Top 10 Beneficii Telina Apio

beneficii telina apio

Fie in supe, fie in tavile de legume sau in unt de arahide, majoritatea oamenilor consuma cel putin ocazional telina intr-un fel sau altul. Acesta este un lucru bun, deoarece printre beneficiile telinei – ca sa nu mai vorbim de semintele de telina – se numara faptul ca este bogata in antioxidanti si enzime benefice, precum si in fibre si anumite vitamine si minerale.

Cu multi ani in urma, parti din aceasta leguma erau de fapt administrate ca agenti antihipertensivi naturali in medicina populara. Mai recent, studiile farmacologice au demonstrat atat activitati antioxidante, cat si antiinflamatorii in cadrul telinei, care pot contribui la imbunatatirea markerilor de sanatate a inimii.

In plus, ca furnizor de flavonoide si polifenoli, alte beneficii includ capacitatea sa de a sustine sanatatea ficatului, a pielii, a ochilor si a aparatului digestiv.

Ce este telina?

Telina, care are denumirea stiintifica Apium graveolens, este o leguma din familia de plante numita Apiaceae. Este o leguma extrem de veche, inregistrarile aratand ca parti ale plantei au fost gasite in mormantul faraonului „Regele Tutankhamon”, care a murit in anul 1323 i.Hr.

In trecut, telina era cultivata ca leguma mai ales in lunile de iarna si la inceputul primaverii. Oamenilor le placea mai ales sa o manance pentru a ajuta la „curatare” si credeau ca actiona ca un tonic natural de detoxifiere care putea preveni imbolnavirile.

Dupa cum stim, se pare ca, de fapt, pare sa ajute la detoxifiere datorita calitatilor sale hidratante si a continutului nutritional.

Cei mai multi oameni aleg sa manance tulpinile de telina, dar frunzele verzi si semintele acestei legume sunt, de asemenea, comestibile si benefice. De exemplu, frunzele sunt un adaos excelent pentru amestecurile si supele, iar semintele – care pot fi gasite fie sub forma de seminte intregi, fie sub forma de extracte – au unele beneficii impresionante pentru sanatate pe cont propriu, cum ar fi faptul ca ajuta la scaderea inflamatiilor si la combaterea infectiilor bacteriene

Informatii nutritionale

Este telina un superaliment? Desi s-ar putea sa nu fie la fel de densa din punct de vedere nutritional ca alte legume, beneficiile nutritionale ale telinei includ faptul ca este o sursa buna de vitamina K, vitamina C, potasiu, acid folic si vitamina B6.

De asemenea, are aproximativ 95 la suta apa, motiv pentru care este atat de saraca in calorii.

Potrivit Departamentului de Agricultura al SUA, o cana de telina tocata, cruda (aproximativ 100 de grame) contine aproximativ:

16,2 calorii
3,5 grame de carbohidrati
0,7 grame de proteine
0,2 grame de grasimi
1,6 grame de fibre
29,6 micrograme de vitamina K
453 unitati internationale de vitamina A
36,5 micrograme de acid folic
263 miligrame de potasiu
3,1 miligrame de vitamina C
0,1 miligrame de mangan
0,1 miligrame de vitamina B6
40,4 miligrame de calciu
0,1 miligrame de riboflavina
11,1 miligrame de magneziu

In plus, este o sursa decenta de fibre dietetice, mai ales atunci cand mancati mai mult de o ceasca la un moment dat, ceea ce inseamna ca poate avea beneficii digestive.

Avand in vedere ca are un procent ridicat de apa si electroliti – inclusiv aproximativ 80 de miligrame de sodiu pe cana, ceea ce este destul de mare pentru o leguma – poate ajuta la prevenirea simptomelor de deshidratare, actionand in acelasi timp ca un diuretic natural care reduce balonarea.

Beneficii telina pentru sanatate

Care sunt beneficiile consumului de telina? Iata cateva motive pentru a adauga aceasta leguma in dieta ta:

1. Poate ajuta la scaderea colesterolului ridicat si a glicemiei

Telina poate avea unele efecte de scadere a colesterolului datorita unui compus unic numit 3-n-butilftalida (BuPh) care a fost raportat ca avand o actiune de scadere a lipidelor. Cercetatorii cred ca aceasta leguma are probabil si multi alti compusi protectori care sunt inca in curs de cercetare.

