100 Lucruri Despre Austria

steag austria

Austria, oficial Republica Austria, este o tara din Europa Centrala. Are o suprafata de 83.871 km patrati. Capitala si cel mai mare oras al tarii este Viena. Limba sa oficiala este germana; euro (€) (EUR) este moneda oficiala. Cele opt tari cu care se invecineaza sunt Cehia, Germania, Ungaria, Italia, Liechtenstein, Slovacia, Slovenia si Elvetia. Austria este o tara fara iesire la mare. Terenul sau este foarte muntoasa. Cu aceste fapte uimitoare despre Austria, haideti sa invatam despre istoria, geografia, cultura, oamenii si multe altele.

1. Austria, care a fost candva centrul de putere al marelui Imperiu Austro-Ungar, a fost redusa la o mica republica dupa infrangerea sa in Primul Razboi Mondial (28 iulie 1914 – 11 noiembrie 1918).

2. In secolele al XVII-lea si al XVIII-lea, Austria a fost o mare putere a Europei.

3. Austria a fost ocupata de numeroase triburi celtice in perioada preromana.

4. Austria a devenit independenta la 26 octombrie 1955.

5. Dupa prabusirea in 1918 a Imperiului austro-ungar, tara a cunoscut mai mult de 25 de ani de turbulente sociale si economice.

6. Austria este, de asemenea, tara in care au fost emise primele carti postale. 7. Ca suprafata, Austria este putin mai mica decat Maine (stat american).

7. Viena a fost implicata in noua razboaie majore in secolul al XIX-lea. 8. In secolul al XIX-lea, speranta medie de viata in Viena era de aproximativ 38 de ani.

8. Mozartkugel – cea mai buna ciocolata austriaca originara din locul de nastere al lui Mozart.

9. Intre 1938 si 1945, Austria a fost sub controlul Germaniei naziste. Din 1945 pana in 1955 s-a aflat sub controlul fortelor aliate.

10. Muzeul Vienez al Ceasurilor este locul in care sunt pastrate peste 1.000 de ceasuri. Centrul de atractie al muzeului este ceasul astronomic care a fost construit in 1679.

11. Biblioteca Nationala Austriaca situata in Viena, finalizata in 1726, este una dintre cele mai importante biblioteci din lume. Biblioteca are o colectie care dateaza din secolul al XIV-lea, iar astazi gazduieste peste 2,5 milioane de carti. Biblioteca a fost in trecut biblioteca curtii Habsburgilor.

12. Austria a jurat sa adopte o pozitie neutra dupa razboaiele mondiale.

13. Cel mai inalt punct al tarii se afla la 3.798 m – Grossglockner (Prima ascensiune: 28 iulie 1800; locatia: Carintia si Tirolul de Est, Austria.)

14. Un procent foarte mic de austrieci este implicat in agricultura (ponderea productiei agricole este mai mica de 1,5 % din PIB.) Dimensiunea medie a unei ferme in Austria este de 45 de acri.

15. Austria este, de asemenea, considerata ca fiind „tara europeana cu agricultura ecologica nr. 1”. Austriecii pun accentul pe calitate mai degraba decat pe cantitate. Tara promoveaza reducerea utilizarii ingrasamintelor chimice si a pesticidelor.

16. Randamentele austriece la porumb sunt, in medie, mai mari decat in Statele Unite ale Americii. 17. Austria respinge utilizarea biotehnologiei pentru productia de culturi.

17. Este, de asemenea, prima tara din lume care a inregistrat prima ferma ecologica (1927) si, de asemenea, prima tara care a stabilit reglementari nationale pentru agricultura ecologica.
Harta Austriei

18. Austria are 9 landuri federale – Viena, Burgenland, Carintia, Austria Inferioara, Austria Superioara, Salzburg, Styria, Tirol si Vorarlberg.

19. Austria se intinde pe 360 de mile de la est la vest.

20. Lacul Neusiedl este cel mai mare lac natural din Austria. Are o suprafata de 315 kilometri patrati si o lungime de 36 de kilometri.

21. Tara isi acopera peste 70% din necesarul de energie electrica prin intermediul surselor de energie regenerabila.

22. Tara se afla in centrul traficului european intre est si vest, de-a lungul marii rute comerciale danubiene dintre nord si sud.

