Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152
Top 6 Beneficii Coacaze Negre – Topist.ro

Top 6 Beneficii Coacaze Negre

beneficii coacaze negre

Bogat in substante nutritive, versatil si plin de beneficii pentru sanatate, coacazul negru poate ca nu este bine cunoscut in intreaga lume, dar ar trebui sa fie.

Cu dovezi emergente care arata ca coacazul negru poseda proprietati antioxidante, antibacteriene si antivirale si poate fi util in incetinirea cresterii cancerului, in cresterea imunitatii si chiar in prevenirea bolilor de ochi, aceasta boaba acra ar trebui sa fie un must-try pe lista tuturor.

Nu numai ca va puteti bucura de aceasta boaba aromata de una singura, dar poate fi, de asemenea, un adaos delicios la orice, de la produse de patiserie la glazuri si multe altele. Pentru si mai multa comoditate adaugata, puteti, de asemenea, sa va puneti o capsula rapida de ulei de coacaze negre pentru a obtine o megadosa instantanee a numeroaselor sale beneficii pentru sanatate.

Fie ca auziti pentru prima data de coacazele negre sau ca sunt de mult timp preferate in gospodaria dvs., aceste fructe de padure acrisoare sunt bogate in beneficii pentru sanatate si pot fi un adaos nutritiv la orice dieta.

Ce sunt coacazele negre?

Cunoscut sub denumirea stiintifica Ribes nigrum, coacazul negru apartine familiei de plante de coacaze. Acest arbust mic este originar din anumite parti ale Europei de nord si centrale, precum si din Siberia si se dezvolta in temperaturile scazute intalnite in aceste regiuni.

Timp de mai bine de o jumatate de secol, cultivarea si importul de coacaze negre au fost interzise in multe parti ale Statelor Unite, ceea ce i-a conferit denumirea de „fructul interzis”. Se credea ca raspandeste o ciuperca ce ameninta industria lemnului.

Astazi, cresterea comerciala este permisa, deoarece arborii afectati sunt crescuti pentru a rezista la astfel de amenintari.

Planta este acum cultivata in scop comercial si intern pentru fructele sale acide si dense in nutrienti.

Arbustul de coacaz negru poate produce pana la 5 kg de fructe de padure comestibile de culoare violet inchis in fiecare an. Boabele au un gust acrisor si pot fi consumate crude sau folosite pentru a face gemuri, jeleuri si sucuri aromate.

Beneficiile coacazului negru

1. Bogat in antociani

Pigmentul violet intens al coacazului negru este atribuit continutului sau ridicat de antociani. Antocianii sunt pigmenti vegetali care produc o nuanta rosie, violet sau albastra in functie de pH-ul lor.

Coacazele negre contin o buna varietate de antociani diferiti, unele studii aratand ca acestea contin pana la 15 tipuri unice.

Pe langa rolul lor de pigment vegetal, antocianii poseda, de asemenea, multe proprietati care favorizeaza sanatatea. Cercetarile sugereaza ca antocianii pot juca un rol in sanatatea inimii, iar studiile au aratat ca acestia pot imbunatati obezitatea si chiar diabetul.

De asemenea, ele actioneaza ca antioxidanti, care sunt compusi care neutralizeaza radicalii liberi daunatori pentru a preveni deteriorarea celulelor, precum si bolile cronice.

Pe langa coacazele negre, alte alimente bogate in antociani sunt fructele de padure, vinetele, varza rosie si strugurii. Includerea unei cantitati bune din aceste alimente in dieta dumneavoastra poate avea un impact de durata asupra sanatatii dumneavoastra.

2. Ajuta la reducerea cresterii cancerului

Unul dintre cele mai impresionante beneficii ale plantei de coacaz negru este efectul sau potential asupra cancerului. Datorita continutului sau ridicat de antocianina, unele cercetari au descoperit ca extractul de coacaze negre poate ajuta la incetinirea cresterii cancerului.

Intr-un studiu in eprubeta realizat de Northeastern Ohio Universities Colleges of Medicine and Pharmacy, extractul de coacaz negru a fost capabil sa ajute la inhibarea cresterii celulelor canceroase hepatice.

