual in Ierusalim, Israel, adresate lui Dumnezeu.

26. Israelul este singura tara din lume care are acelasi nume, este situata pe acelasi teritoriu si vorbeste aceeasi limba ca acum 3.000 de ani. Majoritatea evreilor au fost fortati de romani sa plece in diaspora (exil) dupa distrugerea Templului regelui Solomon din Ierusalim in anul 70 e.n. Dar poporul evreu nu a plecat cu totii.

27. Comunitatile au fost reinfiintate la Tiberiu si la Ierusalim in secolul al IX-lea. Alte cinci comunitati s-au dezvoltat in secolul al XI-lea. Multi evrei au murit in timpul Cruciadelor din secolul al XII-lea, dar comunitatile s-au refacut si au infiintat noi comunitati in urmatoarele trei secole. De la inceputurile lor si pana in prezent, poporul evreu a pastrat legaturi cu patria sa timp de peste 3.700 de ani.

28. Incepand cu 1870, 78 de ani de eforturi de construire a natiunii au culminat cu reinfiintarea statului evreu Israel. In 1917, guvernul britanic sprijina infiintarea unui stat evreiesc permanent in Palestina prin Declaratia Balfour, care este incorporata in mandatul Ligii Natiunilor in 1922.

29. In urma rezolutiei de impartire a Natiunilor Unite din 1947, prin care se aproba un plan de impartire a Palestinei, aproximativ 600.000 de arabi sunt stramutati intre 1947 si 1949. Statul independent Israel este declarat la 14 mai 1948. David Ben-Gurion este prim-ministru.

30. Forte militare din Egipt, Iordania, Liban, Siria si Irak invadeaza imediat Israelul, incepand primul dintr-o serie de razboaie arabo-israeliene. In 1949 se ajunge la un acord de armistitiu, iar Cisiordania este impartita de la Israel si devine parte a Iordaniei, in timp ce Fasia Gaza devine a Egiptului. Acest acord este menit sa fie temporar si sa serveasca drept preludiu pentru tratatele de pace permanente, deoarece Israelul este admis in Organizatia Natiunilor Unite in acelasi an.

31. Guvernul israelian adopta Legea intoarcerii in 1950, in care se afirma ca „Fiecare evreu avea dreptul sa vina in aceasta tara…” ca imigrant. Ei declara Ierusalimul drept capitala.

32. Razboiul de Sase Zile are loc in 1967 intre Israel si Egipt, Siria si Iordania. Ulterior, Israelul include acum dublul teritoriului sau, impreuna cu Cisiordania, Fasia Gaza, Inaltimile Golan si Peninsula Sinai. In 1973, Egiptul si Siria incep atacuri aeriene impotriva Israelului in Yom Kippur, ziua sa sfanta. Luptele se incheie in doua saptamani, in urma unei rezolutii a ONU.

33. In 1977 presedintele egiptean Anwar Sadat se intalneste cu prim-ministrul israelian Menachem Begin la Ierusalim pentru discutii de pace. Acestea continua cu presedintele Jimmy Carter la Camp David in 1978 si se stabileste Cadrul pentru Pace in Orientul Mijlociu. Sadat si Begin impart Premiul Nobel pentru Pace in acel an. In martie 1979, este semnat Tratatul de pace Egipt-Israel, iar Israelul accepta sa se retraga din Sinai. Egiptul este de acord sa permita navelor israeliene sa treaca liber prin Canalul Suez si sa stabileasca relatii diplomatice cu acestea. Egiptul este dat afara din Liga Araba, iar Sadat este asasinat.

34. In 1987 incepe o revolta palestiniana impotriva dominatiei israeliene in Fasia Gaza si Cisiordania, cunoscuta sub numele de Intifada. (Organizatia pentru Eliberarea Palestinei sau OEP a fost formata in 1964.) OEP accepta doua rezolutii ale ONU: recunoasterea Israelului ca tara suverana si renuntarea la terorism. In 1991, SUA organizeaza Conferinta de pace de la Madrid, la care participa sefii de stat din Orientul Mijlociu. In 1993, liderul OEP, Arafat, si premierul israelian Rabin isi strang mana in vederea incheierii unui acord de pace in Orientul Mijlociu. In 1994, acestia impart Premiul Nobel pentru Pace. Rabin este asasinat in 1995.

35. In 2003, liderii palestinieni si israelieni sunt de acord cu liniile generale ale Foii de parcurs pentru pace a presedintelui George W. Bush, dar luptele continua pana in prezent.

36. In 1920-21, arabii palestinieni au vizat in mod deliberat civili evrei in revolte violente in Jaffa si Ierusalim. Peste 85 de evrei au fost masacrati in mai multe locatii in 1929. Mana Neagra (prima organizatie terorista palestiniana si un precursor al OEP) a comis atacuri impotriva evreilor la inceputul anilor 1930. In timpul Revoltei arabe din 1936-39, violentele impotriva civililor evrei din Palestina au fost foarte raspandite.

37. In 1947, ONU a votat impartirea nu numai a statului Israel, ci si a Mandatului britanic al Palestinei, recunoscand faptul ca atat arabii, cat si evreii aveau pretentii legitime la acest teritoriu. Israelul a acceptat atunci, si de atunci in mod repetat, solutia celor doua state, cu o zona administrata la nivel international in Ierusalim. Populatia araba a refuzat si s-a revoltat. In 1948, palestinienii au intins o ambuscada si au distrus un convoi medical si pe civilii care il insoteau. Conflictul arabo-israelian este, in esenta, despre existenta Israelului si nu despre ocupatie.