23. Tara are cea mai lunga granita cu Germania, care are o lungime de aproximativ 800 de kilometri.

24. Austria, Elvetia si Luxemburg sunt putinele tari fara iesire la mare din Europa.

25. Portul Viena este cel mai mare port fluvial austriac si unul dintre cele mai mari porturi de pe Dunare, cu o capacitate totala de trafic anual de aproximativ 12 milioane de tone de marfa.

26. Fotbalul, voleiul, baschetul, baletul si dansul, sunt printre cele mai populare activitati sportive din tara.

27. Viena este capitala si cel mai mare oras din tara.

28. Exista 26 de tari Schengen – Austria, Belgia, Republica Ceha, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Elvetia si Ungaria. Nu sunt puse in aplicare pasapoartele si nici alte tipuri de control la frontierele reciproce ale acestor 26 de tari membre. Regiunea acopera o populatie de peste 400 de milioane de persoane si functioneaza ca un singur stat in ceea ce priveste calatoriile internationale.

29. Austria si Elvetia sunt numite capitala sporturilor de iarna din Europa.

30. Austria este, de asemenea, renumita pentru orasele istorice, satele si peisajele magnifice ale Alpilor.

31. Fluviul Dunarea este al doilea cel mai lung fluviu din Europa, dupa fluviul Volga. Isi are originea in Germania si curge prin Austria, Slovacia, Ungaria, Croatia, Serbia, Romania, Bulgaria, Moldova si Ucraina. Fluviul are o lungime de aproximativ 2880 km si se varsa in Marea Neagra. Este singurul rau din lume care traverseaza zece tari.

32. 2/3 din Austria este acoperita de paduri si pajisti. Padurile reprezinta 2/5 din suprafata tarii. Prin urmare, Austria este una dintre cele mai dens impadurite tari din Europa Centrala.

33. Cel mai mare sistem de pesteri de gheata din lume – Eisriesenwelt – apartine Austriei. Sistemul este situat in Werfen, la aproximativ 40 km sud de Salzburg. Mai mult de 200.000 de turisti viziteaza pesterile de gheata in fiecare an.

34. Tara gazduieste, de asemenea, cea mai veche gradina zoologica din lume – The Tiergarten Schönbrunn. Aceasta este situata pe terenul celebrului Palat Schönbrunn din Viena, Austria. A fost fondata in 1752. Gradina zoologica gazduieste peste 700 de specii de animale, unele dintre ele amenintate. Scopul sau principal este de a oferi un centru pentru conservarea speciilor si a naturii in general.

35. Cascada Krimml este cea mai inalta cascada din Austria si din Europa Centrala. Are o inaltime de 380 m si este o cascada in trepte. Exista trei trepte; treapta superioara – 100m, treapta de mijloc – 140m, iar cea mai joasa treapta – 140m.

36. Fluviul Dunarea, care are o lungime de 2.860 km, este principala cale navigabila a tarii.

37. Ibexul este o specie de capre de munte din Austria. Acestea se gasesc in Alpi. Au fost aproape disparute, dar au fost restabilite in ultimii ani.

38. Ploaia acida este o problema in Austria. Aproape 37% din padurile tarii au suferit daune din cauza ploilor acide si a altor forme de poluare.

39. Neusiedler See este cel mai jos punct din Austria, la 115 m deasupra nivelului marii.

40. Doua treimi din tara se afla la peste 500 m.

41. In unele parti ale tarii, ploua foarte mult, aproape de peste 200 de ori pe an.

42. Austria imparte cea mai lunga granita cu Germania.
Despre economia si afacerile din Austria

43. Austria exporta aproximativ 30% din vinul produs in tara.

44. Austria are al treilea cel mai mare venit pe cap de locuitor din turism din Uniunea Europeana. Tara atrage peste 30 de milioane de turisti in fiecare an.

45. Austria este una dintre cele mai bogate tari pe cap de locuitor din lume. PIB-ul pe cap de locuitor al Austriei (PPP) este de 47.700 de dolari (2016 est.)

46. Austria a adoptat moneda euro la 1 ianuarie 1999. Cu toate acestea, moneda a existat doar ca „moneda de contabilitate”. La 1 ianuarie 2002, in Austria au fost introduse bancnotele si monedele euro. Schillingul si euro au avut un statut de mijloc legal de plata, care s-a incheiat la 28 februarie 2002.

47. Centrala nucleara Zwentendorf, situata in apropiere de Viena, Austria, este singurul reactor din lume care a fost construit in intregime, dar care a fost scos de la naftalina inainte de a fi pus in functiune.