Un alt studiu realizat in Japonia a constatat ca extractul de coacaze negre a blocat raspandirea celulelor canceroase de san si endometriale.

Alte cercetari publicate in Journal of Medicinal Food au aratat ca extractul de coacaze negre poate fi, de asemenea, eficient in distrugerea celulelor canceroase din stomac si esofag.

3. Promoveaza sanatatea ochilor

Glaucomul este un grup de boli oculare care pot provoca vedere incetosata si distorsionata si pot duce chiar la orbire. Acesta este, de obicei, un rezultat al deteriorarii nervului optic, nervul care leaga creierul de ochi.

Unele studii arata ca compusii care se gasesc in coacazele negre ar putea ajuta la prevenirea glaucomului si la promovarea sanatatii ochilor dumneavoastra.

Un studiu efectuat in Japonia si publicat in Journal of Ocular Pharmacology and Therapeutics a concluzionat ca suplimentarea pacientilor cu glaucom cu extract de coacaze negre a fost capabila sa scada nivelurile de endotelina-1, un tip de hormon despre care se crede ca ar contribui la dezvoltarea glaucomului.

Un alt studiu de doi ani, randomizat, controlat cu placebo, realizat tot in Japonia, la Scoala de Medicina a Universitatii de Medicina din Sapporo, a constatat ca antocianii de coacaz negru au ajutat la reducerea pierderii vederii si au imbunatatit fluxul sanguin catre ochi la pacientii cu glaucom.

Atunci cand este utilizat in combinatie cu tratamentele traditionale, coacazul negru poate fi eficient in promovarea sanatatii ochilor si in prevenirea pierderii vederii.

4. Stimuleaza imunitatea

Coacazele negre abunda in vitamina C. De fapt, doar o cana de coacaze negre crude poate oferi tripla cantitatea de care ai nevoie pentru intreaga zi.

Vitamina C este binecunoscuta pentru proprietatile sale de intarire a imunitatii si antiinflamatorii. Studiile arata ca vitamina C poate scurta durata infectiilor tractului respirator si protejeaza impotriva malariei, pneumoniei si infectiilor diareice, printre altele.

O analiza a Departamentului de Sanatate Publica de la Universitatea din Helsinki, Finlanda, a cuprins 12 studii si a constatat ca suplimentarea cu vitamina C a redus incidenta racelii comune cu pana la 91% si a redus incidenta pneumoniei cu 80-100%.

Vitamina C actioneaza, de asemenea, ca un antioxidant care s-a dovedit a preveni deteriorarea tesuturilor cauzata de radicalii liberi daunatori si poate chiar reduce riscul de cancer, boli de inima si accident vascular cerebral.

Pentru cele mai bune rezultate, asociati uleiul de coacaze negre sau de seminte de coacaze negre cu alte alimente bogate in vitamina C, cum ar fi fructele si legumele, pentru a va mentine sistemul imunitar puternic.

5. Protejeaza impotriva agentilor patogeni

In plus fata de abilitatile sale puternice ca antioxidant, coacazul negru contine, de asemenea, proprietati antimicrobiene care ar putea ajuta la protejarea impotriva bacteriilor si virusilor daunatori.

Un studiu realizat in 2012 in Japonia si publicat in Microbiology and Immunology a evidentiat faptul ca extractul de coacaze negre cu o concentratie mai mica de 1 la suta a fost capabil sa blocheze cresterea mai multor tulpini de virusuri – inclusiv a celor responsabile de adenovirus si gripa – cu peste 50 la suta. Un extract cu o concentratie de 10 la suta a fost capabil sa blocheze 95 la suta din aceste virusuri sa se lipeasca de suprafetele celulare.

Un alt studiu al Departamentului de Microbiologie de la Colegiul Medical Asahikawa din Japonia a demonstrat ca tratarea tulpinilor de gripa cu o cantitate concentrata de extract de seminte de coacaze negre a fost capabila sa suprime complet cresterea virusului.