Intr-un studiu, atunci cand sobolanii au fost hraniti cu o dieta bogata in grasimi timp de opt saptamani, cei carora li s-a administrat extract de telina au prezentat niveluri semnificativ mai scazute de lipide in sange, in comparatie cu grupul de control al sobolanilor care nu au primit extract de telina. Grupul suplimentat cu extract de telina a inregistrat o reducere benefica a concentratiilor serice de colesterol total (TC), de colesterol cu lipoproteine cu densitate scazuta (LDL-C) si de trigliceride (TG).

In plus, s-a constatat ca extractele obtinute din aceasta leguma ajuta la scaderea semnificativa a nivelului de glucoza plasmatica la adultii care sunt prediabetici.

2. Poate scadea inflamatia

Telina contine antioxidanti si polizaharide care sunt cunoscute pentru ca actioneaza ca antiinflamatoare, in special antioxidanti flavonoizi si polifenoli. Cercetarile indica faptul ca acestia sustin sanatatea generala, in special pe masura ce cineva imbatraneste, prin combaterea daunelor provocate de radicalii liberi (sau stresul oxidativ) care pot duce la deteriorarea celulara si inflamatie.

Cercetatorii au identificat peste o duzina de tipuri diferite de compusi nutritionali si antioxidanti care sunt responsabili de beneficiile produselor din telina. Acestia includ acizi fenolici precum acidul cafeic si acidul ferulic, plus flavanoli precum quercetina.

Datorita potentialului sau de scadere a inflamatiei, telina poate fi utila pentru tratarea unei game largi de afectiuni care sunt agravate de inflamatie, inclusiv:

  • dureri articulare (cum ar fi cele cauzate de artrita)
  • guta
  • infectii renale si hepatice
  • afectiuni ale pielii
  • sindromul intestinului iritabil
  • si multe altele

Consumul de flavonoide din alimentele vegetale a fost asociat chiar si cu reduceri ale inflamatiilor care afecteaza creierul.

3. Pot ajuta la prevenirea sau tratarea hipertensiunii arteriale

Se crede ca anumiti nutrienti care se gasesc in telina pot ajuta la scaderea tensiunii arteriale, actionand ca un relaxant al muschilor netezi si imbunatatind fluxul de calciu si potasiu in si din celule. Exista, de asemenea, unele dovezi ca extractul de telina poate ajuta vasele de sange sa se extinda si sa se contracte, sa imbunatateasca fluxul sanguin si sa ajute la sanatatea generala a inimii.

4. Poate ajuta la prevenirea ulcerelor

Aceasta leguma poate ajuta la prevenirea sau reducerea formarii ulcerelor dureroase datorita unui tip special de extract de etanol care este util in protejarea mucoasei tractului digestiv.

Cercetatorii cred ca telina hraneste stomacul, colonul si intestinele datorita prezentei unor constituenti chimici, cum ar fi flavonoidele, taninurile, uleiurile volatile si alcaloizii. Acesti compusi controleaza nivelul de acid gastric eliberat, imbunatatind in acelasi timp nivelul mucusului protector.

Un studiu din 2010 publicat in Journal of Pharmaceutical Biology a constatat ca extractul de telina are, de asemenea, capacitatea de a reface in mod semnificativ nivelurile epuizate de mucus gastric care este necesar in mucoasa stomacului pentru a preveni formarea de mici gauri si deschideri.

5. Poate proteja sanatatea ficatului

Intr-un studiu, atunci cand sobolanii au fost hraniti cu telina (impreuna cu cicoare si orz), sobolanii au experimentat o reducere a cantitatii de grasime periculoasa acumulata in ficat, precum si imbunatatiri ale functiei enzimelor hepatice si ale nivelului de lipide din sange.

Cercetatorii au descoperit ca, cu cat li s-a administrat mai multa telina, cicoare si orz sobolanilor din acest studiu special, cu atat sanatatea ficatului lor s-a imbunatatit mai mult.

6. Poate avea beneficii pentru pierderea in greutate

Telina este extrem de saraca in calorii si poate fi un aliment valoros pentru a va ajuta sa pierdeti in greutate, datorita capacitatii sale de a furniza nutrienti vitali si de a ajuta la reglarea metabolismului lipidic (grasimi).

Pe langa continutul sau nutritional, in special aportul de antioxidanti, electroliti si vitamine si minerale, contine apa si fibre care pot ajuta la senzatia de satietate prin adaugarea de volum la mese. Consumul de telina intreaga ofera mai multe fibre decat sucul, asa ca aceasta poate fi cea mai buna optiune.