38. De la infiintarea OEP in 1964, liderul Yasser Arafat a declarat in mod repetat ca obiectivul sau este eliminarea completa a statului Israel. Dupa el, liderii Hezbollah si Hamas din Palestina, impreuna cu presedintele iranian Ahmadinejad, au continuat cu acelasi scop: distrugerea completa a Israelului. Pana in prezent, mass-media palestiniana anunta in mod repetat acest obiectiv, iar conflictul continua. In timpul Razboiului de Sase Zile au fost masacrati copii din scoli. Unsprezece atleti israelieni au fost ucisi la Jocurile Olimpice din 1972.

39. Razboiul, actele teroriste, represaliile si actele de violenta continua de peste patru decenii. Atentatele sinucigase cu bomba au inceput in 1989 si continua pana in prezent. In ultimii ani, au avut loc bombardamente asupra tintelor israeliene. Teroristii palestinieni si-au incorporat tintele militare in centrele civile pentru a creste numarul de daune colaterale in cazul unor eventuale lovituri de retorsiune si pentru a indeparta opinia publica de Israel.

40. Notabile in mijlocul intregului conflict sunt cele doua tari care au incheiat acorduri de pace durabile cu Israelul si au stabilit relatii diplomatice cu statul Israel. Natiunile Egipt si Iordania sunt singurele.

41. Evreii sunt un grup etno-religios provenit din evrei sau israeliti. Natiunea, religia si etnia poporului evreu sunt strans legate intre ele; iudaismul este credinta lor traditionala, dar respectarea acesteia poate varia de la respectarea stricta la lipsa totala de respectare.

42. Israelul este singurul stat evreiesc din lume. Poporul evreu a mentinut o prezenta neintrerupta acolo de mai bine de 3.000 de ani. Siturile sale istorice si arheologice atesta viata evreiasca de-a lungul secolelor. Chiar si Coranul se refera la evrei ca fiind „copiii lui Israel”. Pamantul Israelului este esential pentru iudaism, fiind pamantul pe care Dumnezeu li l-a dat.

43. Din punct de vedere istoric, din vremea lui Avraam si timp de aproximativ 1.500 de ani, faptul de a avea un tata evreu facea din cineva un evreu. Pentru urmatorii 1.900 de ani, a avea o mama evreica facea din cineva un evreu. Aceasta regula s-a schimbat in ultimii 20 de ani. Acum, daca esti ortodox sau conservator, esti evreu daca mama ta este evreica. Daca esti un evreu reformat sau reconstructionist, esti evreu daca oricare dintre parinti este evreu. Te nasti evreu si nimeni nu-ti poate lua acest lucru.

44. Limba idis face parte din identitatea evreiasca de peste o mie de ani. Idisul este folosit in a de catre evreii ortodocsi din intreaga lume si este prima limba a iudaismului Haredi, acasa, la scoala si in multe medii sociale. De asemenea, este folosita si in Yeshivas hasidice.

45. In prezent, in lume exista aproximativ 14.500.000 de evrei.

46. Iudaismul este religia, cultura, filosofia si modul de viata al poporului evreu. O religie monoteista antica, iudaismul este a zecea religie ca marime din lume. Iudaismul este expresia relatiei de legamant pe care Dumnezeu a stabilit-o cu „copiii lui Israel”.

47. In iudaism, religia si viata sunt una. Ele nu pot fi separate. Exista sarbatori si sarbatori pe tot parcursul anului, cum ar fi Pastele, Rosh Hashanah si Yom Kippur. Iudaismul si evreii folosesc calendarul lunar, in care Anul Nou vine inca din august pana in octombrie. In Israel, de Yom Kippur, toate magazinele sunt inchise si nu exista trafic, deoarece toata lumea sta acasa pentru a sarbatori. Cand un baiat evreu implineste 13 ani sau o fata evreica implineste 12 ani, acestia isi sarbatoresc Bar Mitzvah sau Bat Mitzvah, care este un ritual de trecere la varsta adulta. Alte sarbatori includ Sabatul, Festivalul Cabanelor, Hanukkah si Purim.

48. Iudaismul a dezvoltat de-a lungul timpului diferite secte si expresii de credinta. Printre acestea se numara iudaismul conservator, ortodox, hasidic si reformat. 49. Steaua lui David este simbolul religios al iudaismului. Caciula fara margini purtata in Templu (si in orice moment de unii barbati) este o kippah, iar salul de rugaciune se numeste Tallit.

49. O dieta kosher presupune sa mananci in conformitate cu legile alimentare care se gasesc in Tora. Kosher inseamna potrivit pentru utilizare si, in ceea ce priveste mancarea, inseamna nu numai a manca in conformitate cu codul biblic prescris, ci si cu respect pentru toata viata si pentru legatura dintre ceea ce mancam si modul in care actionam in lume.

50. Diferite alimente se potrivesc cu diferite sarbatori si sarbatori iudaice. Pentru cina de Paste, evreii inca mananca paine plata crocanta numita matza. Painea facuta pentru cina de Sabat se numeste challah.

Add Comment