Alte cercetari au descoperit ca uleiul de coacaze negre poate fi eficient impotriva H. pylori, un tip de bacterie care poate provoca ulcer la stomac, dureri abdominale si greata.

6. Poate preveni aparitia focarelor de herpes

Herpesul este o infectie virala comuna care afecteaza milioane de oameni din intreaga lume. Simptomele pot varia, provocand vezicule febrile pe sau in jurul gurii la unele persoane si rani genitale dureroase si cu mancarimi la altele.

Unele studii arata ca compusii care se gasesc in coacazul negru pot ajuta la eliminarea virusului care provoaca atat herpesul oral, cat si cel genital.

Un studiu publicat in Phytotherapy Research a aratat ca extractul de coacaz negru a impiedicat virusul herpetic sa adere la celule si a impiedicat raspandirea virusului.

Impreuna cu tratamentele traditionale si cu alte remedii naturale, cum ar fi L-lizina si zincul, coacazul negru poate fi un adaos util in alimentatie pentru a ajuta la prevenirea aparitiei focarelor de herpes.

Date nutritionale

Coacazele negre sunt alimente cu o densitate nutritiva, ceea ce inseamna ca sunt sarace in calorii, dar contin multi nutrienti importanti. Sunt deosebit de bogate in vitamina C si pot satisface si chiar depasi necesarul zilnic cu o singura portie.

Aceste fructe de padure impresionante sunt, de asemenea, bogate in acid gama-linolenic (GLA), un acid gras omega-6 care are efecte antiinflamatorii si de promovare a sanatatii. Ca toti acizii grasi, acidul linoleic este folosit ca sursa de energie, actionand pentru a regla fluxul sanguin, functia imunitara, inflamatia si multe altele.

Departamentul de Agricultura al SUA raporteaza ca o cana (aproximativ 112 grame) de coacaze negre europene crude contine aproximativ:

70,5 calorii
17,2 grame de carbohidrati
1,6 grame de proteine
0,5 grame de grasimi
203 miligrame de vitamina C (338 la suta DV)
0,3 miligrame de mangan (14 la suta DV)
1,7 miligrame de fier (10 la suta DV)
361 miligrame potasiu (10 la suta DV)
26,9 miligrame de magneziu (7 la suta VD)
66,1 miligrame de fosfor (7 la suta DV)
1,1 miligrame de vitamina E (6 la suta VD)
61,6 miligrame de calciu (6 la suta VD)
258 unitati internationale de vitamina A (5 la suta VD)
0,1 miligrame de cupru (5 la suta VD)
0,1 miligrame de tiamina (4 la suta VD)
0,1 miligrame de vitamina B6 (4 la suta VD)
0,4 miligrame de acid pantotenic (4 la suta VD)

Cum se utilizeaza

Coacazele negre pot fi disponibile in unele magazine alimentare, precum si online. Retineti ca acestea difera de coacazele Zante, care sunt pur si simplu struguri Black Corinth uscati.

Boabele de coacaze negre au o aroma acrisoara intensa si pot fi savurate fie crude, fie folosite pentru a gati atat preparate dulci, cat si sarate. Din cauza gustului lor acru, multi prefera sa le indulceasca putin atunci cand sunt consumate crude, folosind un indulcitor natural.

De asemenea, acestea pot fi preparate in ceai de coacaze negre sau pot fi folosite pentru a adauga o aroma unica sucurilor, gemurilor, sosurilor, shake-urilor si produselor de patiserie.

Pentru a stoarce o doza rapida si concentrata din toate substantele nutritive benefice care se gasesc in coacazele negre, puteti incerca si uleiul de coacaze negre. Gasit frecvent sub forma de capsule, uleiul de coacaze negre este o sursa buna de acid gama-linolenic, un tip de acid gras esential omega-6, si este luat pentru a promova sanatatea pielii si a parului.

Cautati o capsula care sa contina cel putin 45 de miligrame de GLA, cu un minim de ingrediente adaugate, si luati 500 de miligrame de doua ori pe zi.