7. Poate sustine digestia si reduce balonarea

Semintele de telina contin un compus inodor si uleios cunoscut sub numele de NBP care are un efect diuretic si ajuta organismul sa se detoxifice. Intr-un studiu care a implicat sobolani publicat in Journal of Medicinal Foods mentionat mai sus, volumul de urina a fost semnificativ mai mare atunci cand sobolanilor li s-a administrat extract de telina in comparatie cu un grup de control.

Beneficiile digestive ale telinei se datoreaza in parte efectelor sale diuretice – si, de asemenea, pentru ca stimuleaza circulatia in interiorul intestinelor, ajutand astfel la imbunatatirea digestiei si la ameliorarea balonarii si a umflaturilor cauzate de retentia de apa. Studiile sugereaza, de asemenea, ca, atunci cand este folosita in suc de legume, poate furniza polifenoli si fibre si care pot avea efecte de tip prebiotic, sustinand cresterea probioticelor benefice.

Va intrebati: „Dar nu contine sodiu?”. Telina are aproximativ 35 de miligrame de sodiu intr-o tulpina, insa aceasta este o cantitate mica in schema lucrurilor, mai ales daca urmati o dieta echilibrata.

Chiar si majoritatea persoanelor care urmeaza o dieta saraca in sodiu se pot bucura de aceasta leguma, atata timp cat nu consuma cantitati excesive.

8. Contine proprietati antimicrobiene care combat infectiile

Semintele de telina au fost de fapt folosite de secole ca un medicament pe baza de plante cu efecte antibacteriene raportate. Un raport din 2009 publicat in Journal of Pharmacy and Pharmacology a demonstrat ca produsele din telina contin componente antimicrobiene speciale.

Exista unele dovezi ca ar putea, de asemenea, sa purifice si sa reduca semnificativ cresterea bacteriilor, sustinand in mod natural imunitatea impotriva infectiilor bacteriene.

9. Poate ajuta la prevenirea infectiilor tractului urinar

Deoarece telina ajuta la reducerea acidului uric si stimuleaza productia de urina, este benefica pentru combaterea infectiilor bacteriene din cadrul tractului digestiv si al organelor de reproducere. Similar cu afinele, care sunt cunoscute pentru combaterea infectiilor tractului urinar (ITU), telina poate ajuta la prevenirea infectiilor urinare, precum si a tulburarilor vezicii urinare, a problemelor renale si, eventual, chiar a chisturilor de pe organele de reproducere.

10. Poate avea efecte anticancerigene

Telina face parte din aceeasi familie de plante ca si legumele care protejeaza impotriva cancerului, cum ar fi morcovii, telina, feniculul, patrunjelul si pastarnacul, care toate contin compusi chimio-protectorii numiti poliacetileni. Studiile timpurii au aratat ca poliacetilenii ajuta la reducerea toxicitatii si lupta impotriva formarii cancerului, in special a cancerului de san, a cancerului intestinal si a leucemiei.

Poliacetinele au multe efecte de stimulare a sistemului imunitar, inclusiv capacitati de combatere a tumorilor care impiedica celulele mutante sa prolifereze. Potrivit cadrelor didactice din cadrul Departamentului de Stiinte Agricole de la Universitatea Aarhus din Danemarca, „poliacetilenele au demonstrat multe bioactivitati interesante, inclusiv activitati antiinflamatorii, antiagregante plachetare, citotoxice, antitumorale, precum si activitate impotriva bacteriilor si micoplasmelor”.

Si asta nu e tot. Telina contine flavonoide numite apigenina si luteolina, care s-au dovedit a induce moartea celulelor canceroase.

Cum se cultiva/cum se depoziteaza

Sunteti interesati sa o cultivati dumneavoastra? Este considerata o cultura de sezon lung si oarecum greu de cultivat, deoarece are nevoie de umiditate constanta si nu rezista foarte bine la caldura. Creste cel mai bine in climatele racoroase si umede si poate fi gasit in majoritatea perioadelor anului, mai ales in lunile de toamna pana in cele de iarna.

Stiind ca este una dintre legumele cele mai stropite cu chimicale care exista, cautati intotdeauna telina organica ori de cate ori este posibil pentru a obtine cele mai multe beneficii fara a consuma toxine si chimicale. „Dirty Dozen” al Environmental Working Group arata ca este de obicei stropita cu mai multe tipuri de pesticide.