48. Din cauza incetinirii economiei dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, un numar mare de austrieci au emigrat in SUA, Canada si Australia.

49. Majoritatea taxiurilor din Austria sunt Mercedes.

50. Exista in total 21 de laureati ai Premiului Nobel din Austria. 51. Bertha von Suttner este prima femeie care a primit in exclusivitate Premiul Nobel pentru Pace. Inaintea ei, Marie Curie castigase premiul, dar a facut-o impreuna cu sotul ei, Pierre Curie, in 1903. Vedeti lista laureatilor Nobel in functie de tara.

51. Familiile austriece sunt mici si aspectul conteaza foarte mult pentru ele. Sunt oameni meticulosi.

52. Germana este limba oficiala a Austriei. Cu toate acestea, exista si alte cateva limbi oficiale locale, printre care slovena, maghiara, croata si croata din Burgenland.

53. Localnicii invata sa schieze atunci cand sunt in primii ani de viata.

54. Majoritatea locuitorilor din Austria vorbesc germana austriaca, care este un dialect al limbii germane.

55. Austria se afla pe locul 24 in clasamentul Indexului de dezvoltare umana.

56. Austria a devenit membra a Uniunii Europene in 1995. Finlanda si Suedia au aderat, de asemenea, la Uniunea Europeana in acelasi an.

57. Austria a devenit cel de-al 70-lea membru al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) la 14 decembrie 1955.

58. Austria este, de asemenea, membru fondator al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE). Organizatia are 35 de tari membre pana in prezent.

59. Austria face parte, de asemenea, din Europa fara frontiere. Studenti din diferite tari europene studiaza este Austria si viceversa.

60. Bavaria (Germania de Sud) este o ruda culturala apropiata a Austriei.

61. Austria este, de asemenea, cotata ca fiind a cincea cea mai patriotica tara din lume. Multi austrieci isi deriva identitatea din statul/regiunea din care fac parte.

62. Austriecii sunt foarte ospitalieri. Le place sa manance, sa bea si sa stea de vorba cu prietenii si rudele.

63. Austriecii au, de asemenea, unul dintre cele mai ridicate standarde de viata din lume.

64. Presedintele Austriei este ales de catre popor pentru un mandat de 6 ani. Cu toate acestea, presedintele este doar un reprezentant. Cancelarul federal conduce operatiunile zilnice ale tarii.

65. Etnicii austrieci constituie marea majoritate a populatiei sale.

66. Austria este singura natiune din Uniunea Europeana care nu este membra a NATO.

67. Beethoven, considerat pe scara larga drept cel mai mare pianist si compozitor al tuturor timpurilor, s-a nascut in Germania la 16 decembrie 1770. A murit la varsta de 56 de ani in Austria. A compus unele dintre cele mai importante lucrari ale sale in ultimii 10 ani de viata. In mod special, in ultimii sai ani de viata nu a putut auzi.

68. Hitler, celebrul conducator, era austriac si nu german. S-a nascut in Austria-Ungaria la 20 aprilie 1889.

69. In Austria se afla si cel mai vechi restaurant inca in functiune din lume – St. Peter Stiftskeller. Acesta a fost infiintat in anul 803, iar acum este inca operational si are o vechime de peste 1200 de ani. Se spune ca aici au fost serviti Cristofor Columb, Johann Georg Faust si Wolfgang Amadeus Mozart.

70. Viena gazduieste peste 300.000 de morminte in cimitirul sau central. Viena are aproximativ 52 de cimitire suburbane. Cimitirul Central din Viena este unul dintre cele mai mari cimitire din lume – ocupa 2,5 milioane de metri patrati. Contrar a ceea ce sugereaza numele, cimitirul nu este situat in orasul Viena, ci la periferie.

71. Inmormantarile au devenit o obsesie costisitoare in tara, iar oamenii puneau bani deoparte pentru inmormantarea lor speciala.

72. Viena se numara, de asemenea, printre cele mai locuibile orase din lume. Se situeaza pe pozitia a doua pe lista celor mai bune zece orase din lume in care se traieste cel mai bine, plasat imediat dupa Melbourne, care este in fruntea listei.

73. Parintele psihanalizei – Sigmund Freud (6 mai 1856 – 23 septembrie 1939) este un austriac.

74. Parintele efectului Doppler – Christian Doppler (29 noiembrie 1803 – 17 martie 1853) s-a nascut in Salzburg, Austria. Efectul Doppler afirma ca frecventa observata a unei unde depinde de viteza relativa a sursei si a observatorului.