Istoric

Coacazul negru are o istorie bogata ca remediu natural popular si a fost folosit pentru orice, de la tratarea gutei pana la ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual.

In anii 1800, coacazul negru a fost extrem de popular in Statele Unite. De fapt, in recensamantul din 1920 s-a estimat ca fermierii din Statele Unite cultivau 7.400 de acri de coacaze si coacaze. Cu toate acestea, multi americani din ziua de azi nu au incercat niciodata, si cu atat mai putin au auzit de coacazul negru.

Acest lucru se datoreaza faptului ca, ulterior, s-a descoperit ca coacazele negre au fost responsabile de raspandirea ruginii veziculoase a pinului alb, un tip de ciuperca care a inceput sa ucida treptat pinii albi. Acest lucru a devenit o problema majora, deoarece pinii albi erau o componenta esentiala a industriei lemnului.

Pana in anii 1920, milioane de pini albi au fost decimati de rugina alba a pinului alb, ceea ce a determinat guvernul federal sa interzica si sa inceapa eradicarea coacazului negru.

Astazi, majoritatea pinilor albi au fost crescuti pentru a rezista la efectele ruginii albe a pinului alb. Cresterea comerciala a coacazelor negre nu mai este interzisa la nivel federal, desi mai multe state inca mai au in vigoare reglementari pentru a restrictiona cresterea.

In Europa, coacazele negre si-au pastrat popularitatea de-a lungul anilor. De fapt, un suc de coacaze negre numit Ribena a fost administrat chiar si copiilor in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial pentru a preveni deficienta de vitamina C, dupa ce importul de citrice precum portocalele, lamaile si limetele a fost blocat in Regatul Unit.

Coacazul negru ramane un ingredient popular pentru sucuri, gemuri si jeleuri in Europa. In Statele Unite, coacazele negre nu mai sunt la fel de comune ca odinioara, dar au inceput sa prospere din nou in zone precum Connecticut, Oregon si New York.

Recent au inceput eforturile de a reproduce soiuri imbunatatite de coacaze negre care sunt mai putin sensibile la boli, dau mai multe fructe si sunt mai rezistente la daunatori.

Riscuri, efecte secundare si interactiuni

Desi neobisnuit, coacazul negru poate provoca o reactie alergica la unele persoane, in special la cele care au o sensibilitate la salicilat, un compus care apare in mod natural in unele plante. Daca prezentati simptome precum eruptii cutanate, urticarie sau umflaturi dupa ce ati consumat coacaze negre, trebuie sa intrerupeti imediat utilizarea.

Uleiul din seminte de coacaze negre poate provoca, de asemenea, efecte secundare pentru unele persoane, inclusiv gaze, dureri de cap si diaree.

Cei care iau fenotiazine, o clasa de medicamente antipsihotice, nu ar trebui sa ia coacaz negru, deoarece poate creste riscul de convulsii.

In plus, coacazul negru poate incetini coagularea sangelui. Daca aveti o tulburare de sangerare sau luati un medicament pentru coagularea sangelui, cum ar fi Warfarina, trebuie sa va consultati cu medicul dumneavoastra inainte de a lua coacaz negru.

De asemenea, nu ar trebui sa luati coacaze negre inainte de o interventie chirurgicala, deoarece poate creste riscul de sangerare.

Ganduri finale

  • Coacazele negre, sau ribes Nigrum, sunt sarace in calorii, dar bogate in multe substante nutritive, in special in vitamina C.
  • Acestea poseda proprietati antioxidante, antivirale si antibacteriene puternice care pot ajuta la prevenirea infectiilor si a bolilor si la promovarea multor aspecte ale sanatatii.
  • S-a demonstrat, de asemenea, ca ajuta la prevenirea bolilor oculare, reduc cresterea cancerului si chiar blocheaza focarele de herpes.
  • Va puteti bucura de aceste fructe de padure acrisoare ca atare, le puteti folosi la gatit sau puteti incerca un supliment de coacaze negre pentru o modalitate usoara de a profita de beneficiile nutritive ale coacazelor negre.

Add Comment