Iata cateva sfaturi pentru a cumpara telina si a o depozita acasa:

  • Cand alegeti telina, asigurati-va ca tulpinile sunt ferme, de culoare verde stralucitor si nu sunt prea flexibile. Daca tulpinile au inca frunzele atasate, cautati frunzele de un verde viu colorat, care nu sunt ofilite.
  • Nu spalati tulpinile imediat dupa ce le aduceti acasa, deoarece acest lucru le poate face sa se strice mai repede. Pastrati tulpinile uscate, invelite intr-un prosop de hartie daca doriti, in interiorul frigiderului timp de aproximativ cinci pana la cel mult sapte zile. Dupa aceasta perioada, telina tinde sa devina moale, iar continutul sau nutritiv incepe sa scada.
  • De asemenea, nu este recomandat sa congelati aceasta leguma, deoarece se ofileste usor si devine moale odata decongelata.

Cum se utilizeaza

Iata cum sa consumi telina odata ce o iei acasa de la magazinul alimentar:

  • Pentru a o curata si a o taia, aruncati mai intai baza care este de obicei ferma si alba.
  • Frunzele sunt o sursa buna de vitamine si minerale, la fel ca si tulpinile, asa ca nu le irositi! Puteti pastra frunzele si le puteti folosi in retete, cum ar fi supe, tocanite sau un sote.
  • Clatiti bine tulpinile si frunzele pentru a indeparta orice murdarie si apoi taiati tulpinile in bucati.

Cata telina ar trebui sa mananci pe zi? Aproximativ o ceasca pe zi este o cantitate buna, insa este posibil sa ajungeti sa folositi mai multa daca faceti des suc de telina.

In comparatie cu fierberea sau prajirea, fierberea la aburi este o optiune mai buna, deoarece pastreaza mai multi antioxidanti intacti. Compusii telinei, inclusiv flavonoidele si polifenolii, sunt nutrienti delicati care se pot pierde atunci cand o gatiti prea mult.

Cel mai bine este sa o mananci cruda sau sa o gatesti usor, cum ar fi sa o gatesti la aburi timp de cateva minute pentru a o inmuia.

Nu sunteti sigur ce sa faceti cu ea dupa ce ati cumparat-o? Incearca sa adaugi cate putin intr-o salata, salata de oua sau de ton, intr-o oala mare de supa, in amestecuri, smoothie-uri sau suc de telina.

De asemenea, este o gustare sanatoasa si cu putine calorii atunci cand este inmuiata in hummus sau in alt produs tartinabil.

Riscuri si efecte secundare

De ce ar putea fi telina rea pentru tine? Desi o alergie nu este foarte frecventa, telina se numara printre un grup mic de alimente care este asociat cu provocarea unor reactii alergice severe in unele cazuri, asemanatoare cu o alergie la arahide.

Atunci cand cineva care este alergic la telina este expus la uleiurile sale, expunerea poate provoca efecte secundare potential fatale. Semintele de telina contin cele mai ridicate niveluri de continut de alergeni, care nu sunt distruse in timpul gatitului, astfel incat ar trebui sa fie complet evitate de oricine are o alergie alimentara cunoscuta.

Este posibil ca anumite persoane sa fie nevoite sa limiteze cantitatea de aceasta leguma pe care o consuma daca sunt sensibile la oxalati – de exemplu, daca au antecedente de pietre la rinichi. Acesta este un aspect care trebuie discutat cu medicul dumneavoastra daca vi se aplica.

Concluzie

  • Beneficiile telinei se datoreaza faptului ca este o sursa buna de antioxidanti si enzime benefice, pe langa vitaminele si mineralele, cum ar fi vitamina K, vitamina C, potasiu, acid folic si vitamina B6.
  • S-a demonstrat ca ajuta la sustinerea sanatatii inimii, la scaderea inflamatiei, la combaterea ulcerului, la stimularea digestiei, la reducerea balonarii si multe altele.
  • Datorita aportului sau de polifenoli, fibre, proprietati antimicrobiene si alti compusi, este o leguma buna pentru sanatatea intestinelor, imunitate si multe altele.
  • Incercati cateva in salata de ton sau de oua, in supe, sucuri si smoothie-uri. In timp ce prepararea sucului este, de asemenea, o optiune, acest lucru va duce la un aport mai mic de fibre.

 

Add Comment