75. Parintele geneticii moderne – Gregor Mendel (20 iulie 1822 – 6 ianuarie 1884) este, de asemenea, un austriac.

76. Wolfgang Amadeus Mozart (27 ianuarie 1756 – 5 decembrie 1791), nascut la Salzburg, se numara, de asemenea, printre austriecii celebri. A fost recunoscut pe scara larga ca fiind unul dintre cei mai mari compozitori din istoria muzicii occidentale. A fost inzestrat cu o memorie aproape perfecta. A compus inca de la varsta de cinci ani.

77. Beethoven, care a trait cea mai mare parte a vietii sale in Austria, s-a confruntat cu surzenia incepand cu varsta de 26 de ani. A produs unele dintre cele mai bune lucrari din viata sa – Simfonia nr. 9 in re minor.

78. Ernst Mach (18 februarie 1838 – 19 februarie 1916) a introdus sistemul numarului Mach in 1887. Viteza sunetului se masoara in numere Mach. Raportul dintre viteza proprie si cea a sunetului este numit numar Mach in onoarea sa. Viteza sunetului (1 Mach) este egala cu 1234,8 kilometri pe ora.

79. In 2017, Austria este a 95-a cea mai populata tara din lume. (8.754.413 – iulie 2017 Est.)

80. Libertatea de religie este un drept fundamental in Austria.

81. Mai mult de 50 % dintre barbatii si 20 % dintre femeile din Austria sunt supraponderali. Aceste statistici sunt cele mai ridicate din Uniunea Europeana.

82. Scoala spaniola de echitatie din Viena este renumita in intreaga lume pentru armasarii Lipizzan. Aici, caii sunt dresati folosind metode traditionale vechi de sute de ani. Lipizzanul este una dintre cele mai vechi rase de cai din Europa (400 de ani si mai mult).

83. Austria are, de asemenea, unul dintre cei mai bine platiti bucatari din lume – Wolfgang Puck. Averea sa neta este estimata la 75 de milioane de dolari.

84. Austria este unul dintre cei mai buni reciclatori din Europa. Tara recicleaza aproape 63% din deseurile pe care le produce.

85. Austriecii muncesc cele mai multe ore – 45 de ore pe saptamana, dintre celelalte categorii de populatie activa din tarile din Uniunea Europeana.

86. Punctualitatea este o trasatura valoroasa in Austria.

87. Magazinele cu amanuntul si magazinele alimentare sunt inchise duminica.

88. Se pot obtine bani dupa ce se returneaza sticlele de bere la magazinul alimentar. Acesta este unul dintre motivele pentru care sunt lideri in reciclarea deseurilor.

89. Austriecii prefera raul sau lacul in locul piscinei.

90. In Austria, oamenii raman intr-o relatie mai mult timp decat in alte tari. Cuplurile se casatoresc de obicei dupa 8 si mai multi ani de relatii.

91. Din cauza confuziei dintre Austria si Australia, un numar mare de trimiteri postale au fost livrate in Australia in loc de Austria. Prin urmare, oficiile postale australiene au fost nevoite sa foloseasca o stampila speciala din cauciuc pe care scria „redirectionat catre Austria in Europa”.

92. Cartofii sunt populari in aceasta tara. Cartofii sunt serviti feliati si prieteneste, dar si la tigaie.

93. La micul dejun, austriecilor le place sa consume paine si chifle facute din faina alba si integrala, care se cupleaza cu muesli.

94. Tara este renumita si pentru deserturile si prajiturile dulci – Sachertorte, care este o prajitura cu ciocolata si Strudel, care este o rulada de patiserie umpluta cu mere si branza de vaci.

95. Gelato poate fi gasit peste tot in tara.

96. Mancarea austriaca este influentata de traditiile maghiare, germane si italiene.

97. Carnea de porc, de vita si de vitel sunt continutul principal al unora dintre cele mai preferate mancaruri austriece.

98. Austria are, de asemenea, unul dintre cele mai vechi steaguri din lume.

99. Viena, capitala Austriei, gazduieste cel mai mare Emerald din lume.

100. De 100 de ani, schiul alpin este cel mai popular sport din Austria. Viteze de pana la 130 km/h (81 mph) sunt obisnuite in competitiile internationale. Primul manual de schi a fost publicat in Austria in 1897 de Mathias Zdarsky. Probabil primul instructor de schi din Austria, acesta a fost un pionier timpuriu al schiului.

Add Comment